Ekonomija

Projekat koji će izmijeniti ekonomsku sliku Crne Gore: Uskoro javni poziv za korisnike biznis zona Glavnog grada

Javni poziv za korisnike biznis zona u Podgoici će uskoro biti raspisan, a budućim investitorima na raspolaganju je deset biznis zona koje se prostiru na površini od 3.328.000 kvadratnih metara, od Tuškog puta do skretanja ka aerodromu Golubovci, saopštio je danas gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, Vuković je na konferenciji pojasnio da namjeravaju da iskoriste veliki potencijal kojim Podgorica raspolaže – prostor čija je tržišna vrijednost, po nekim procjenama, skoro 350 miliona eura.

“To zemljište je u vlasništvu Glavnog grada, a čine ga parcele koje se prostiru od Tuškog puta do skretanja ka aerodromu Golubovci. Pred nama su bila dva izbora, jedan da sukcesivno prodajemo te parcele, što bi omogućilo redovno funckionisanje i finansiranje na duži vremenski period”, kazao je Vuković.

Naglasio je da su u tom smislu nova radna mjesta prioritet, posebno s obzirom na epidemiološku situaciju koja je i te kako uticala na finansijsku situaciju u Glavnom gradu, ali i državi.

“Ovo je posebno važno jer su nova radna mjesta uvijek potrebna i već duže vrijeme nedostaju Crnoj Gori, o čemu govori i stopa nezaposlenosti u našoj državi koja je godinama unazad visoka, a uz pandemiju koronavirusa i njene negativne posljedice naša ekonomija je dodatno pogoršana. Ova inicijativa dolazi u najboljem trenutku, iako nijesmo znali što će se desiti, ali kao da smo to pretpostavili”, saopštio je Vuković.

Dodao je da to predstavlja posebnu motivaciju za sve privrednike da intenziviraju aktivnosti na teritoriji Podgorice.

“Deset biznis zona, veoma vrijednih finansijski, nismo htjeli da prodamo, nego da ih stavimo u funkciju zaloga za budući finansijski razvoj, ne samo Podgorice nego i Crne Gore. Po našem uvjerenju ovo je jedan od najvažnijih resursa naše države u cjelini. Sa druge strane Podgorica će dobiti nedostajuće sadržaje, kao što su sajamski centri, izložbeni prostori, kao i bolnicu koja je prijeko potrebna Crnoj Gori i Podgorici, koja je obuhvaćena planskom dokumentacijom i jedan široki manevarski prostor za razvoj novog biznisa i novih radnih mjesta, samim tim unapređenje kvaliteta života”, kazao je Vuković.

Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović zadovoljan je zbog činjenice da je Glavni grad sve bliži pokretanju priče i stavljanja u funkciju biznis zona Glavnog grada.

“U pitanju je vrijedan resurs zahvaljujući kome ćemo, uvjeren sam, podstaći privrednu aktivnost u Podgorici, omogućiti brojne investicije, obezbijediti veće prihode za gradsku i za državnu kasu i obezbijediti kvalitetnija radna mjesta“, istakao je Vešović.

Podsjetio je da je riječ o imovini Glavnog grada koja se nalazi duž najtranzitnijih saobraćajnica u državi.

“To je prostor koji se nalazi na svega nekoliko kilometara od Aerodroma u Podgorici, od glavne željezničke stanice, na 40-ak kilometara od Luke “Bar”, uz sve privilegije, odnosno podsticaje koje smo omogućili biznis zonama, vjerujemo da ćemo kroz javni poziv omogućiti učešće velikog broja zainteresovanih privrednika. Kroz temeljan i sveobuhvatan pristup, sigurni smo da smo došli do kvalitetnog pravnog okvira koji će sa jedne strane maksimalno štititi interese Glavnog grada, dok će sa druge strane generisati pravila koja neće biti sputavajuća za investitore koji treba da realizujuju investicije i biznis ideje”, naveo je.

Vešović je naglasio da je Glavni grad u prvom redu vođen zaštitom javnih interesa, kreirao i posebne kriterijume po kojima će se birati partneri, te da kompanije koje nijesu finansijski stabilne neće moći da učestvuju u javnom pozivu, kao ni oni koji redovno ne izmiruju obaveze prema državi ili imaju pravosnažne presude o krivičnom djelu u poslovnoj djelatnosti.

“Trudili smo se da pridobijemo kredibilne kompanije i na bazi potreba Glavnog grada smo kreirali kriterijume, a svakako najvažniji kriterijum će biti broj novih radnih mjesta. Od 100 mogućih poena, oni koji zaposle najveći broj radnika dobijaće 35 poena. Drugi kriterijum po važnosti je sama investicija koja će nositi maksimalnih 30 poena, a gradirali smo je tako što na 500.000 eura učesnik dobija jedan poen. Oni koji obezbijede investiciju veću od 15 miliona eura dobijaće maksimalnih 30 poena“, saopštio je Vešović.

Oni koji obezbijede najveći obim komunalnog i infrastrukturnog opremanja dobiće 15 poena.

“A za ulaganja u komunalno opremanje (200.000 eura) investitor će dobiti 1 poen, što znači da svi oni koji izvrše komunalno opremanje u vrijednosti od preko tri miliona eura će dobiti maksimalnih 15 poena u toj kategoriji“, pojasnio je Vešović, dodajući da je zaštita životne sredine i te kako važna za Glavni grad, što potvrđuje i odluka da se 10 poena dodjeljuje onome koji svojom investicijom neće ugroziti životnu sredinu, a svi oni koji budu morali da rade procjene o uticaju na životnu sredinu će dobijati i manji broj poena.

Vešović je istakao da će 10 poena dobijati i oni investitori koji brže od drugih ponude realizacju investicije, ali i pojasnio uslove za investitore koji žele da izvrše kupovinu imovine u okviru biznis zona, i da će prioritet imati oni investitori koji žele da izvrše zakup, ukoliko bi se desilo da za iste parcele postoji ponuda za kupovinu ili za prodaju, kako bi na taj način dugoročno očuvali imovinu Glavnog grada.

Menadžer Glavnog grada Marjan Junčaj je saopštio da su u inicijalnoj fazi realizacije ovog veoma značajnog projekta korištene najbolje uporedne prakse i iskustva gradova u regionu, sa posebnim akcetom na tzv. kompetitivne i komparativne predonosti.

“Uočili smo da one nijesu dovoljno izražene na nivou glavnog grada i zajedničkim snagama uspjeli da kroz postojeći pravni okvir, odnosno, Zakon o regionalnom razvoju i Uredbi o biznis zonama stvorimo formalne pretpostavke za osnivanje biznis zona i na lokalnom nivou”, naglasio je Junčaj.

On je saopštio da je u tom smislu gradska uprava prepoznala prioritete i definisala ih u Odluci o osnivanju biznis zona koja je usvojena krajem 2019. godine, kao i u Strateškom planu razvoja Podgorice.

“Prepoznali smo ključne elemente koje mora da sadrži biznis zona kako bi uspjeli da privučemo određenu ciljnu grupu investitora i sa zadovoljstvom mogu reći da se takav naš koncept pokazao veoma efikasnim, jer smo za kratko vrijeme dobili preko 30 pisama o namjerama i raduje me što će u bliskoj budućnosti oni biti u prilici da svoje biznis ideje pretoče u djela”, naglasio je menadžer Glavnog grada, izražavajući uvjerenje da je i državna i lokalna administracija spremna, da uprkos aktuelnoj pandemiji koronavirusa, ovom izazovu odgovori na najbolji način.

On je istakao da je Glavni grad infrastrukturno opremanje lokacija u okviru biznis zona definisao Razvojnim planom biznis zona na teritoriji Gavnog grada koji je usvojen na Skupštini u julu prošle godine, naglašavajući da je čitav postupak i proces koji traje dvije godine veoma transparentno vođen u smislu uključivanja predstavnika Poslovnog savjeta, renomiranih preduzetnika, udruženja banaka, stranih investitora i Privredne komore Crne Gore, koji su dali doprinos kako bi u konačnom dobili jedan veoma kvalitetan javni poziv za buduće korisnike biznis zona u Podgorici.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dermasolj
Gost
Dermasolj

Samo ne dirajte park pored stadiona FK Kom!

Leposava
Gost
Leposava

Bravo, samo naprijed! Neka je vjecna Crna Gora!

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Sve je ovo odlična priča svaka vam čast, Ali obratite pažnju na jednu bitnu stvar i ponašanje Gradonačelnika Ivana Vukovića da sve potjera stare aktiviste dps u Podgoricu,sve neke ljude je pokupio oko sebe šta ne mogu doprinijeti pobjedi sledeće godine u Maju,zato Vukoviću otvori malo oči i pokupi stare provjerene aktiviste oko sebe ne glumi Mijomira Mugošu, Mugi je… Više »

Baston
Gost
Baston

Sa ovim Ivaom se gube izbori u Maju sledeće godine,sve aktiviste stare je potjerao iz dps,Vuković izbore ne moze dobiti u Podgoricu

Out
Gost
Out

A moze li se koji park na Cemovsko napraviti?
Ima mjesta i za park i za industrijsku zonu, da barem nesto za buduca pokoljena ostavimo.

Sreto
Gost
Sreto

Covjek sa vizijom nama normalnima ovakvi trebaju

EDI
Gost
EDI

Bravo Ivane, samo naprijed! Razmrdaj malo ovu inertnu vladu!

Gruban
Gost
Gruban

E baš će građani da imaju neke fajde od toga.

VeryWelcome
Gost
VeryWelcome

A vazi…nisi nam jos odgovorio za Ljubovic

Send this to a friend