Ekonomija

Prva preduzetnička učionica: Osnovci u Tivtu od malih nogu uče o biznisu

Foto: BokaNews

Gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac i opštinski sekretar za ekonomski razvoj i preduzetništvo Petar Vujović otvorili su danas prvu preduzetničku učionica u jednoj osnovnoj školi u Crnoj Gori.

Učionica je otvorena u tivatskoj školi „Drago Milović“, čija direktorica Ružica Lazarević je kazala da su alatima i sredstvima kojima je opremljena učionica djeca već napravila niz zanimljivih predmeta.

“Zahvaljujem svima koji su doprinijeli da opremimo ovu učionicu i na taj način omogućimo izražavanje kreativnosti i preduzetničke inicijativnosti naših učenika”, rekla je Lazarević.

Ideja o osnivanju ovakve učionice nastala je prilikom prošlogodišnje posjete OŠ „Drago Milović“ Internacionalnom sajmu mladih preduzetnika u Berlinu.

“Poželjeli smo da u našoj školi imamo posebnu prostoriju za rad, koja bi bila opremljena svim sredstvima potrebnim za jedno malo preduzeće kakvo smo mi oformili. Preduzeće se zove “Jež” i ove godine broji oko 30 članova. Ideju smo prezentovali Sekretarijatu za preduzetništvo, koji je podržao naše napore i finansijski pomogao opremanje učionice”, dodala je Lazarević.

Učionica „Jež“ opremljena je alatima za obradu metala, drveta, policama, stolovima, šporetom, mašinom za šivenje, peći za glinu… U opremanju je učestvovala uprava škole, kao i domari i nastavnica likovnog vaspitanja Hana Mirkov, a dovod i odvod vode sponzorisalo je tivatsko JP “Vodovod”. Taj prostor pružiće mogućnost nastavnicima i djeci od prvog do devetog razreda da u njemu borave i realizuju kreativne ideje. To je naročito značajno za djecu koja od ideje, njene realizacije, prodaje na školskim i opštinskim bazarima, zatim dogovora oko utroška novca, ujedno prolaze kroz sve faze preduzetništva. U planu je i da se, uz pomoć Savjeta roditelja, formiraju cijene za proizvode sa dosadašnjih bazara i nastavi njihova prodaja u preduzetničkoj učionici, uz knjige koje bi djeca vodila i račune koje bi izdavala, sve u interesu boljeg razumijevanja preduzetničkog učenja.

Vujović je naglasio da su djeca izuzetno radoznala i kreativna, a osnovnoškolsko obrazovanje igra veliku ulogu u njihovom usmjeravanju i razvoju preduzetničkih ideja, čak i u tom najmlađem uzrastu.

“Preduzetništvo se visoko kotira na agendi svih zemalja članica EU i država koje se žele pridružiti Uniji, a i Strategija razvoja Evrope 2020 insistira da školski kurikulumi sve više posvećuju pažnju kreativnosti, inovativnosti i razvoju preduzetništva kod djece. Preduzetništvo je dinamičan proces koji zahtijeva vizuju, stvaranje i promjene, traži energiju i strast i ovakva učionica je pravo mjesto gdje će naša djeca to moći da iskuse i iskažu”, kazao je sekretar.

Dodao je da će se lično zalagati da proizvodi koje osmisle i kreiraju tivatska djeca u toj učionici, otkupljuju i ubuduće budu dio protokolarnih poklon-paketa koje će Opština Tivat davati domaćim i stranim partnerima i gostima lokalne uprave.

Učitelji i nastavnici, sa svojim kreativnim timovima do 15 đaka istovremeno, koristiće prostor koji je trenutno jedinstven u osnovnim školama u Crnoj Gori.

Preduzetnička učionica je opremljena zahvaljujući donaciji od 1.750 eura, koju su obezbijedili Sekretarijat za ekonomski razvoj i preduzetništvo i kompanija „Fidelity Consulting“.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pesimist
Gost
Pesimist

Obecana zemlja

Sanja
Gost
Sanja

Nezanosite se ovakvim stvarima i neskrivajte istinu da nam decu iz skole kuci dovoze bolnicka kola sa 70% opekotina, dete prvi razred osnovne napao pas u sred ucionice povredio,ucenici napali nastavnika i t d. Stranice crne hronike puni nasa skola a ministarstvo sa gos. Sehovicem cuti dok nekog mrtvog neiznesu iz skole, tad ce biti nismo znali.

Zelenooka
Gost
Zelenooka

Bas me zanima sta ste htjeli da postignete sa ovako malicioznim komentarom?

Vinko
Gost
Vinko

Rozalina sigurno da ukaze na haoticno stanje u O.S Drago Milovic.

Stipe
Gost
Stipe

Direktorice jes da imate zelene oci i lose uspjehe u O.s D.Movic.

Gracija
Gost
Gracija

Neka se cuje glas Tivatskih roditelja.

Rewe
Gost
Rewe

Bravo

Bkio
Gost
Bkio

Prva lekcija pristupiti dps

Ljubo C
Gost
Ljubo C

Nazalost plan za implementaciju tog predmeta stoji u fiokama direktora skola u Crnoj Gori i skupljaju prasinu.Lijenost uprava skola i neki mozda jos drugi razlozi ne daju da taj predmet zazivi u skolskim ustanovama i da ga predaju edukovani ljudi za to.Predmet ima veliku perspektivu ,djeca cekaju da svoju inovativnost razvijaju na pravi način i od malih nogu.

Send this to a friend