Ekonomija

Prodaja cigareta smanjena za pola

Ppl, continue to not buy cigarettes

Ostvareni prihodi od akciza na duvanske proizvode do 30. aprila iznose 11,1 milion eura i u odnosu na prethodnu godinu manji su zg. 25,6 odsto ili 3,8 miliona eura.Takođe, prema podacima Agencije za duvan, za četiri mjeseca ove godine prodata je 131,51 tona cigareta, dok je za isti period prošle godine prsdato 264,59 tona. To je navedeno u odgovoru ministra finansija Darka Radunovića na poslaničko pitanje poslanika Aleksandra Damjanovića u vezi sa prihodima od duvanskih proizvoda.

Damjanovićaje zanimalo koliko iznose otkupni prihodi od prodaje cigareta od januara do 30. aprila, koliko je prodato cigareta sa akciznim markicama na malo, a koliko je cigareta plasirano bez akcizne markice na takozvanom sivom nelegalnom tržištu i koje mjere preduzimaju u Vladi, odnosno Ministarstvu finansija za suzbijanje šverca cigareta.

“Ministarstvo finansija ne raspolaže podacima o količini plasiranih duvanskih proizvoda bez akpiznih markica, na tzv. sivom tržištu, dok anaiizu ostvarenih prihoda od akciza na cigarete Ministarstvo finansija prati kroz količinu poručenih akciznih markica koju kod Uprave carina poručuju akcizni obveznici. Vlada je formirala Komisiju za suzbijanje sive ekonomije, gdje se kroz interesorne i koordinisane aktivnosti nadležnih državnih organa sprovode mjere usmjerene na suzbijanje sive ekonomije, a kroz zakonske mehanizme sprovode se mjere jačanja fiskalne discipline, eliminisanje sivog tržišta i nelojalne konkurencije kao i podizanje svijesti o značaju legalnog poslovanja”,  piše u odgovoru Radunovića.

O ovom pitanju će njih dvojica danas raspravljati na sjednici posvećenoj poslaničkim pitanjima, dok je juče Damjanovića zanimalo kakvi su rezultati primjene Zakona o sprečavanju nelegalnog poslovanja od stupanja na snagu polovinom 2013. godine do danas.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
akineton
Gost
akineton

Pa jeli ovo dobro ili lose?

Kenan H
Gost
Kenan H

Loše. Znači da se švercuje.

Puz Demon
Gost
Puz Demon

Zasto kupovati najskuplje cigatete po traf.kada u okruzenju mogu naci bolji kvalitet i tri puta je manje eurica.

Nepušač
Gost
Nepušač

A za ovo niko ne odgovara. Marković je poručio da će suzbiti crno tržište, a ovamo cvjeta sve više i veše. Propalo se, a oćemo brzo kako ova Vlada radi.

Titan
Gost
Titan

Nije smanjena nego je ista, samo sto je pola legalna trgovina, a druga polovina ilegalna (siva zona, na divlje).

jes ?
Gost
jes ?

Pa, mjere za konsolidaciju budzeta i borbu protiv pusenja uspjele u potpunosti ! Kao i vecina mjera naše Vlade i DPS-a , pun pogodak ! Ljudi zadovoljni, glasaju najbolje i najljepse, sve napreduje ! Živjeli !

Roro
Gost
Roro

Svako ko kupuje na divlje,puni džepove klanova Dpsa.

Kenan H
Gost
Kenan H

A isto radi i onaj koji kupuje na trafiku

Mico
Gost
Mico

Povecali cijenu duvana kroz akcize da napune budžet a na kraju se desilo obrnuto polovina pušača se okrenula sivoj zoni pošto su cigari u CG najskuplji u okruženju nije problem nabaviti iste a jeftinije u Srbiji, BiH, Albaniji, Kosovu a i kome odgovara, cijena kila krdže koja je prosječnom pušaču dovoljna za mjesec dana je jednaka cijeni jedne šteke cigara… Više »

Pipun
Gost
Pipun

Prodaja švercovanog duvana povećana 634 %

ccc
Gost
ccc

steta kako nema i ove ” fejk ” nafte..

akineton
Gost
akineton

bice brzo, u pregovorima smo…

Limeni
Gost
Limeni

Vidite li kako je povecanje akcize uticalo da se smanji broj pusaca ?!
To se zove briga za gradjane bajo moj

Istina
Gost
Istina

Vala steta za cigare. Nikakva korist od njih. Samo stete i pusacima i nepusacima pored. Tako da me ova vijest s te strane raduje, u drugo ne zalazim

Kenan H
Gost
Kenan H

Vidis da su svi poceli da kupuju svercovane cigare

boki
Gost
boki

Ali zato crni fondovi dps uvećani za cijelih 135 %. Svaka čast momci, iz kvartala u kvartal sve bolji.

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Dobro je.. Narod manje troši nikotin. Ili je problem prihod od akciza? Šta zabrinjava vladu? Mislim nažalost ovo drugo.

Lopta čupenjača
Gost
Lopta čupenjača

Cigarete se prodaju na ulicii u po kućama .To svi vide.

MAN UTD
Gost
MAN UTD

Ne troši manje, samo kupuje švercovane cigarete za puno manje novca.

Send this to a friend