Ekonomija

Prosječna plata u avgustu iznosila 718 eura

Ilustracija

Prosječna bruto zarada u avgustu 2022. godine u Crnoj Gori iznosila je 886 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 718 eura, saopšteno je iz  Uprave za statistiku MONSTAT.

“Prosječna (neto) zarada u avgustu 2022. godine u odnosu na jul 2022. godine zabilježila je rast od 0,6 odsto, dok je prosječna (neto) zarada u avgustu 2022. u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 35 odsto”, naveli su iz MONSTAT-a.

Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u avgustu 2022. godine u odnosu na jul 2022. zabilježile rast od 0,2 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 0,4 odsto.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u avgustu 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Saobraćaj i skladištenje (1,6 odsto), Trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala (1,2 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (jedan odsto), Vađenje ruda i kamena (0,9 odsto), Snabdjevanje vodom; upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa; uklanjanje otpada i slične aktivnosti (0,9 odsto), Usluge smještaja i ishrane (0,9 odsto), Obrazovanje (0,9 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (0,8 odsto), Umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti (0,8 odsto), Informisanje i komunikacije (0,7 odsto), Državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje (0,7 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (0,3 odsto) i Finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja (0,3 odsto).

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u avgustu 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sljedećim sektorima: Građevinarstvo (1,9 odsto), Poslovanje nekretninama (1,2 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (1,1 odsto), Snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (0,8 odsto), Prerađivačka industrija (0,3 odsto) i Zdravstvena i socijalna zaštita (0,3 odsto).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Radosav72
Gost
Radosav72

Dje to?

Lideri
Gost
Lideri

Mijenjam svoju za prosjecnu😂😂😂😂😂

Milan
Gost
Milan

Polako ali sigurno CG prestize zemlje EU sa zaradama, pala je Bugarska, sledece je Rumunija.

Send this to a friend