Ekonomija

Prva nakon članica EU: Crna Gora usvojila Strategiju pametne specijalizacije

Sanja Damjanović

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Strategiju pametne specijalizacije, kojom su prepoznate uže prioritetne oblasti koje imaju najveći potencijal za ekonomski razvoj, a za koje su istraživanje i inovacije ključni faktori koji mogu značajno povećati konkurentnost, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Kako ističu u resoru nauke, koji predvodi ministarka Sanja Damjanović, u pitanju je recept Evropske unije da se trasira moderni razvoj ekonomije, baziran na domaćim potencijalima, ali uz otvorenost ka međunarodnoj sceni, kao i da se tradicionalni sektori tehnološki unaprijede, naročito kroz digitalizaciju.

“Crna Gora je prepoznala sljedeće prioritetne oblasti: održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, održivi i zdravstveni turizam, energija i održiva životna sredina, sa tehnološkom podrškom informaciono-komunikacionih tehnologija”, naveli su u Ministarstvu.

Podsjećamo, izrada strategije trajala je dvije godine i sprovodila se prema metodologiji koju je razvila EU, koja je svaku fazu tog procesa detaljno pratila i ocjenjivala.

Ministarstvo nauke je koordiniralo proces uz pomoć Ministarstva ekonomije, ali je, zapravo, strategiju radilo više od 300 ljudi iz akademskog, privrednog, javnog i civilnog sektora, od kojih većina iz biznis sektora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prc CG
Gost
Prc CG

Prvo usvojite strategiju za preživljavanjem………

Grof
Gost
Grof

Prvi do prvoga, no kako drugacije.

Send this to a friend