Ekonomija DRI utvrdila nepravilnosti:

Projekti iz oblasti zdravstva skuplji 12 miliona eura i to bez objašnjenja

Kenan Hrapović

Postojeći sistem planiranja i određivanja prioriteta u finansiranju kapitalnih projekata iz oblasti zdravstva nije zasnovan na stvarnim potrebama javnih zdravstvenih ustanova, da nije efikasan i u najvećoj mjeri nije temeljen na strateškom pristupu u planiranju kapitalnih projekata, zaključak je revizije uspjeha na temu “Efikasnost upravljanja projektima izgradnje i rekonstrukcije objekata zdravlja”.

Revizija je oduhvatila period 2017-2020. godina, a nadležni Kolegijum DRI u sastavu Branislav Radulović (rukovodilac Kolegijuma) i Nikola N. Kovačević (član Kolegijuma) je utvrdio brojene nepravilnosti.

“Nijedan od kandidovanih projekata zdravstva za kapitalni budžet u 2018. i 2019. godini, koje su javne zdravstvene ustanove dostavile Ministarstvu zdravlja nije ispunjavao osnovne i dopunske uslove, odnosno uslove i kriterijume za kandidovanje kapitalnih projekata za kapitalni budžet”, ocijenjeno je u reviziji.

Ministarstvo zdravlja na čijem čelu je Kenan Hrapović je u periodu 2017-2019. godine predložilo 54 projekta iz oblasti zdravstva za kapitalni budžet ukupne procijenjene vrijednosti 98.166.734 eura.

Uprava javnih radova je, u čijoj je nadležnositi izgradnja i rekonstrukcija objekata zdravlja, u navedenom periodu utrošila 1.829.415 eura iz tekućih i kapitalnih izdataka, za finansiranje osam projekata.

“Ostvareni izdaci za realizacju navedenih investicija u strukturi izdataka kapitalnog budžeta Uprave javnih radova kreću se u intervalu od jedan do četiri odsto, što je manje u odnosu na budžetska sredstva kojima su finansirani kapitalni projekti izgradnje i rekonstrukcij e obj ekata kulture, izgradnje i rekonstrukcije administrativnog prostora za rad državnih organa, izgradnje i rekonstrukcije sportskih objekata, unapređenja turističke ponude itd”, objašnjeno je u reviziji.

Prilikom utvrđivanja procijenjene vrijednosti izgradnje objekata zdravstva državni revizor je utvrdio značajna odstupanja u procijenjenoj vrijednosti predloga projekata.

Procijenjena vrijednost izgradnje pojedinih objekata zdravstva značajno se mijenjala u periodu 2017-2019. godine.

Revizijom je najveće odstupanje u procijenjenoj vrijednosti utvrđeno za projekat: “Klinika za infektivne bolesti” i “Klinika za dermatovenerologiju KCCG”, za koje je od Ministarstva zdravlja u 2018. godni određen iznos od 4,4 miliona eura, a 2019. godine 8,2 miliona eura (3,8 miliona više).

Takođe, izgradnja Opšte bolnice Pljevlja sa pratećim sadržajem, za koju je procijenjena vrijednost u 2017. godini od Ministarstva zdravlja utvrđena u iznosu 2.9 miliona eura, u 2019. je porasla na 6,1 miliona.

Izgradnja zdravstvenog objekta u Siti kvartu u Podgorici u 2018. je planirana na iznos od 8,7 miliona, da bi 2019. godine dostigla 10 miliona eura.

Ista situacija je i sa projektom izgradnje Klinike za mentalno zdravlje KCCG, koja je 2018. projektovana na 2,8 miliona, da bi samo godinu kasnije za nju traženo 5,6 miliona eura.

Dakle, četiri identična projekta u 2018. godini su vrijedjela 18,8 miliona, a godinu kasnije Ministarstvo zdravlja ih je procijenilo na 29.9 miliona eura.

“Ministarstvo zdravlja, u postupku vršenja revizije nije dostavilo dokumentaciju na osnovu koje je moguće utvrditi opravdanost izmjena u procijenjenoj vrijednosti projekata, niti je iste dostavljalo Ministarstvu finansija u postupku predloga projekata za finansiranje iz kapitalnog budžeta”, ističe se u reviziji.

DRI je preporučila Ministarstvu zdravlja da izradi analizu stanja na osnovu koje je moguće sagledati stvarne potrebe javnih zdravstvenih ustanova, u dijelu izgradnje i rekonstrukcije objekata zdravlja i utvrdi prioritete u finansiranju u skladu sa strateškim opredjeljenjima.

“Ministarstvo finansija mora da utvrdi propise i mehanizme na osnovu kojih će vršiti kontinuiran i efikasan nadzor nad radom Komisije za ocjenu projekata, koji u cjelosti mora biti usklađen sa važećim pravnim aktima, naročito u dijelu ispunjenosti kriterijuma za vrednovanje predloženih projekata i vrednovanja istih”, navodi se u reviziji.

Kada je u pitanju Uprava javnih radova iz DRI su ih upozorili da sredstva za realizaciju kapitalnog projekta, opredijeljena Zakonom o budžetu, koriste za potrebe realizacije konkretnog projekta za koje susredstva opredijeljena, kao i da dostavljaju Ministarstvu finansija blagovremene i potpune izvještaje o realizaciji kapitalnih projekata, prema utvrđenim rokovim i u skladu sa Odlukom o izradi kapitalnog budžeta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
lludak
Gost
lludak

posao arhitekta u italiji kod kolege i vidio bogastvo odakle ovo ovaj ga povede na auto putu i kaze da ga je suzio dva santimetra dode italijan u podgoricu i vidi kod ovog naseg jos vece bogastvo odakle ovo ovaj ga odvede na moracu vidis li ovaj most ja ne odgovori itaslijan e tu je trebao bit rece ovaj nas… Više »

lludak
Gost
lludak

imali ovome kraja sve patrijote al za svoj dep ovako se nije moglo u vrijeme ozbiljne drzave stoje to meleon dva i vise

Ananas
Gost
Ananas

O, jedva cekam izbore, Samo da ovoga vise ne gledam

cogito ergo sum
Gost
cogito ergo sum

treba torbice platiti

Nikola
Gost
Nikola

Ovo je najbolji ministar ikad. Mada mrtva je trka medju ovima iz SD, strucnjak do strucnjaka

Lipovo
Gost
Lipovo

Ogroman novac se ,,odliva,, bez pokrića, a donose se upozorenja, preporuke…i na tome završava. Nema pojedinačne odgovornosti a svi ,,sakupljaju,, pohvale i zasluge, nagrađuju se ,,povlašćenim,, stanovima i primanjima. Samo penzioneri CG, zahvaljujući svom rukovodstvu, ovo trpe na svoju štetu, i mogu progutati. Dokle više……

Savina
Gost
Savina

Neka bace pogled i na vrtić u Herceg-Novom. Kada ,,nadležni” uzme do 10%, to se i ne primjeti. Ali, kada uzme 200%, jako se primjeti.

Send this to a friend