Ekonomija

Prvi rezultati Programa Kupujmo domaće: Rast potrošnje domaćih proizvoda

Prvi efekti promotivne kampanje za Program „Kupujmo domaće“, nakon nešto više od mjesec dana sprovođenja su veoma ohrabrujući, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Pozitivan odgovor potrošača u Crnoj Gori pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je, u periodu od 8. do 20. maja, za potrebe Programa Kupujmo domaće, sprovela agencija IPSOS, na reprezentativnom uzorku od 1.011 građana Crne Gore starijih od 18 godina.

Takođe, kako dodaju, prvi preliminarni podaci iz trgovinskih lanaca, pokazuju rast prodaje domaćih proizvoda.

“Prema istraživanju, čak 17 odsto kupaca više i češće kupuje domaće proizvode u odnosu na period od prije  godinu dana, što je, uzimajuć u obzir činjenicu da se kupovne navike sporo mijenjaju, izvanredan rezutat i dobra osnova za dalji rad na podizanju svijesti potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda za jačanje domaće privrede i podizanje životnog standarda svakog građanina u Crnoj Gori”, navode iz Ministarstva.

Za Program Kupujmo domaće, prema istraživanju, čulo je 70% građana, a gotovo 44% njih bar djelimično ili u potpunosti zna i za konkretan sadržaj ovog nacionalnog projekta.

“Ne samo da je za relativno kratko vrijeme opšta informacija o nacionalnom programu „Kupujmo domaće“ doprla do velikog broja kupaca i potrošača, već je i kod značajnog dijela njih stvorena jasna svijest o tome kakvi su očekivani efekti”, dodaju oni.

Kao najznačajnije efekte ovog programa građani navode jačanje ekonomije (58%), otvaranje novih radnih mjesta (37%), jačanje povjerenja potrošača u domaće proizvode (35%) kao i generalno poboljšanje kvaliteta domaćih proizvoda (31%).

“Zaključak koji proizilazi iz odgovora potrošača koji stabilno ili povećano kupuju proizvode domaćeg porijekla je da to čine prevashodno zbog povjerenja u domaće proizvode i njihovog pouzdanog kvaliteta, što i jeste jedan od ključnih ciljeva projekta”, ističu iz ovog resora.

Podvlače da posebno ohrabruje podatak da 16 odsto potrošača procjenjuje da će u narednih 12 mjeseci češće kupovati proizvode domaćeg porijekla, dok većina postojećih kupaca domaćih proizvoda očekuje da će im ostati vjerna i u narednih 12 mjeseci.

“Pozitivne trendove iz istraživanja stavova i ponašanja potrošača potvrđuje i iskustvo trgovinskih lanaca. Tokom prva tri mjeseca od početka realizacije Programa u našim marketima realizovana je kampanja promocije domaćih proizvoda. Svi proizvodi domaćih proizvođača su posebno označeni i istaknuti, dok je u određenim objektima organizovana i promocija domaćih proizvoda”, dodaju oni.

Kao rezultat bolje dostupnosti domaćih proizvoda u trgovinama i medijske promocije, došlo je, kako kažu,  do kontinuiranog rasta prometa domaćih proizvoda u većini proizvodnih kategorija, kako u poređenju sa prethodnim mjesecom, tako i u poređenju sa istim periodom prošle godine.

“Rast prometa zabilježen je u kategorijama jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, vode i bezalkoholnih pića, mesa i mesnih prerađevina, voća i povrća, zavisno od trgovinskog lanca”, saopštili su iz Ministarstva.

Podsjećaju da je Program „Kupujmo domaće“ pokrenula Vlada Crne Gore u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore, najvećim trgovinskim lancima i proizvođačima, u cilju jačanja domaće privrede kroz povećanje dostupnosti, pozicioniranosti i potrošnje crnogorskih proizvoda na domaćem tržištu.

“Kao nastavak, pokrenut je i Program „Domaći ukusi“, sa ciljem uključivanja i turističke privrede u promociju i bolji plasman crnogorskih proizvoda i usluga. Da bi dugovoročno nastavili pozitivne trendove u kupovini domaćih proizvoda i ostvarili očekivane efekte po razvoj nacionalne ekonomije, neophodna je podrška svih: ne samo Vlade i drugih institucija koje su uključene u Program, već i lokalnih samouprava, civilnog sektora, medija. Potrebna je podrška svakog kupca”, ističu oni.

 

10 Komentara na "Prvi rezultati Programa Kupujmo domaće: Rast potrošnje domaćih proizvoda"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend