Ekonomija

Programi obrazovanja odraslih šansa za veću konkurentnost na tržištu rada

Programima obrazovanja i osposobljavanja nazaposlenima se pružaju mogućnosti da inoviraju znanje u okviru istog zanimanja i nivoa obrazovanja, da steknu stručne kvalifikacije, odnosno znanja i vjestine potrebne za obavljanje poslova u okviru zanimanja, kako bi bili što konkurentniji na tržištu rada i lakše dolazili do zaposlenja, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje.

Kandidati

U programe se uključuju lica sa neadekvatnim znanjima i vještinama, suficitarnih zanimanja, dugoročno nezaposleni, pripadnici RE populacije, korisnici novčane naknade i drugih socijalnih davanja, kao i druga lica pripremljena za uključivanje u ovu mjeru aktivne politike zapošljavanja.

Programi obrazovanja i osposobljavanja odraslih lani su realizovani za 1.295 nezaposlenih, u saradnji sa 47 licenciranih organizatora obrazovanja. U programe sticanja stručnih kvalifikacija uključene su 554 osobe, a u programe sticanja znanja i vještina 741 nezaposleno lice.

Sticanjem stručnih kvalifikacija, učesnici su povećali mogućnost zapošljavanja, prije svega u uslužnim djelatnostima (306 osoba), ugostiteljstvu i turizmu (101) i građevinarstvu (98).

Vještine

Programi obrazovanja za učenje engleskog, njemačkog i ruskog jezika realizovani su za 373 osobe, učenja rada na računaru za 156, za obuku vozača “B”,“C”, “D” i “E” kategorije za 202 lica i programi obrazovanja za sticanje preduzetničkih znanja i vještine za njih 10.

U obrazovanje i osposobljavanje, kao jednu od važnih mjera aktivne politike zapošljavanja, uključeno je 52,8 odsto žena, 38,6 odsto mladih i 39,5 odsto dugoročno nezaposlenih . Oko 40 odsto učesnika ove mjere su nezaposleni iz opština sjevernog regiona.

Posmatrano po stepenu obrazovanja, najviše je učesnika III i IV nivoa – 58 odsto, VII nivoa obrazovanja – 28 odsto i sa završenom osnovnom školom – 14 odsto.

Ovih dana završavaju se programi sticanja stručnih kvalifikacija za 42 učesnika, kao i programi sticanja ključnih vještina za 69 učesnika.

Od ukupnog broja polaznika programa, koji su završeni prošle godine, zaposlena su 63 lica, od kojih je 39 steklo stručne kvalifikacije, a 24 ključne vještine.

Programima će biti obuhvaćeno najmanje 830 nezaposlenih

Za realizaciju programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih, budžetom, za ovu godinu, je predviđeno 430.000 eura.

Programima će biti obuhvaćeno najmanje 830 nezaposlenih, prioritetno suficitarnih zanimanja, od kojih programima sticanja stručnih kvalifikacija traženih na tržištu rada 430, a programima sticanja znanja i vještina (komunikacijske, IT, znanja stranih jezika) potrebnih za obavljanje poslova određenog zanimanja 400 lica.

Očekuje se da će 90 odsto učesnika sa uspjehom završiti programe (steći sertifikate) i uvećati konkurentnost na tržištu rada.

Dodatno, očekuje se, da se u periodu do šest mjeseci, nakon sticanja stručne kvalifikacije, zaposli 30 odsto učesnika programa sticanja stručnih kvalifikacija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikad opet
Gost
Nikad opet

Mora li se biti clan partije da bi se nezaposleni uputio na neki vid ove obuke. Sve obuke na kojima se dobija neka licenca, su za odabrane.

Vuk
Gost
Vuk

A neka napakovana druzino trpate pare u dzepove a ni osnovno ne naucite nesrecne polaznike. Ova ekipa iz ZZZ koja je u komisijama za dodjelu sve je to zrelo za debelu reviziju koliko kome od “licenciranih@ edukatora daju na svakom konkursu , po par zaposljenih na minimalcu ili nvo manipulanti samo trpaju pare a znanja nidje totalni promasaj cast par… Više »

Send this to a friend