Ekonomija

Promotivna vožnja novim vozom u Nacionalnom parku Biogradska gora

Biogradska gora

Ulaz za sve posjetioce Nacionalnih parkova Crne Gore biće besplatan 24. maja, povodom Evropskog dana parkova, a osim toga biće organizovana promotivna vožnja novim turističkim vozom u parku Biogradska gora, kao i edukativne radionice u Centrima za posjetioce u nacionalnim parkovima Lovćen i Durmitor.

“Nacionalni parkovi Crne Gore već duži niz godina obilježavaju Evropski dan parkova edukativnim i ekološkim aktivnostima u cilju podizanja svijesti javnosti o značaju njihovog očuvanja i zaštite, kao i u cilju promocije njihovih prirodnih i kulturnih vrijednosti kojima se izdvajaju od ostalih evropskih zaštićenih područja”, kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica.

Evropski dan parkova je, dodao je, prilika da ukažu na izazove sa kojima se srijeću u procesu njihovog upravljanja, tražeći optimalna rješavanja istih u saradnji sa nadležnim subjektima, kao i da promovišu turističku ponudu zasnovanu na aktivnom odmoru.

“U okviru obilježavanja Evropskog dana parkova, te u cilju promocije nove turističke ponude, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore organizovaće, 24. maja, promotivnu vožnju turističkim vozom u NP Biogradska gora za predstavnike nadležnih institucija koje doprinose upravljanju i promociji zaštićenih područja. Toga dana, nakon kulturno-umjetničkog programa, planirana je aktivnost pješačenja edukativnom stazom oko Biogradskog jezera uz pratnju stručnog vodiča, kao i degustacija autohtonih proizvoda sa prostora Bjelasice”, navode u NPCG.

Kako ističu, pod sloganom „Priroda, naše blago“, koji je ove godine prodložila Europark federacija, održaće se edukativne radionice u nacionalnim parkovima Lovćen i Durmitor.

Podsjećamo, Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope (EUROPARC) s ciljem skretanja pažnje javnosti na značaj zelenih područja. Datum je odabran kao sjećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova, odnosno devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine. JPNPCG je član EUROPARC Federacije.

Send this to a friend