Ekonomija

Promet na Montenegroberzi ove sedmice 3,76 miliona eura

Ilustracija

Pad indeksa i promet u iznosu od skoro 3,76 miliona eura obilježili su ovu sedmicu na Montenegroberzi, zahvaljujući prodaji državnih obveznica i akcija Universal capital banke.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, oslabio je 3,5 odsto na 767,85 poena, a MONEX 2,4 odsto na 10.122,27 bodova.

Promet je bio 47 puta veći od prošlosedmičnog i realizovan je kroz 90 transakcija.

Promet je porastao najviše zahvaljujući prodaji 200 državnih obveznica oznake GB16 u petak za 2,1 milion eura. Cijena obveznice je 105,5 eura.

Na Montenegroberzi je u četvrtak prodata i petina ili 3,6 miliona akcija Universal capital banke, za 1,37 miliona eura. Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, akcije je kupio vlasnik banke Petros Statis od partnera iz Azerbejdžana.

Cijena po akciji je oborena za blizu 87 odsto, na 38 centi, a nominalna je 51 cent.

Odbor direktora Montenegroberze je ranije skinuo cjenovno ograničenje za akcije Universal capital banke koje važi od četvrtka do ponedjeljka.

Pale su dionice Hotelsko-turističkog preduzeća Ulcinjska rivijera 13,1 odsto na 5,9 eura, Marine Bar 5,2 odsto na 1,47 EUR, kao i Crnogorskog elektroprenosnog sistema 6,1 odsto na 56,02 centa.

Oslabila je i akcija Elektroprivrede 7,2 odsto na 3,23 eura. Specijalno državno tužilaštvo okončalo je istragu u slučaju A2A i podiglo optužnicu protiv četvorice italijanskih državljana, koji se terete za krivično djelo zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju.

Pobjedi je potvrđeno da su optužnim aktom obuhvaćeni bivši izvršni direktor EPCG Enrico Malerba, bivši direktori Flavio Bianco, Massimo Sala i Renato Ravaneli.

Optužnica je dostavljena Višem sudu na razmatranje, koji će ispitati zakonitost akta. Specijalno državno tužilaštvo krajem decembra prošle godine odustalo je od krivičnog gonjenja preduzeća A2A i tri crnogorska državljanina iz Elektroprivrede koji su se takođe sumnjičili za zloupotrebu položaja.

Okončanje istrage uslijedilo je nakon što je tužiteljki Stojanki Radović iz Italije dostavljena dokumentacija u okviru izviđaja protiv osoba koje su se teretile da su zloupotrijebile službeni položaj prilikom potpisivanja ugovora o konsultantskim uslugama i oštetile EPCG za višemilionski iznos u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti eletrrica i BAIN – Milano.

Italijanska kompanija A2A je prije skoro dva mjeseca u okviru poravnanja vratila 4,34 miliona eura za konsultantske usluge.

Akcija Crnogorskog Telekoma pala je 8,5 odsto na 1,5 eura. Predstavnici te telekomunikacione kompanije i Ministarstva ekonomije potpisali su ove sedmice Memorandum o razumijevanju i saradnji za digitalnu Crnu Goru, koji predstavlja okvir za dalji razvoj infrastrukture i mreža nove generacije u cilju poboljšanja efikasnosti usluga i kvaliteta života građana.

“U skladu sa Strategijom razvoja informacionog društva Crne Gore do 2020. godine i Evropske digitalne agende, Vlada je potpisivanjem ovog dokumenta prepoznala značaj koji telekomunikacioni i sektor informaciono-komunikacionih tehnologija ICT ima u razvoju digitalnog društva”, navodi se u saopštenju Telekoma.

Memorandumom se, kako se precizira, potvrđuje spremnost Vlade da pruži institucionalnu i sistemsku podršku modernizaciji postojećih i uvođenju novih tehnologija i usluga. Time bi se obezbijedile jednake mogućnosti i poboljšao kvalitet života u svim regijama Crne Gore.

Rasle su akcije Luke Bar 9,96 odsto na 20,98 centi, Zetatransa 1,7 odsto na 60 centi, Plantaža 1,4 odsto na 13,18 centi, Port of Adria-e 0,7 odsto na 12,5 centi, kao i Jugopetrola neznatno na 11,52 eura.

Centar za zaštitu i proučavanje ptica i društvo „Doktor Martin Šnajder Jakobi“ pokrenuli su peticiju za rješavanje pitanja vlasništva Solane „Bajo Sekulić“, u cilju opstanka bogatstva biodiverziteta i proizvodnje soli. Ove sedmice se nije trgovalo akcijama te kompanije.

Iz CZIP-a su kazali da je peticija upućena premijeru Dušku Markoviću, kao jedinoj osobi u Crnoj Gori, koja konačno može riješiti to pitanje.

„Marković se nalazi na čelu Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, koji još od 2013. godine, nije udovoljio zahtjevu Privrednog suda, kako bi se pravosnažno okončao sudski postupak pokrenut u cilju utvrđivanja vlasništva nad zemljištem nekadašnje fabrike soli“, rekli su iz CZIP-a.

Trend je ostao na prošlosedmičnih 9,25 centi, a njime je trgovano za 4,59 hiljada eura.

Promet na podsegmentu slobodnog tržišta akcija iznosi 81,27 hiljada eura.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je ove sedmice da su mjere fiskalne konsolidacije neizbježan element ukupne ekonomsko-razvojne strategije i ne predstavljaju parcijalni hir Ministarstva finansija ili Vlade.

On je u intervjuu Dnevnim novinama rekao da će sprovođenje fiskalne konsolidacije biti ključni izazov u ovoj godini, kao i da će eventualni linearni ili čak veći porast cijena zbog rasta opšte stope PDV-a biti tržišna malverzacija, a ne stvarna potreba.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Broker
Gost
Broker

Zasto su na sajtu montnegroberze uklonjeni statisticki grafikoni?

Send this to a friend