Ekonomija

Prognoze o nafti u podmorju tačne, bušenje se odvija po planu

Dosadašnje bušenje crnogorskog podmorja u potrazi za naftom i gasom pokazalo je da su geološke prognoze formacija, rađene interpretacijom seizmičkih podataka, tačne, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu kapitalnih investicija.

Predstavnici tog resora se nadaju da će tako biti do kraja bušenja koje će, kako je najavljeno, trajati još pet mjeseci.

“Bušenje se odvija prema planu i programu. Radi se kontrolno bušenje kako bi se omogućilo čišćenje kanala bušotine, kao i detaljno karotažno snimanje kako bi se dobili značajni podaci o formacijama. Trenutno se buši kanal za postavljanje druge kolone”, precizirali su u Ministarstvu.

Postrojenje Topaz Driller, koje je u Crnu Goru stiglo sa Malte, počelo je bušenje podmorja 25. marta.

U Ministarstvu kapitalnih investicija su rekli da će Crna Gora za pet mjeseci, tačnije do kraja avgusta, znati da li u moru ima značajne rezerve ugljovodnika.

“Daljom analizom elektrokarotaže i analizom jezgara, znaćemo da li imamo komercijalne rezerve. Za to ćemo morati da izdvojimo neko vrijeme. Ukoliko se komercijalne rezerve pronađu, slijede studije razrade ležišta i produkcije”, objasnili su u Ministarstvu.

Prvo istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju povjereno je italijansko-ruskom koncesionaru Eniju i Novateku, sa kojim je Vlada prije pet godina potpisala ugovor.

Aktuelni premijer Zdravko Krivokapić kazao je, tokom nedavno održanog premijerskog sata, da je taj ugovor rijetko dobra odluka prethodne vlasti.

Ekološke NVO i aktivisti protivili su se početku bušenja, dok je GP URA, kao zeleno orijentisana partija, tražila organizovanje referenduma.

Premijer je tada poručio da bi raskidanje posla sa Eni-Novatekom koštalo državu oko sto miliona eura, te da bi referendum u uslovima korona krize bio tehnički neizvodljiv i preskup -oko dva miliona eura.

Premijer Krivokapič poručio je i da je ugovor sa koncesionarom dobar, jer je uticaj na životnu sredinu zanemarljiv.

I ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić tvrdi da je naftna platforma u Jadranu dobar projekat, te da se potencijalne rezerve nafte i gasa mjere milijardama eura.

On je, odgovarajući nedavno na pitanja poslanika, kazao da su ugovori javni i dostupni zainteresovanima.

Resor na čijem je čelu je i pozvao NVO, ekološke aktiviste, predstavnike lokalnih zajednica i zainteresovane građane da počnu dijalog povodom istraživanja.

“Sve ljude i organizacije koje se bave ekološkim pitanjima smatramo zapartnere, saveznike i ljude koji su istinski zabrinuti za životnu sredinu. Sa svima imamo zajednički cilj, a to je implementacija najstrožih ekoloških standarda”, saopštili su ranije u Ministarstvu.

Prva potraga za naftom i gasom realizuje se na 28 kilometara od obale, dok se bušenje odvija na dubini od 6.525 metara.

Druga istražna bušotina, kako je ranije saopšteno iz Uprave za ugljovodnike, biće na oko 18 kilometara od obale i realizovaće se na dubini od 1.500 metara.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Daj Bože da nađemo nešto tamo

dejan
Gost
dejan

Sada ne kazete, to je ugovorila ona Prva Vlast , to je dobor

Send this to a friend