Ekonomija

Provjerava se hiljadu firmi, prave se timovi za velike kompanije

Vlada Crne Gore

U Vladinom dokumentu o rezultatima suzbijanja sive ekonomije koji se odnosi na Upravu policije kaže se da provjeravaju hiljadu kompanija radi procjene zakonitosti postupka likvidacije, sa ciljem utaje poreza i doprinosa. Pominju se i rezultati specijalnih akcija Evazija, Bolt, Klap, Zeta 3, navode se krivične prijave, štete po budžet…

Najavljeno je i formiranje specijalizovanih zajedničkih istražnih timova uprava policije, carina, Poreske i Uprave za inspekcijske poslove za kontrole većih poreskih obveznika. Navodi se da će biti intenziviran rad u okviru Operativnog tima radi otkrivanja, sprečavanja i suzbijanja krivičnih djela zloupotreba u privrednoj djelatnosti, a posebno utaje poreza, ilegalnog prometa akcizne robe, sive ekonomije i bespravne gradnje, piše Pobjeda.

Vlada je juče usvojila izvještaj o aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije sa prijedlogom mjera, a državni sekretar u Ministarsvu finansija Nemanja Katnić je nakon sjednice kazao da su za šest mjeseci ove godine bile 1.402 potpune inspekcijske kontrole i da su ukupne korekcije iznosile 47,9 miliona eura.

“Od toga po osnovu PDV-a 32,7 miliona, poreza na dobit 2,7, dohotka 8,6 i ostalo 3,7 miliona eura”, kazao je Katnić i dodao da se u ovoj oblasti može više postići, što će biti fokus u narednom periodu.

Na pitanje novinara da li se može reći da su obveznici pokušali da utaje 48 miliona eura poreza, Katnić je rekao da se ne može reći ni da ni ne.

“To su ispravke podnešenih prijava. Može biti da su korekcije ustanovljene u redovnom poslovanju, a može biti i da se radi o ovom drugom. Nakon prijava poreskih obveznika dužni smo da izvršimo korekciju i te su provjere u nadležnosti poreskih inspektora, a one koje mogu biti posljedica utaje poreza ili nekih drugih kriminalnih radnji su u nadležnosti drugih institucija”, objasnio je Katnić.

On je dodao da je vrijednost robe za carinske svrhe, u odnosu na prijavljenu vrijednost, uvećana šest miliona eura, što je povećalo naplatu carinskih dažbina za 1,5 miliona.

Katnić je kazao da su prihodi budžeta od januara do jula iznosili 997,9 miliona, što je osam odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U prošloj i ovoj godini, kroz razne mjere Vladine politike, pokrenuto je dosta reformskih aktivnosti.

“Obavljeno je 30.000 insekcijskih kontrola na unutrašnjem i spoljnotrgovinskom prometu. Na unutrašnjem tržištu je u prvoj polovini godine utvrđeno 11.000 nepravilnosti, izdato 5.640 prekršajnih naloga i izrečeno 2,2 miliona novčanih kazni. Podnešeno je 100 krivičnih prijava sa akcentom na utaju poreza, ilegalni promet akcizne robe i bespravnu gradnju”, saopštio je Katnić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DJOLE
Gost
DJOLE

PRAZNA PRICA NECE NIKOGA DIRATI BEZ NEKE NESRECNIKE

mikelandjelo
Gost
mikelandjelo

PODJITE ODMA U OBOD ice cetinje tamo sam radio ,sve je na crno.nema radnog staza nema minimalne cijene rada .treba ih zatvoriti i pohapsiti .inspekcija ih stiti godinama treba i te sto ih stite pohapsiti.

VOJO
Gost
VOJO

Smanjite DOPRINOSE pa će svi radnici primati pune zarade…. Tu je problem….

Bnjj
Gost
Bnjj

Koliko će onda bit pune umjesto 222e biće 300,350 i sa tim parama si bijeda u Cg jer kod nas su cijene ka Eu hrana, piće, gardarobe, gorivo jedino što se tješimo što imamo svoje nekretnine odeš u susednu HR i plata ti je duplo viša u većini poslova e to smo mi lideri u regionu

VOJO
Gost
VOJO

Zašto ne kontrolišete đukanoviće…. SRAMOTA

Nije u redu
Gost
Nije u redu

Ovo bi sve bilo u redu, kada bi se makar zatražilo onih 100 miliona što je odnio Marović i njegova organizovana kriminalna grupa. Ovako ispada da kupe sitno, a krupno ima sva prava.

Send this to a friend