Ekonomija

Produžen ugovor o zakupu Solane

Foto: Vedran Ilić

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore i Solana “Bajo Sekulić“ u stečaju danas su zaključili aneks ugovora o zakupu, kojim je on produžen na period od godinu.

Aneks ugovora o zakupu potpisali su direktor JPNPCG Elvir Klica i stečajni upravnik Solane, Žarko Ostojić. Period zakupa počinje da teče od sjutra.

Shodno zaključcima Vlade, JPNPCG je od 24. avgusta 2015. godine zakupac cjelokupne pokretne i nepokretne imovine Solane “Bajo Sekulić“.

“Osnovna uloga JPNPCG kada je riječ o prostoru solane je zaštita biodiverziteta. Od avgusta 2015. godine od kad je JP preuzelo upravljanje ovim područjem, pokrenute su brojne aktivnosti za zaštitu biodiverziteta na području solane. U cilju zaštite i očuvanja Solane, JPNPCG je ovim prostorom upravljalo u skladu sa Programima rada za Solanu koji su rađeni na bazi iskustava NPCG na zaštiti prirode, kao i finansijskih mogućnosti”, navodi se u saopštenju.

Klica je kazao da će, nakon potpisivanja aneksa ugovora o zakupu, JPNPCG nastaviti aktivnosti na zaštiti biodiverziteta ovog područja, te aktivnosti na obezbjeđivanju fizičke i tehničke zaštite imovine i sprječavanju vršenja protivpravnih radnji.

“U toku je priprema Nacrta programa rada za Solanu za naredni jednogodišnji period koji će JPNPCG dostaviti Upravnom odboru JPNPCG i članovima Savjetodavnog tijela, na uvid i razmatranje”, rekao je Klica.

Imajući u vidu neophodnost kontinuiranog informisanja, JPNPCG će i u narednom periodu nastaviti sa blagovremenim informisanjem članova Savjetodavnog tijela i zainteresovane javnosti o aktivnostima koje JPNPCG preduzima u cilju unapriieđenja biodiverziteta.

“JPNPCG je 4. avgusta obavijestilo Privredni sud i stečajnog upravnika da je zainteresovano za nastavak zakupa, a u svrhu već započetih aktivnosti koje se odnose na održavanje i unaprijeđivanje uspostavljenog ekosistema u zakupljenom području. Uzimajući u obzir da je JPNPCG u isteklom periodu zakupa savjesno čuvalo i održavalo imovinu, stečajni upravnik je donio odluku da se aneksira ugovor o zakupu na period od još jedne godine”, precizira se u saopštenju.

Savjetodavno tijelo formirano je u oktobru 2015. godine u cilju transparentnosti rada JPNPCG u upravljanju aktivnostima na Solani. Članovi Savjetodavnog tijela su, pored predstavnika JPNPCG, predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Agencije za zaštitu životne sredine, Opštine Ulcinj, Turističke organizacije Ulcinj, te dvije nevladine organizacije iz Ulcinja Zeleni korak i “Dr Martin Šnajder Jakobi“.

Send this to a friend