Ekonomija

Prodanović: Zbog remonta TE Pljevlja moguće poskupljenje struje od 1. januara

Luka Prodanović/ Foto: Screenprint RTV Gradska

Struja bi od 1. januara naredne godina mogla biti skluplja jer će, zbog remonta Termoelektrane Pljevlja, Elektroprivreda biti primorana da na tržištu kupuje nedostajuću energiju, kazao je za Gradsku TV Luka Prodanović, državni sekretar u Ministarstvu energetike i rudarstva. Prema njegovim tvrdnjama, osjetljive kategorije stanovništva nemaju razloga za brigu jer će ih država, uvođenjem adekvatnih mjera, zaštititi.

“Rekonstrukcija Termoelektrane u Pljevljima mogao bi početi već u februaru ili martu, što znači da će ona van pogona biti od 7 do 9 mjeseci”, pojasnio je Luka Prodanović, državni sekretar u Ministarstvu energetike i rudarstva, u emisiji “Epicentar” Gradske RTV. Elektroprivreda će tako, dodaje, ostati bez 45 odsto energije u sistemu.

„Iz tog razloga EP je već krenula u nabavku električne energije za narednu godinu da bi se pokrili nedostaci koji će biti prilikom nefunkcionisanja TE. Da li će to uticati na cijenu struje, to ćemo da vidimo u budućem periodu, kako se cijene na berzi budu kretale“, kazao je Prodanović.

Čak i ako do povećanja dođe, kaže Prodanović, država će naći način da zaštiti ranjive kategorije stanovništva.

„Težićemo nekim mjerama gdje ćemo protežirati racionalnu upotrebu električne energije. Npr do 500kw/h ako je potrošnja da nećemo imati povećanje, a nakon toga da ćemo imati povećanje. Jer prosto apel je da energiju trošimo racionalno jer nije prirodno da bude račun za električnu energiju isti kao za telefon i za internet. Priznajte da je to čudno malo“, saopštio je Prodanović.

Prodanović podsjeća i da će cijene struje u Crnoj Gori dodatno rasti nakon ulaska u EU kako bi se približile tržišnim, a država tada neće moći da subvencioniše potrošače. Ipak, gotovo je sigurno da će i tada slojevi stanovništva kojima je neophodna pomoć biti zaštićeni, obećavaju iz Ministarstva energetike i rudarstva.

 

10

avatar
1000
9
1
0
 
9
Maśa 😎🇲🇪BojanElektraMilosBing
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maśa 😎🇲🇪
Gost
Maśa 😎🇲🇪

Đe je onih €100 000 000 profita što obećaste da ćemo imati čim ugasite UNIPROM-KAP?
Ispeglajte manjak sa tim milionima!

Bojan
Gost
Bojan

Imate ove struje što otimate od naroda po 5 centi i po 2,5 centa jeftinu od solarnih panela

Elektra
Gost
Elektra

Evo ga novi Mili Čanović

Ne zna-al zna da da dobar komentar

Milos
Gost
Milos

Smanjite sebi plate! Cinkarosi i sibicari sve vas treb a motkom rascerati…krpelji drustva

Pecina-na-moru
Gost
Pecina-na-moru

Gospodine, meni racun za internet nije 160 eur.
Kako ostvariti 500kwh na domacinstvu s vise clanova, jednim bojlerom i jednim sporetom ? Ne moze se ispod 900kwh spustit ni rucnim cjedjenjem limuna pa da mozda pametno brojilo nije prolupalo?

Bing
Gost
Bing

Internet je prejeftin u Crnoj Gori, ici ce i to gore
To internet za 30 evra mjesec niđe nema

Mago
Gost
Mago

Nikad nije bila jeftinija struja na berzi, tako da ako ste krenuli da je sad kupujete neće trebati poskupljenje. Nego ako treba neku sistematizaciju u Rudniku uglja i EPCG, Željezari, Solaru ili nekoj ćeruni firmi da finansiramo onda neka poskupi, alal vjera, rade ljudi prosto im bilo (kbzs. prim. aut.)

Elektra
Gost
Elektra

U RUPu 1600 zaposlenih, a bilo ih 800 prije 20te

Foo_Bar
Gost
Foo_Bar

Ocete li krsit sankcije,bas me zanima,i ko ce iz Srb dobiti posao uvoza? Zaobici ih je nemoguce(pogotovo ne od juce),tako da je ovaj posao…nadam se,pod prismotrom SDT-a.

Fotelja
Gost
Fotelja

Zasta je narod kriv pa da mora da placa renoviranja i vase troskove. Iz Epcg su se hvalili da nikad vecih zarada nije bilo u istoriji Cg. Pa dje du vam te pare ?

A ja se sad sjetih, plate su se digle sad pa mora da se narodu to naplati na druge nacine.

Send this to a friend