Ekonomija

Projekat Hiljadu plus: Za kredit od 50 hiljada rata 277 eura

Kamatna stopa od 2,99 odsto na stambene kredite u okviru projekta „Hiljadu plus“ omogućiće građanima sa manjim primanjima koji su bez krova nad glavom da po mnogo boljim uslovimariješe svoje stambeno pitanje.

Kamata koju će platiti bankama biće mnogo manja u odnosu na iznos kamate koju građani moraju da plate ako uzimaju stambeni kredit po trenutnim tržišnim uslovima, a biće i manja u odnosu na kamatu koju će platiti građani koji su u prethodnoj fazi projekta kupili stan. U prethodnoj fazi kamata je iznosila 3,99 odsto i ona je i dalje manja u odnosu na tržišnu kamatnu stopu.

Javni pozivi za građevinare i vlasnike stanova, kao i banke koje žele da učestvuju u projektu uskoro će biti raspisan, dok će nakon njega biti raspisan javni poziv za građane.

U odnosu na prethodnu fazu i kamatu od 3,99 odsto, građani će sa kamatom od 2,99 odsto imati, u zavisnosti od iznosa kredita, od 20 do 50 eura manju mjesečnu ratu i platiće od pet do 25 hiljada eura manji iznos kamate.

Građani koji budu kupovali garsonjere koje koštaju do 35 hiljada eura, moraće mjesečno da izdvajaju do 230 eura za ratu i na 20 godina otplate. Za kredit od 30 hiljada eura rata po kamati od 2,99 odsto je 160 eura, a za kredit od 35 hiljada 193 eura. U oba slučaja manje su za po 20 eura u odnosu na prethodnu fazu. Dok su u odnosu na kamatu od 4,99 odsto manje po 35 eura.

Za kupovinu jednosobnog stana u zavisnosti od kvadrature i lokacije biće potrebno između 40 i 50 hiljada eura, odnosno od 220 do 280 eura mjesečno. Za 40 hiljada kredita mjesečna rata iznosiće 221,6 eura, za 45 hiljada 249 eura, a za 50 hiljada mjesečna rata je 277 eura, 25 eura manje nego sa kamatom od 3,99 odsto.

Za dvosoban stan potrebno je izdvojiti od 60 do 70 hiljada eura, što je na mjesečnom nivou od 332,3 do 380 eura, ili oko 30 eura manje nego sa kamatom od 3,99 odsto.

Rata za kredit od 80 hiljada eura je 443,3 eura, a za 100 hiljada 554 eura. U odnosu na trenutno nižu tržišnu kamatu od 4,99 eura to je za tačno 100 eura manje mjesečno. Odnosno na kreditu od 100 hiljada eura razlika u otplati kamate je 24 hiljade eura.

Preko projekta „Hiljadu plus“ blizu 950 domaćinstava je kupilo stan u prethodnim fazama. Novina u novoj fazi projekta je što će na prodaji biti i stanovi u starogradnji. Samim tim biće i veći izbor stanova. Od prethodnih su veliki dio novca uzeli građevinari posebno Zetagradnja, čije je stanove kupio najveći broj građana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Сви се у коментарима нешто буне, а мило убједљиво доби ове предсједничке изборе. Да нам не ваља и да је стандард лош не би. Ћерај камату на 5% минимум. Па ко хоће на рате нека плати још два. Гази Мило сиротињу убогу.

Bato
Gost
Bato

Mirnije cu spavat u baraku nego u tim stanovima

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Dobar dan sanjari. Predlog državi da kupi te stanove. Nek se oni zaduže u ime svojih građana.A onda lijepo napravi rang listu i svima koji nemaju krov nad glavom ponudi da za ratu koju plaćamo godinama pretočimo u otplatu stana. U tu grupu spadam i ja. E onda bih se nadao da ću jednog dana ostaviti nešto djeci. Bolje tako… Više »

E Bravi
Gost
E Bravi

smijurija sto se cini Garsonjera 35 000 eura pa na ovu cienu trebate dat bes kamatni kredit ojadili se….! Uzet Garsonjeru ili sta u grad gdje nemas perspektive i zivota suludo je….! Zasto ne obajavite kako porodica tro clana od 300 eura mizerne plate moze finasirat kredit i opstat da zivi ?Dajte plan !

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Sto ne date u baru 100+da se mali izgradi .

Anti-Mage
Gost
Anti-Mage

Svaka cast za 2.99%, to je za Balkan dobra kamata. Problem je cijena kvadrata od 1100e!!! Normalan stan za porodicu se ne moze kupiti ispod 62000e (to je mrcenih 50ak kvadrata) a samim tim je rata 350e na 20 godina! Obrada kredita, zivotno osiguranje, notari, i sl. su dodatni veliki troskovi! * Da je kvadrat ispod 1000e prvi bih otisao… Više »

SERDAR
Gost
SERDAR

Kako da radnici koji rade kod privatnika za 300€ kupe stan. Za njih ova država uopšte ne brine.

Djdjd
Gost
Djdjd

Dje si ti proveo zadnjih 40 godina, ispod kamena? Drzava da brine o stanovima za radnike? U kojoj to zemlji ima reci nam pa da svi tamo odemo.

Jasarko
Gost
Jasarko

Nemoj se praviti pametan, lako je njemcu placati ratu 700e kad mu je plata 4k..Ovdje realno prosjecna plata je 400 e a rata 250 u prosjeku. Drzava se mora pozabaviti time ..pogotovo kada su u pitanju mladi MRACNI parovi sa djecom kao i penzioneri koji su stekli penziju a nisu rijesili stambeno pitanje. Makar ti stanovi posle ostajali drzavi sto… Više »

Siki
Gost
Siki

U svakoj normalnoj , prijatelju. Nego ti nijesi Bioce prelazio, a ovamo mlatis praznu pricu.
Normalne drzave imaju Socijalni program koji njenim gradjanima omogucava zivot dosledan covjeka. Zato njih kaznama ne tjeraju da ustaju na himnu i postuju drzavu, nego oni sa osjecajem radosti postuju drzavne simbole. A kod nas kaznama tjeraju da se ustane na himnu.

Zaro
Gost
Zaro

Ovaj projekat je jedna velika prevara gradjana. Kad se vidi sta su radili u predhodnoj podjeli kredita, o cemu je pisao Monitor prosle godine, onda je jasno da ovo sluzi samo da bi se ” ucinjelo prijateljima”, da kupe stan za izdavanje. Sramno je invalidima dodijeliti kredite, slikati ih radi propagandnih svrha, a posle toga van objektiva kamera, taj dodjeljeni… Više »

xyz
Gost
xyz

Nidje ne pise koliko ce na kraju da kosta taj stan.Po mojoj racunici garsonjera koja kosta 35.000 izadje 55.000.Ovo izadje kupis jedan platis dva.Treba biti oprezan sa kreditima.

xyz
Gost
xyz

To je povoljno. Ranije je bilo kupiš jedan, platiš tri!

Vase ime
Gost
Vase ime

Zar ovo nije doskriminacija prethodnih ucesnika projekta koji nisu imali ovakve uslove

Dzale
Gost
Dzale

kupi novi.

Jorge
Gost
Jorge

Kako ce da oplati onaj sto ima platu 300 eu.
Jes nam jak standard. U normalne zemlje bih mogao normalno da otplatis i da za sve imas.
Zalosno je ovo kako narod ovdje zivi. Ne cudi me sto iseljava.

Send this to a friend