Ekonomija

Prodaja gaziranih pića 30 odsto manja

Ilustracija

Dramatičan pad prometa gaziranih pica, među kojima i sve vrste vode, a kojije u prigraničnim naseljima dostizao i 30 odsto, primoraoje Vladu da zadrži akcizu na ove proizvode i ubuduće na 20 eura po hektolitru, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija.

“Kasnije ćemo povećavati akcizu po pet, a ne po deset centi kako je bilo planirano”, najavili su iz Ministarstva i naveli da je crnogorska akciza na ove proizvode među najvećim.

Postojeća akciza na gazirana pića u Crnoj Gori značajno je veća od zemalja u okruženju, a na nivou je najvećih u svijetu.

“U ovom slučaju se radi o proizvodima koji su najvećim dijelom prisutni na svjetskom tržištu te postoje razlozi da Crna Gora vodi računa o fiskalnom prilagođavanju. Zato je predložen akcizni kalendar koji je adekvatan za akcizne obveznike i obezbjeđuje stabilne budžetske prihode i dovodi do oporavka tržišta”, navedeno je u analizi koju je uradilo Ministarstvo prilikom pripreme redefinisanja akcizne politike.

Novi akcizni kalendar predstavlja instrument za ujednačavanje cijena na domaćem tržištu sa cijenama u regionu.

“Novim akciznim kalendarom predviđeno je postepeno povećanje visine akcize tako da od 1. septembra do 31. decembra 2018. iznositi 20 eura po hektolitru, a u 2019. godini 25 eura po hektolitru. Visina akcize na ovaj proizvod, od 1. januara 2020. bi se smanjila i umjesto 40 po hektolitru iznosila bi 30 eura”, objasnili su iz Ministarstva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
rade
Gost
rade

S koka kolom na povojnicu ili bilo kakvu čestitku. Užas. Ima li pilota u avionu?

Krvaric
Gost
Krvaric

Ne lażite. Koka kola vam je naredila preko ambasade da se to završi. I ne lażite, neće se povećavati ni 5% akciza. Evo vidjecemo. Mada ovakve stvari brzo padnu u zaborav.

Ivan
Gost
Ivan

Pa zar nije bolje što je pala prodaja gaziranih pića. Svi bruje kako su ta pića nezdrava, tako da je dobra stvar.

William Munny
Gost
William Munny

Tako je! Imamo primjer u Hrvatskoj dje ministarstvo ZDRAVLJA (ne finansija nego zdravlja) predlaze akcize na duvanske proizvode.

Baranin
Gost
Baranin

Porez nam je 21%,je li to normalno…pa to nema nigdje na svijetu,akcije ne medzu najvećim nego najveće,MMF upravlja sa nama,zadužili su nas i sada smo njihova svojina dok se ne vrate dugovi mi smo moderni robovi…

Send this to a friend