Ekonomija

Projekat BACAR predstavljen u Hrvatskoj

Projekat BACAR Bolji pristup razvoju: Klasteri i Konkurentnost – Umrežavanje u Jadranskom regionu, u kom je Opština Kotor vodeći partner, te koji za cilj ima jačanje institucionalne infrastrukture i usluga malim i srednjim preduzećima, predstavljen je u hrvatskom gradu Kaštela.

Tokom drugog redovnog partnerskog sastanka, održanog 27. i 28. februara u Hrtvatskoj, diskutovalo se o osnovnim izazovima i upravljanju rizikom na implementaciji projekta, konceptu klastertizacije sa fokusom na privatni sektor, te o optimalnom načinu uključivanja ciljnih grupa u taj proces, kao i planu za sljedećih šest mjeseci implementacije, saopštili su iz Kabineta predsjednika Opštine Kotor.

 

BACAR je projekat iz Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, razvijen i odobren pod Tematskim prioritetom 7 – Jačanje konkurentnosti i razvoja poslovnog okruženja u programskom području.

Cilj projekta je jačanje konkurentnosti kroz razvoj klastera u područjima kreativne industrije, turizma i lokalne hrane.

Pored Opštine Kotor, projektni partneri su i Privredna komora Crne Gore, Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstvo privrede/gospodarstva Hercegovačko-Neretvanskog kantona/županije i Područna privredna komora Trebinje.

Aktivnosti projekta BACAR predviđaju i ulaganje u adaptaciju i opremanje institucija za podršku-opremanje novih centara za podršku klasterizacije u Kotoru, Splitu i Mostaru i opremanje novih kancelarija za podršku klasterizacije u Podgorici i Trebinju, kao i škole za turizam i ugostiteljstvo u Mostaru, gdje će savjetnici i eksperti pružati podršku u oblastima liderstva najboljih praksi, istraživanja, treninga za oblast fokusa klasterskog koncepta.

Send this to a friend