Ekonomija

Prva neradna nedjelja u trgovini 20. oktobar

Ilustracija

Uprava za inspekcijske poslove podsjeća sve privredne subjekte koji se bave trgovinom na veliko i malo, da je prva neradna nedjelja 20. oktobar, shodno Zakonu o unutrašnjoj trgovini.

“Trgovina na veliko i trgovina na malo ne može da se obavlja nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenim zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici”, saopštili su iz Uprave.

“Izuzetno od stava 1 ovog člana, nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i trgovina na malo može se obavljati u: apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica, pijacama, štandovima – tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka,  štandovima i kioscima u kojima se prodaju robe za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, skladištima za trgovinu na veliko”, objašnjavaju iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kako dodaju, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima u smislu stava 2 tačka 2 ovog člana smatraju se prodavnice odnosno kiosci u kojima se vrši prodaja pretežno jedne vrste robe “.

“Upozoravamo i apelujemo na sve privredne subjekte, na koje se odnosi propisano ograničenje, da poštuju predmetnu obavezu, kako ne bi došli u situaciju da organ nadzora nadležan za primjenu propisa – Uprava za inspekcijske poslove preko tržišnih inspektora preduzima propisane upravne mjere i radnje i izriče novčane kazne”, ističu oni.

Za nepoštovanje predmetne obaveze, pored novačnih kazni, podsjećaju i na propisanu upravnu mjeru: Ako trgovac radi nedjeljom i u dane državnih ili drugih praznika suprotno članu 35a ovog zakona, inspektor će zatvoriti prodajni objekat ili drugo prodajno mjesto za vremenski period u kojem rad nije dozvoljen.

Iz Uprave pozivaju privredne subjekte da poštovanjem propisane obaveze daju svoj doprinos potpunoj primjeni zakona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jablanko
Gost
Jablanko

Samo da to bude ozbiljno

Jablanko
Gost
Jablanko

Samo da t

Djasla
Gost
Djasla

Napokon normalna vijest

crnogorac
Gost
crnogorac

How Yes No

Send this to a friend