Ekonomija

Pronaći rješenje da taksimetri budu automatski povezani sa uređajem za elektronsko evidentiranje prihoda

Foto: Portal RTCG

Odlaganje primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, ili eventualno izuzimanje bilo koje djelatnosti iz njegove primjene nije moguće, poručili su državni sekretari u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja na sastanku sa predstavnicima taksi udruženja.

<<<Strukovni sindikat taksista: Nadležni se nisu sastali sa predstavnicima taksi udruženja<<<

Državni sekretari u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, zajedno sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja i Uprave prihoda i carina Crne Gore održali su danas sastanak sa predstavnicima Unije poslodavaca i više odgovornih poreskih obveznika-taksi udruženja, kako bi razgovarali o primjeni Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Cilj sastanka je bio pronalazak rješenja koje će dovesti do značajnog suzbijanja nelojalne konkurencije, koja postoji između različitih pružaoca usluga prevoza u drumskom saobraćaju.

Sagovornici su saglasni da je neophodno obezbijediti punu primjenu zakonskih rješenja, sa posebnim akcentom na Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, jer to predstavlja, u ovom trenutku razvoja crnogorske ekonomije i sistema, optimalni način za snažnije suzbijanje sive ekonomije.

“Odlaganje primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, ili eventualno izuzimanje bilo koje djelatnosti iz njegove primjene nije moguće. Zakoni ove države moraju biti isti prema svima, Ustav Crne Gore jasno propisuje da su svi jednaki pred zakonom i od tog načela nema odstupanja“, poručili su državni sekretari u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.

Predstavnici Vlade istakli su značaj elektronskog evidentiranja prihoda za sve poreske obveznike u Crnoj Gori i naglasili da je, tamo gdje za to postoji prostor, potrebno svesti uticaj ljudskog faktora u decenijskim pokušajima izbjegavanja evidencije prometa na minimum.

Imajući to u vidu, dogovoreno je da se pronađe rješenje da taksimetri budu automatski povezani sa uređajem za elektronsko evidentiranje prihoda.

Takođe, zaključeno je da je neophodno sprovoditi znatno rigoroznije inspekcijske kontrole u ovoj djelatnosti, kao i unaprjeđivati regulatorni okvir iz sfere drumskog saobraćaja, da se nelojalna konkurencija svede na slučajnost.

Nastavak sastanka, na kom će se razgovarati o konkretnim koracima koje je potrebno preduzeti da bi se ovo pitanje i pravno riješilo, održaće se naredne sedmice.

Send this to a friend