Ekonomija

Probijeni tuneli Mrki krš i Mala trava

Na trasi prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare probijena su još dva tunela, Mrki krš i Mala trava, koji se nalaze na sekciji tri (Lopate).

Kako su saopštili iz CRBC-a, do sada je završen proboj šest od ukupno 16 tunela na dionici Smokovac – Uvač – Mateševo.

Izvođač radova na oba probijena tunela je kineska kompanija CRBC. Tunel Mrki krš probijen je za deset mjeseci, a ukupna dužina obje cijevi ovog tunela je oko 1.4 kilometra.

Izgradnja tunela Mala trava, čije su cijevi dužine 1.8 i 1.9 kilometara,  počela je u oktobru 2016. godine. Mala trava je, ujedno, do sada najduži probijeni tunel na autoputu i jedan od najizazovnijih u građevinskom smislu.

“Tuneli Mrki krš i Mala trava prvi su probijeni tuneli na Sekciji tri. Skoro cijelu ovu sekciju odlikuju izuzetno teški geološki uslovi u kojim se izvode radovi, pa je proboj tunela ovdje veliki izazov u građevinskom smislu. Na ovim tunelima nastavljamo postavljanje sekundarne obloge na tunelskim cijevima“, saopšteno je iz kompanije CRBC.

 

Na Sekciji tri ostalo je da se probiju tuneli Đurilovac i Kosman, koji je jedan od najdužih i najzahtjevnijih objekata na cijeloj prioritetnoj dionici. Pored tunela, na ovoj sekciji gradi se još osam mostova.

Na cijeloj trasi do sada je završen i proboj tunela: Mrke (sekcija jedan), Klopot i Vilac (sekcija dva) i Jabučki krš (sekcija četiri).

Ukupno, do sada je probijeno oko 13,4 kilometara tunela na prioritetnoj dionici autoputa.

Send this to a friend