Ekonomija

Problem nezaposlenosti rješavati i na lokalnom nivou

Jedan od priortiteta Zavoda za zapošljavnje je intenzivnija saradnja  sa lokalnim samoupravama. Udruživanjem sredstava u inovativnim projektima, sa konkretnim i sadržajnim idejama, iz lokalnih sredina moguće je oživjeti zapuštene privredne kapacitete, doprinijeti obrazovanju i prekvalifikaciji potencijalne radne snage.

Sa sastanka u Glavnom gradu

Inače, nezaposlenost je problem čije rješavanje treba spuštiti na lokalni nivo, jer su mogućnosti i potrebe različite od sredine do sredine.

Direktor ZZZ Suljo Mustafić procjenjuje da  je potrebno više interakcije, kako bi, kroz zajedničke programe i moguće udruživanje sredstava, ali i kreiranje novih mjera, dodatno podstakli aktivne politike zapošljavanja.

“Zavod ima kancelarije u svim gradovima u Crnoj Gori. Otvoreni su biroi rada i u novoosnovanim opštinama Gusinju i Petnjici. Besplatan servis sa širokom lepezom usluga približili smo kako svim nezaposlenim, tako i poslodavcima”, podsjeća Mustafić, najavljujući radne sastanke sa čelnicima opština i njihovim saradnicima.

Na nedavnom sastanku sa gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem dogovoren je drugačiji pristup i primjena kreativnih politika u oblasti zapošljavanja, a u cilju smanjenja nezaposlenosti i otvaranja novih radnih mjesta.

“I do sada smo brinuli o Glavnom gradu. Na zapošljavanje građana Podgorice u 2018. usmjerili smo nešto iznad dva miliona i 200.000 eura, što je više od trećine Zavodovog budžeta za programe i mjere aktivne politike zapošljavanja”, ukazao je Mustafić.

Zavod za zapošljavanje i Glavni grad uskoro će potpisati sporazum o saradnji, kojim će dodatno definisali modele zajedničkih aktivnosti.

Lokalne samouprave koriste programe Zavoda za zapošljavanje, kako bi sugrađanima omogućili neki vid radnog angažovanja.

Recimo, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović vidi više načina rješavanja problema nezaposlenosti, u lokalnoj zajednici sa oko 4.000 građana bez posla.

Petar Smolović

“Valorizacija kapitalnih projekata Đalovića pećina i skijalište na Bjelasici za posljedicu će imati nova zapošljavanja. Očekujemo strane investicije. Osim državnih, usvojili smo i set lokalnih stimulacija. Suštinska baza razvoja u Bijelom Polju je šest biznis zona, koje već daju efekte”, ističe predsjednik bjelopoljske opštine.

Smolović procjenjuje da Bijelo Polje može postati  grad bez problema sa nezaposlenošću, nego, čak, i sa manjkom radne snage.

Opština Bijelo Polje već duže vremena koristi projekte i programe koje realizuje Zavod za zapošljavanje. Smolović navodi višestruki korist programa “Njega starih” i najavljuje kontinuitet učešća Opštine u njegovoj realizaciji.

Takođe, kako dodaje, kroz program ekoloških i komunalnih javnih radova zapošljavaju mlade ljude u turističkoj sezoni. On naglašava poseban značaj programa osposobljavanja visokoškolaca.

“Opština ne može direktno učestvovati u osposobljavanju diplomaca, ali javne ustanove i javna preduzeća Opštine Bijelo Polje u kontinuitetu učestvuju u ovom program. Ove godine omogućeno je da više od 20  visokoškolaca odradi pripravnički staž u Opštini  Bijelo Polje”, kaže prvi čovjek Opštine.

U Opštini Bijelo Polje zaposleno pet osoba sa invaliditetom

U Opštini Bijelo Polje trenutno je zaposleno pet osoba sa invaliditetom.

“S naglašenom pažnjom odnosimo se prema licima sa invaliditetom. Imamo posebnu kancelariju, koja se bavi tim sektorom. Podržavamo aktivnosti oko grantova Zavoda za zapošljavanje, što omogućava da se kroz nevladine organizacije, privatni sektor obučavaju lica sa invaliditetom da budu sposobna i integrisana u redovno funkcionisanje preduzeća. U interesu nam je da u narednom periodu zasnuju trajni radni odnos u nekom od tih preduzeća, pa i u Opštini, ako se uskaže prilika”, kaže Petar Smolović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vasilije
Gost
Vasilije

Ovoga Smolovica odmah treba nagraditi i da zamijeni ideologa Miskicu a Suljagi dati još jedan stan jer kako pravilno rezonuje :lokalnim zajednicama dati da rješava nezaposlenost a centrali urbanizam pa i ostale probleme dati lokalnim zajednicama a benefite Podgorici. Možda da se osnuje još jedan glavni grad u Buljarici ili pored Jezera odakle bi naši drpsovci mogli bez uznemiravanja upravljati… Više »

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Sve neka obecanjа,najbolji radnici odlaze iz Crne Gore,evo vec 30godina slusamo bice bolje,razvice mo se iz godine u godinu,pa nemamo 200godina,zivot je jedan.

Send this to a friend