Ekonomija

Projekat vrijedan oko 3,2 miliona: EPCG rekonstruiše pet mHE

Elektoprivreda Crne Gore počinje projekat rekonstrukcijie i modernizacije pet malih hidroelektrana izgrađenih sredinom prošlog vijeka, koji je, prema procjenama, vrijedan 3.260.000 eura.

Kako je saopšteno iz EPCG, potpisali su ugovor po kojem će se izraditi projektna dokumentaciju za potrebe rekonstrukcije pet malih elektrana (mHE) u sastavu HE “Perućica”-Rijeka Crnojevića, Podgor, Lijeva Rijeka, Šavnik i Rijeka Mušovića.

“Rok za izradu Idejnog projekta je osam mjeseci od dana potpisivanja Ugovora, a nakon revizije tog dokumenta, tokom trećeg kvartala 2019.godine, biće raspisan tender za izbor najpovoljnijeg proizvođača, isporučioca i montera opreme, kao i Glavnog projektanta za svih pet objekata. Rekonstrukcija i modernizacija malih elektrana, koje posluju u sastavu EPCG, kao dio proizvodnih kapaciteta “Perućice”, trebalo bi da počne tokom naredne godine”, najavljuju iz EPCG.

Realizacijom tog projekta, ističu, elektrane će biti podignute na viši tehničko-tehnološki nivo automatizacije i daljinskog upravljanja, biće produžen radni vijek, povećana efikasnost i smanjeni troškovi proizvodnje uz znatno veće iskorišćenje vodnog potencijala.

“Instalisana snaga svih pet mHE iznosi 2,5 MW, a njihova projektovana godišnja proizvodnja oko 5,5 miliona kWh, dok njihova proizvodnja ne spada u cjenovnu politiku tzv. fid-in tarifa tj. podsticajnih cijena za OIE iz malih hidroelektrana”, precizirali su u Elektroprivredi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mixo
Gost
mixo

zasto nijesu ulozili kad su stranci vodili kompaniju…treba se ugraditi…sad novac gradjana ulazete pa kad se svi ugrade onda je opet privatizivati pa opet u krug

Šavnik-Žabljak
Gost
Šavnik-Žabljak

A onda privatizovati, po dogovoru!

Dejo italija💔
Gost
Dejo italija💔

Ocete u evropu monte carlo. 👍

Raki
Gost
Raki

EPCG je najveci pljackas gradjana Crne Gore…najskuplju struju u regionu i evropi placamo a oni plate njima kao u Evropi….ovaj naroj je stoka nepismena…ne treba placati ni centa kao u Francuskoj za 19 centi drzava se demolira..to je svijest gradjanina za porodicu a ne ovi monopilisti deru nas mi se smijemo…majko mila dokle

Gosun
Gost
Gosun

Trenutno si za ovu prdnjavu na portalu potrosio interneta vise nego struje…. Razmisli? Bez komentara si mogao a i reklo bi se da zivis u mraku tako da bi i na struji ustedio da ugasis sijalicu… U energetici je vise drugih problema od zarade EPCG.. Podsticajne tarife?

Send this to a friend