Ekonomija

Prokletije posjetilo oko 20.000 turista, postaju prepoznatljiva turistička destinacija

Različite promotivne aktivnosti, organizacija manifestacija, obilježavanje važnih ekoloških datuma, ali i predstavljanje Nacionalnog parka Prokletije na velikom broju sajmova uticalo je da ove godine taj park posjeti skoro 20.000  turista, zaključeno je na sjednici Socio – ekonomskog foruma tog parka koja je juče održana u Plavu.

Na sjednici koja je okupila predstavnike opština Plav, Gusinje, Turističke organizacije Plav, nevladinog sektora, kao i privrednike koji svoje djelatnosti vezuju za prostor nacionalnog parka, direktor NP Prokletije Admir Lalić naveo je brojne aktivnosti realizovane u prethodnom periodu u cilju promocije i unaprijeđenja ponude na Prokletijama.

“Tokom ove godine rekonstruisali smo put prema Hridskom jezeru uz inicijativu i pomoć NVO Prijatelji Plava, odradili smo sanaciju većeg broja puteva prema katunima. Takođe, organizovane su interesantne manifestacije i obilježeni ekološki datumi, uređene određene pješačke i planinarske staze. Sve ove aktivnosti uz predstavljanje Nacionalnog parka Prokletije na međunarodnim sajmovima turizma, uticale su da broj posjeta parku bude veći za 30 odsto“, kazao je on.

Lalić je dodao da turisti koji posjete NP Prokletije žele da uživaju u prirodnim ljepotama, da probaju domaće proizvode, prenoće na katunima, kao i da lokalno stanovništvo i preduzetnici u narednom periodu treba da razmišljaju u pravcu  razvijanja ovih vidova turističke ponude.

On je dodao da je u planu uređenje planinske staze koja će povezivati sve katune na Prokletijama.

Savjetnik za zaštitu i održivi razvoj u Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore Veselin Luburić kazao je da je u planovima upravljanja Nacionalnih parkova Crne Gore poseban prioritet dat saradnji sa lokalnim stanovništvom i privrednicima koji žive ili rade u granicama ili blizini nacionalnih parkova.

On je podsjetio da su Prokletije najmlađi crnogorski nacionalni park i da se u kratkom vremenskom periodu ne mogu očekivati veliki rezultati.

“Tu smo da čujemo sve vaše preporuke koje se tiču poboljšanja uslova života i poslovanja na ovom prostoru. Prema evidenciji prodatih ulaznica ove godine je park posjetilo nešto oko 20.000 turista. Nacionalni parkovi Crne Gore žele da lokalno stanovništvo i preduzetnici osjete benefite od života u blizini parka, ali ti benefiti ne mogu doći preko noći. NPCG će uraditi sve da park bude centar oko kojeg će se okupljati turistička i sva druga privreda i razlog zbog kojeg građani žele ostati u ovim krajevima”, naveo je Luburić.

On je dodao da će se u narednom periodu raditi na unaprijeđenju pješačkih staza, kao i da je u saradnji sa Planinarskim savezom Crne Gore i Ministarstvom održivog razvoja i turizma potpisan ugovor za postavljanje smjerokaza, signalizacije, markacija i mobilijara na šest pješačkih staza na Prokletijama.

Predsjednik Opštine Plav Mirsad Bajraktarević na sjednici je kazao da se moraju stvoriti uslovi za posjetioce parkova kada je riječ o smještaju i ostalim ugostiteljskim i turističkim uslugama i sadržajima u tom gradu.

“Pitanje je šta lokalno stanovništvo, opština, vlasnici šume, privatnici i investitori očekuju od NP Prokletije i NPCG.  Treba sve staviti na papir i definisati kako bi zajednički mogli da radimo na unaprijeđenju ovog područja”, poručio je on.

Učesnici foruma obaviješteni su i o aktivnostima koje je JPNPCG realizovalo u NP Prokletije a koji se tiče edukacije, istraživanja krupne divljači, monitoring stanja i zaštite biodiverziteta, flore, procesom identifikacije NATURA 2000 staništa, zaštiti i očuvanju šumskih ekosistema, zaštiti kulturnih vrijednosti i narodnog graditeljstva ovog područja i pokrenutim projektima.

Send this to a friend