Ekonomija

Proizvodnja čelika u nikšićkoj Željezari pod znakom pitanja

Foto: Printscreen

Skoro sedam mjeseci je od kada je EPCG Željezara Nikšić vraćena pod državno okrilje. Međutim, najavljeno pokretanje proizvodnje čelika, za šta je Elektroprivreda trebalo da uplati šest i po miliona eura Željezari, još je neizvjesno.

Naime, Agencija za zaštitu konkurencije stopirala je tu uplatu dok se ne utvrdi da li je kupovina te fabrike u skladu sa zakonom o državnoj pomoći.

I dok iz Elektroprivrede tvrde da će tražiti investitora za proizvodnju čelika, radnici očekuju brzo rješenje novonastale situacije.

Do tada postoji nekoliko opcija, kažu u Elektorprivredi. Kako je kazao Milutin Đukanović, predsjednik odbora direktora, tražiće investitora, pa će vidjeti koja će biti i konačna rješenja.

“Predstoji borba za Željezaru. Moraćemo da mijenjamo određene oblasti i djelove za šifru djelatnosti što znači da proizvodnja čelika neće biti moguća. Neće moći pod državnim ingerencijama. O svemu se mora izjasniti i Vlada”, kazao je Đukanović.

To će, kako je kazao ministar finansija Aleksandar Damjanović, učiniti kada zvanično dobiju rješenje Agencije sa kojim, kako je nedavno rekao, nijesu još upoznati.

“U svakom slučaju, podrška svemu onome što znači obnavljanje proizvodnje, ali da vidimo da to sve bude, sa jedne strane, zakonski potpuno i besprekorno urađeno i da, sa druge strane, to ima apsolutno svoju ekonomsku logiku. Ukoliko je ideja zasnovana na dobrim temeljima svako bi od nas ovdje volio da dobijemo djelimično proizvodnju ponovo”, smatra Damjanović.

Ponovnom pokretanju proizvodnje čelika, koja je u nikšićkoj Željezari stopirana prije gotovo tri godine, nadaju se i radnici. Zato u što skorijem roku očekuju rješenje novonastale situacije.

Ivan Vujović, predsjednik Sindikata kaže da je napokon vrijeme da se iskoriste kapaciteti ove fabrike.

“Apsolutno ne smatramo da je državna pomoć taj budžet koji je predviđen. Ako mi ne možemo da pokrenemo čeličanu, a oni spominju strateškog partnera – to nas apsolutno ne zanima. Tu su ljudi koji treba da odlučuju o tome, ali mislim da ima mnogo više programa koji mogu da se odrade u Željezari,a koji se ne bi smatrali državnom pomoći”, ocjenjuje Vujović.

Državna pomoć u sektoru uglja i čelika zabranjena je Sporazumom o pridruživanju i stabilizaciji koji je potpisala i Crna Gora kada se odlučila da postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Ukoliko se utvrdi da je riječ o neusklađenoj državnoj pomoći, osim povraćaja sredstava, moglobi doći i do usporavanja pregovora za članstvo u Uniji.

17

avatar
1000
16
1
0
 
17
MikaVienna da jeDeki 12.5 milioURAŠRale
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mika
Gost
Mika

Ovoga što prije krivično goniti..

Vienna da je
Gost
Vienna da je

Kad ce tuzilastvo da otvori predmet u ovom slucaju …zbog kupovine glasova propalu fabriku koja je jedva prodata 8 miliina eura politicari su nasim parama kupili od privatnika 20 mil e …ako to nije korupcija…

Deki 12.5 milio
Gost
Deki 12.5 milio

Napred vujo.

URAŠ
Gost
URAŠ

Ko ce da odgovara za ishitrenu kupovinu Zeljezare i kada ce u zatvor autori izmisljenog biznis plana?

Rale
Gost
Rale

Zaposlili su dosta uhljeba i gladnova . Neka sad proizvode maglu ,prašinu i paučine za drugo i nijesu

Darija
Gost
Darija

Kako ono reče brat Abaz ” Nikšiću je svanulo “

freeMNE
Gost
freeMNE

To je jasno svima od samog početka.
Sve ostalo je naravno laž.

Miloje
Gost
Miloje

Svi dolaze na posao a bukvalno nista ne rade! Pa kako vas nije sramota uzeti platu…bez obraza i vi da nam krojite kapu glasanjem…3.14

Milan
Gost
Milan

Pohapsiti steucnjake koji su ovo osmislili.

Ozbiljnost
Gost
Ozbiljnost

Jel ovo neki vic? Pa tamo se ne proizvodi ništa skoro deceniju.

diki
Gost
diki

prevaranti,znali su da samo bacaju novac- i ko ce biti kriv za 30 miliona bacenih????

Mrgud
Gost
Mrgud

Ja i ti! Zato će povećati cijenu struje, da hranimo ona džabaljebaroše.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Sindikat ne moze da proizvodi celik !

rewq
Gost
rewq

Politički proizvodni pogon DFa kao u nadrealistima
Fabrika za proizvodnju NIČEGA

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Ali je bitno da su zaposlili ženu iz Matice srpske, bibliotekarku!!

Vanja
Gost
Vanja

Svetosavci ugasili proizvodnju celika nakon toliko desetina gidins

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Kuci litijasi hahahs

Send this to a friend