Ekonomija KAD OPSTRUKCIJE I VJERSKA UBJEĐENJA NADVLADAJU DRŽAVNI INTERES

Projekti zbog kojih je Crna Gora izgubila milijardu eura

Kad političke opstrukcije, pojačane vjerskim ubjeđenjima, nadjačaju državni interes, krajnji rezultat je gubitak investicija od čak milijardu eura. Za baš toliki iznos ostala je uskraćena naša država i to za pet projekata koji bi definitivno turističku ponudu Crne Gore podigli na viši nivo, pišu Dnevne novine.

Ukupna vrijednost projekata koji su trebali da se realizuju u Buljarici, Maljeviku, Kraljičinoj plaži, Valdanosu i Plavim horizontima iznosi milijardu i 50 miliona eura!

Vlada je još u maju 2016. godine objavila javni poziv za valorizaciju Buljarice. Od 11 miliona kvadrata, ponuđeno je na prodaju 4,89 miliona kvadrata zemljišta. Početna cijena iznosila je 108 miliona eura, odnosno 22 eura po kvadratu. Međutim, kamen spoticanja, između ostalog bilo je i zemljište Mitropolije crnogorsko-primorske koja nije željela da proda 30 hektara zemljišta kojim gazduje u Buljarici. To su pravdali činjenicom da Crkva ne može da prodaje zemljište, te da bi mogli samo da ga izdaju i to pod uslovom da je u pitanju projekat za dobrobit građana.

Kompanija CDC International Corporation (CDCIC) sa Kajmanskih ostrva dostavila je ponudu od 108 miliona eura, ali ponuda nije prihvaćena. Zbog protivljenja dijela javnosti, Mitropolije crnogorsko-primorske, te činjenice da je ponudu ispred kompanije CDCIC dostavila bivša službenica Ministarstva održivog razvoja i turizma, Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je junu 2017. proglasio je neuspjelim javni tender za valorizaciju lokacije Buljarica.

Od plana da se izgradi 11,5 miliona kvadrata stambenoposlovnog prostora, nije ništa realizovano, te je Buljarica i danas neuređena.

Političke opstrukcije i loš odnos prema investitoru dovele su do toga da projekat na Maljeviku, nadomak Sutomora kasni 13 godina! Na ovoj lokaciji trebalo je da bude izgrađen luksuzni turistički kompleks vrijedan 300 miliona eura, ali od 2007. kada je kompanija “Sonuba Montenegro” kupila zemljište na Maljeviku do danas ništa nije urađeno kako bi počela izgradnja jednog od najvećih projekata na crnogorskom primorju. Tokom 2011. godine, firma “Sonuba Montenegro” je promijenila vlasnika. Posao je preuzela ruska “Merkur grupa” koja je zatražila izmjenu detaljnog urbanističkog plana, odnosno da grade na nešto manjoj površini. Njihov plan je bio da izgrade luksuzne objekte na 150.000 kvadrata, dok je starim DUP-om predviđena gradnja na dosta više kvadratnih metara.

Do danas, investitoru se nije izašlo u susret jer su za izmjene DUP-a u lokalnom parlamentu glasali su samo odbornici
Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke. Protiv su bili predstavnici Socijaldemokratske partije, Demosa, Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije. Pozitivna Crna Gora i Socijaldemokrate bili su uzdržani.

Glavni razlog protivljenja je taj što bi, navodno, opština izmjenama ostala bez skoro deset miliona eura, koje su im dosuđene pravosnažnom presudom.

Zanimljivo, investitor je odmah uplatio 32,5 miliona eura za zemljište, ali do danas umjesto turističkog kompleksa na Maljeviku imamo samo praznu ledinu.

Najočigledniji primjer političke opstrukcije je projekat na Kraljičinoj plaži između Bara i Budve. Renomirana kompanija iz Ujedninjenih Arapskih Emirata odustala je od projekta, a glavna “kočnica” realizaciji ovog višemilionskog projekta bila je Socijaldemokratska partija. Lider te stranke Ranko Krivokapić uporno je tvrdio da Kraljičinu plažu ne treba prodati zbog sumnje da postoje elementi korupcije, koja nikada nije dokazana. Luksuzni turistički kompleks vrijedan 180 miliona eura u kojem bi minimum 200 crnogorskih građana trebalo biti zaposleno ostao je mrtvo slovo na papiru.

I projekat na Valdanosu nije realizovan, a država je ostala bez 220 miliona eura, koliko je bio plan da se uloži na ovaj lokalitet nadomak Ulcinja. Crna Gora nije mogla naći kompromis sa predstavnicima britanske komanije Kjubus luks. Plan je bio da se za četiri godine izgradi turistički kompleks koji bi obuhvatao tri hotela sa pet zvjezdica, luksuzne vile, konferencijske sale, spa-centre, bazene i slično.

Britanci su, prema ranijim pisanjima medija, odustali od projekta jer su im tražene dodatne garancije da mogu da završe projekat u predviđenom roku, iako to prethodno nije bilo predviđeno tenderom.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kazao je 2015. da ima saznanja da je svojevremeno predstavnik jedne države nekome u Crnoj Gori dao 25.000 eura za spinovanje da se sruši projekat Valdanos. On nikada nije želio da kaže precizniju informaciju, ali je konstatovao da zna ko je i kome dao novac.

Od 2010. godine, kada je lokalitet nekadašnjeg hotela Plavi horizonti prodat kompaniji “Qatari Diar”, počele su i komplikacije sa ovim projektom, vrijednim 250 miliona eura. Turistički rizort je trebalo da bude završen još 2014. godine, ali do danas se nije mnogo odmaklo. Ipak, do danas se nije otišlo od rušenja starog hotela i to najviše, navodno, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Iz kompanije Qatari Diar više puta su ponavljali da nijesu odustali od projekta i da će kompleks biti izgrađen, ali za sada ta obećanja nijesu realizovana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Volvo
Gost
Volvo

Sreća što crkva i opozicija nisu mogli da spriječe gradnju mini elektrana kao ovo što su ovo. Sad kad imamo ove mini elektrane Crna Gora ima milijarde godišnje i baš se osjetilo to na standard građana 😂😂😂😂 E sramota šta pišete i prenosite. Vrijeđate inteligenciju građana.

Morpheus
Gost
Morpheus

Koministicka Partija se nakon uvodjenja visestranackog sistema preimenovala u DPS sa ciljem dozivotnog vladanja kao prije uvodjenja tog sistema ali zamaskiranog u demokratiju. I to projekat koji je kostao i milijarde CG i zbog kojeg su oni spremni da izazivaju i podijele i sta god je potrebno samo da ostanu dje su. Projekat dozivotnog ostanka na vlasti kao u komunisticko… Više »

18 biliona dejo
Gost
18 biliona dejo

Rekao sam vam da pare služe samo za visinu. …………

Djekna
Gost
Djekna

😂😂😂😂, maknuste text sa naslovne strane, kada ste vidjeli da sye postigli kontra efekat. I to koji. Bruka sad ce biti zavrtanja usi, a taman se ponadali da ce vas pofaliti. 👏👏👏👏

18 biliona dejo
Gost
18 biliona dejo

Mogu li kako ja moj fiat plasirati na bugarsko i ukrajinsko i rusko tržište. ……

18 biliona dejo
Gost
18 biliona dejo

Imam ja jedno prizemlje u podgoricu kuća stara 150 godina iz vremena turaka u centar stare varoši turci daju pare velike za taj tunel. A kad padne tunel pašće i crna gora.

Anagard
Gost
Anagard

Suze krijem,same teku…

ADostaVise
Gost
ADostaVise

A sta je sa odradjenim projektima? Koliko je od toga imala koristi drzava a koliko je otislo u privatne dzepove?? I malo vam bilo pa bi i ovih 5 i sve ostalo sto se moze ocerupati u CG. E ne damo vise!!

Bubulj
Gost
Bubulj

Ima ljepsih i pjescanijih plaza na Kajmanskim ostrvima. Te “njihove” firme bi trebale tamo da investiraju. Nego tamo je to bolje zakonom regulisano i nema litija

Primorka
Gost
Primorka

Xaxa krive vam litije koje su pocele pre dva meseca a ovo jos od 2010 datira i jos ko zna sta i prije..prodali su i kamen i vazdux i more …zato nisu krivi popovi ni litije

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Nek se gradi na Žabljaku

PrinceoDkaonika
Gost
PrinceoDkaonika

Auuuuuuuuuu ne mogu vjerovati da su zemlja i novac u pitanju … Ja mislio ovako posten da je ideja o autokefalnosti CPC glavni razlog donosenja zakona …… Pa sto odmah to ne rekoste da znamo na cemu smo !!!

PetarPan
Gost
PetarPan

Šteta čist gubitak,ali to je svjestan atak tobože štiteći državu i śekiracija što sve prodasmo.Pa i velike države prodaju onome ko ima para zarad boljeg života građana.A šta imaju građani od toga,imaju nova radna mjesta bolje puteve,bolnice,škole…

Petar
Gost
Petar

Kakav autogol CDM-a (to jest DPS-a) ovim tekstom 😄

Vlado
Gost
Vlado

Sam sa sebi da go. Zasto? 🙂

KLM
Gost
KLM

Narod i tako od toga pa sve daje odradjeno malo ima koristi

CRNA GORA
Gost
CRNA GORA

Podijelili su firme izmedju sebe i tale se…
Cgs je milov, aerodrumi su bili zdp-ov….. i tako redom. Sram vas bilo i stid za sve. NEMA VISE BUDALA, DOSZA JE BILO!!!! NICIJA NE GORI DO ZORE!!

CRNA GORA
Gost
CRNA GORA

Pokrali i rasrodali ste sve, milijarde ste oteli!!! Pa nije dps drzava. kako ste vi uzbicili!!!

Nedjeljko
Gost
Nedjeljko

Predlazem da ovi pametnjakovici koji “ znaju” Kako kapitalni marketing rade se ponude Svedjanima I kandiduju za Nobelovu nagradu za ekonomiju ( ili za kukanje , Mazda ce nesto dobiti??} ..porodjajni bolovi Kapitalizma koji smoodabrali…nista bez pameti..najlakse je vikati Lopovi I straftatiI za Alfijem..

Slavko
Gost
Slavko

Ono kad ti clanak totalni kontra efekat stvori.

delboj
Gost
delboj

E ovaj tekst ni da je Gojko Perovic pisao.

milisav
Gost
milisav

Kako moze biti Drzavni interes rasprodaja teritorije i svega sto ima vrjednost u CG?

Svetac
Gost
Svetac

e čuš priču…preloša, no dobro, navikli smo da krivite narod jer u suštini narod i jeste kriv, samo da lideri nisu krivi, niko od njih, no mi i mali zeleni sa Marsa

Commentator
Gost
Commentator

Najbolje bi bilo da se na tim lokacijama ništa ne grade. Neka ostano i malo prirode uz more, a ne sve beton. A siguran sam da će investitori od ovoga napraviti samo ogromne betonirane površine.

Milica
Gost
Milica

Bolje je izgradena zemlja, nego povorke Litija koje nas vracaju u neku davna vjerovanja u crkvu koja samo uzima od naroda .Treba misliti na svoju djecu kojoj treba obrazovanje a ne molitve razjarenih popova

Serdar
Gost
Serdar

Dnevne novine pokazuju svu neozbiljnost njihovih novinara kad vide investicije sa Kajmanskih ostrva ali i drugih sličnih destinacija kao dobru za Crnu Goru. Teaj prljavi novac nije usrećio niti jednu normalnu demokratsku zemlju. Vlasnici takvog kapitala samo gledaju da izvuku što viši profit a da zemlji u kojoj je uloženo ostanu mrvice i da građani nemaju nikakav benefit već samo… Više »

Profesor
Gost
Profesor

Crkva ne moze prodat nesto sto nije njeno .
A stvarno bi prodali da je malo veca cijena, recimo 122 e po kvadratu.
Vlast i crkva najbolje odje prolaze. Mi se svadimo oko parčeta ljeba …

Lider regiona
Gost
Lider regiona

Haha,poslednji stub odbrane DPSa……džabe vam sve gospodo iz CDM

Firm
Gost
Firm

Pa sta je trebala da rasproda sve zivo, da bi se krpio tekuci budzet. Mora da neki ekonomista iz dr.sluzbe pise za cdm, izgubili milijardu ili sacuvali nesto teritorije?!?

Mrgud
Gost
Mrgud

Niko to nije odnio. Ostavimo i budućim generacijama malo prostora.

Kafanski filozo
Gost
Kafanski filozo

Bice jos gore! Zahvalite se Djukanovicu i njegovih vlasteli.
Koja Firma ce da ulaze tamo gde je politicki nestabilno,
Niko ne zeli da mu novac preko noci propadne.

Prle
Gost
Prle

Cijena kvadrata u Buljarici kao kod mene u Pipere.
A ispod stola dva puta toliko!

Pomalo Lud
Gost
Pomalo Lud

Nije Crna Gora izgubila milijardu eura nego privremeno spasila deo teritorije koja se razara ludackom gradnjom i dodatno ekonomski obezvredjuje rasprodajom. Crna Gora uskoro vise nece imati more.

Haris
Gost
Haris

A šta će da rade naša đeca kad svu teritoriju prodaju?Oće li da budu strani robovi ?

Pomalo Lud
Gost
Pomalo Lud

Nije Crna Gora izgubila milijardu eura nego privremeno spasila deo teritorije koja se razara ludackom gradnjom i dodatno obezbedjuje rasprodajom. Crna Gora uskoro vise nece imati more.

Djekna
Gost
Djekna

Odavno nije bilo boljeg texta od ivog, koji jasno govori zasto je zakon donesen. Prifalilo malenoj Crnoj Gori atraktivnih lokacija koje bi valorizovali ovi koji su sve do sada valorizovali, a preko ovih firmi sa egzoticnih adresa. Jasno kao dan, ali NO PASARAN!!!!!

ja i još neko
Gost
ja i još neko

Veći dio propalih projekata je u i oko Barske opštine.
Zato danas imamo velike emigracije iz Barske opštine, niske plate, manjak radnih mjesta, nerazvijenost opštine i sezonu od 2 mjeseca.

@cdm Zaboravili str i Inex Zlatnu Obalu.

Vraneska dolina
Gost
Vraneska dolina

Да ли је аутор овог нарученог текста елементарно обавијештен. Платите му студијско путовање само до Макарске и Дубровника. Само нека види како се чува, или валоризује простор. Па некс упореди са Будвом.

Marko
Gost
Marko

A što radi cdm, Gebels vam nije ravan.

Milica
Gost
Milica

Do ovog teksta nijesam bila uvjerena da su litije u potpunosti opravdane, sad definitivno jesam.

Miso mne
Gost
Miso mne

Neko se opasno zamerio CDM – u pa sada iznosi
Ono sto je i sustina litija…
Ne politicki ovo ovdje su samo PARE U PITANJU!!
Pa Milo mnogo pametan covjek, mislite da je on za Mirasa jeste isto koliko i ja!

amo
Gost
amo

Nije se moglo realizovat zbog raznih reketasa tipa sveto,brano i slicnih,svi su trazili procenat.

Gorica
Gost
Gorica

Znači Zakon je donešen da bi se od crkve otelo zemljište u Buljarici, dalo stranom investitoru po smiješnim cijenama i uslovima od čega bi Lomi kao i za sve dobio procenat u dzep!

Justitio
Gost
Justitio

Upravo tako. Nije sigurno radi Mirasa Dedeica!

VJERA NEVJERA
Gost
VJERA NEVJERA

Kakav džep taj milov procenat nće stati ni u džambo vreću

PrinceoDkaonika
Gost
PrinceoDkaonika

Nedaj se narode moj … !!!

Lipovo
Gost
Lipovo

PRANJE SAVJESTI i vlasti i opozicije!

Vlado
Gost
Vlado

Kad može Erdovan da odbije milijardu evra evropske pomoći,možemo i mi izgubiti milijardu znog obraza i vjere!!!

Aproksimativno
Gost
Aproksimativno

Onda kukas da si gladan!!!

Bole
Gost
Bole

Zamisli ti to, kamen spoticanja je sto ljudi nisu htjeli da prodaju svoje zemljiste. Pa sta to znaci, sjutra cete da pisete kako niste mogli da realizujete projekte u Pivi jer neko nije htio da proda djedovo zemljiste? Nije mi samo jasno kad podvlacite crtu i kazete: “necemo se spustati vise ispod ovoga”? Dje je obraz, dje je cojstvo? Zar… Više »

Ukrajinac pg
Gost
Ukrajinac pg

I to po 22 e pise.

kotoranih
Gost
kotoranih

vidi se da ste neupuceni,sto ne spomenuste sve investivije u kotoru(urc,fjord,morinj,jugooceanija,glavati)tu imate ruku na srce barem pola milijarde a i vise.

Bnjj
Gost
Bnjj

Kakav režimski tekst, krivi im drugi što nisu razvili Cg, što smo bijeda, opljačkana

Staxe
Gost
Staxe

Nadam se da će brzo doć vrijeme kad će neko izračunati bar približno koliko nas je koštalo ovih potonjih 30 godina….

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Kad je to crkva bila za progres?

marko
Gost
marko

Ja koliko vidim ..nijesmo izgubili nego zaradili tri milijarde.
Zabraniti trgovinu sa firmama sa bilo kakvih ostrva. Samo firme sa kopna i prethodno dooobro provjerenom vlasnickom strukturom ….
njjesu tu cista posla …ne.

Nebo Sinje
Gost
Nebo Sinje

Glasacu Mila makar nemao jesti. Samo da vidim face litijasima.

Ocnjak
Gost
Ocnjak

Zamisljam tvoju facu bez zuba

Nadežda
Gost
Nadežda

Ha ha ha

Juhu
Gost
Juhu

Jedino sta su zapamtili iz perioda 1945-89 je kako oduzet imovinu….. Mada ovi su “pametni”. Rade to radi sebe.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Dps je najveca gravitacija vrne gore…eo 30 godina nas vuce put dolje

Blondi
Gost
Blondi

Buljaricu proglasiti za park prirode i u tom smislu traziti zastitu njemacke drzave

Putin
Gost
Putin

Sram da Vas bude ! To nisu projekti, to je fukarska devastacija !

Mokrimkonopom
Gost
Mokrimkonopom

Je DPS projekat,…

Hgi Savnik
Gost
Hgi Savnik

Boli boli, Buljarica… Sve je to lijepo i bajno,samo sto nasi ljudi u tim projektima mogu da doguraju najvise do sobarice ili konobara. Podjite u porto Novi pa provjerite… A Plavi horizonti,prica za pred spavanje…

Lado
Gost
Lado

Svaki projekat ide ka tome da nam đeca budu sobarice ili domari. Domorocima se nikad ne daje visoko mjesto. Osim ako nisi čoek iz vlasti. Zato zaboli kad im se ne pušti da biznismeni sa potjernica peru pare.

MarshalDuklje
Gost
MarshalDuklje

A mornarica, luka bar, radoje daki, duvanski, kap, celuloza, metalc, titeks, boksiti, hoteli, ski centri, tara cetinje, autopreczno, ogp, solana, impregncije, elektrode, ………

Velimir
Gost
Velimir

Bolesni ste,to je davna proslost!
To su cetnicke fraze!

Sogo M
Gost
Sogo M

Sine velimire…..

pero
Gost
pero

SVe promašaj do promašaja , čeveni kadrovi iz tog doba kao i ovi današnji, sve4 negativna selekcija ljudi koji odlučuju
o bitnim životnim pitanjima,sve da nam bude oe , što je još gore sve se svjesno griješi!!!!!???

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Svaka cast za komentar

Ja,mi,vi,oni,..
Gost
Ja,mi,vi,oni,..

A fabrika čokolade na Cetinju? Ko je to opstruirao?

Zeljko
Gost
Zeljko

Skroz sam protiv ovih litija ali vi mislim na vlast sve bi prodali .Prodaste sva preduzeca zemlju pa kome ce trebati sve ovo ako nije naroda crnogorskog .Za ovo 30 god vidimo plodove vase privatizacije lako je prodavati stvorite nesto okrenuli ste jedan dio naroda protiv domovine vasim neradom.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Најпогубнији пројекат по ЦГ је ДПС. Колико је ЦГ због њега изгубила не може се израчунати.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Sada ste se definitivno otkrili.Znači imovina naše crkve vam je meta i to ona atraktivna na primorju,a ne vjerska ubjeđenja.

PG CG
Gost
PG CG

Misliš imovina NAŠE crkve? 🙂 Svaki PEDALJ teritorije Crne Gore je NAŠA teritorija. Naučite se već jednom. I šta je ovo dam dislajk, a ono idu istovremeno 4 lajka??? Ahahaha, sprdnja…

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

Svaka ti je sveta !!!

marko
Gost
marko

Provjeriti okle ta zemlja na SPC. kao prvo ..a onda uknjiziti na drzavu uz zabranu prodaje fantomskim firmama sa raznih ostrva.

Vesko
Gost
Vesko

E zamislite ljudi minuse na ovakav Markov komentar. Pa nego kako nego tako? Treba da se vrati zemlja državi, naravno, a ne u krajnjem pojedincima izabranim. No dobro, svako se po zadatku može prijaviti i komentarisati.

Pero
Gost
Pero

Tako je, imovona crkve po sjeveru im ne smeta. Zasto nema ovolikih investicija po sjeveru Crne Gore gdje su nam najpotrebnije.

GNK
Gost
GNK

у том грму лежи зец

Ivica i Perica
Gost
Ivica i Perica

Naša vlast ništa ne gradi, nego samo prodaje dokle ima šta, a narodu nameće dodatne obaveze i olagano oslanja olovne ploče na ramena građana i lagano dozirano dodaje.

Sad je krenula da prodaje crkveno, sljedeći put će krenuti na privatnu imovinu…

Ccc sramota. Pu!

Send this to a friend