Ekonomija

Prošle sedmice padale cijene nafte u svijetu

Ilustracija

Na svjetskim tržištima cijene nafte su prošle sedmice pale, jer proizvodnja u Sjedinjenim Američkim Državama SAD i dalje dostiže rekordne nivoe, a povećanje proizvodnje najavljuju i članice Organizacije zemalja izvoznica nafte OPEC.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice potonula gotovo četiri odsto, na 73,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,7 odsto, na 64,65 dolara, prenosi Hrportfolio.

Pad cijena nafte posljedica je najava da su OPEC, Rusija i drugi veliki proizvođači spremni da povećaju proizvodnju na sastanku u Beču koji počinje u petak.

Od januara prošle godine OPEC i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju 1,8 miliona barela dnevno kako bi ublažili neravnotežu između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje, smanjili zalihe u svijetu i tako podržali cijene.

Zahvaljujući tome, cijene nafte već godinu i po postupno rastu, pa su polovinom maja dostigle najviše nivoe u više od tri godine.

Međutim, u posljednjih mjesec cijene su skliznule s tih nivoa jer bi OPEC i njegovi partneri, prvi put nakon 18 mjeseci, uskoro mogli povećati proizvodnju.

Ruski ministar energetike Aleksander Novak kazao je prošle sedmice nakon razgovora sa saudijskim ministrom Khalidom al-Falihom da dvije zemlje načelno podržavaju postupno povećanje proizvodnje nakon 18 mjeseci ograničenja.

“Uopšteno mi to podržavamo, ali o pojedinostima ćemo raspravljati s ministrima naredne sedmice”, rekao je Novak, dodajući da jedna od opcija uključuje postupno povećanje proizvodnje 1,5 miliona barela dnevno, počevši od 1. jula.

Greg McKenna iz brokerske firme AxiTrader kaže da konkretni obrisi dogovora OPEC-a na sastanku ove sedmice nijesu čvrsto utvrđeni i da Rusija po svemu sudeći želi veći rast proizvodnje nego ostali proizvođači.

“Moja procjena je da će povećanje biti nešto ispod milion barela dnevno, kao što je SAD navodno tražio od Saudijaca”, dodao je McKenna.

U fokusu ulagača je i proizvodnja u SAD-u koja već duže vrijeme neprestano raste, pa je prošle sedmice dostigla nove rekordne nivoe, 10,8 miliona barela dnevno.

To znači da je u protekle dvije godine proizvodnja povećana 28 odsto i da se SAD sasvim približio poziciji vodećeg svjetskog proizvođača koju trenutno drži Rusija s 11 miliona barela dnevno.

Za očekivati je i dalji rast proizvodnje u SAD-u, s obzirom na to da je u petak firma Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj naftnih postrojenja u SAD-u porastao jedan, na ukupno 863 postrojenja, novi najviši nivo od marta 2015. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Krap
Gost
Krap

Pa sta. Svijet i svijest je daleko.

Rikica
Gost
Rikica

Sad ce nasa vlada da poveca akcize koliko su pohlepni

ccc
Gost
ccc

pada cijena nafte, znaci kod nas ide preko 1.50

Send this to a friend