Ekonomija

PU objavila Informator za ljetnju turističku sezonu

Poreska uprava (PU) objavila je Informator za ljetnju turističku sezonu, koji sadrži instrukcije za lakše ispunjavanje poreskih obaveza i ima za cilj da olakša poslovanje poreskim obveznicima.

„Informator daje odgovore na opšta pitanja s kojima treba da budu upoznati poreski obveznici, a za sva dodatna pitanja mogu kontaktirati područnu jedinicu ili ekspozituru PU u mjestu u kojem obavljaju djelatnost“, navodi se u saopštenju.

Dodatne informacije mogu se dobiti i pozivom kol-centra 19707, svakog radnog dana od sedam do 15 sati ili putem web sajta Poreske uprave, prenosi Mina business.

„Sve uočene nepravilnosti u radu poreskih obveznika, neizdavanje fiskalnog računa, obavljanje djelatnosti bez odobrenja, kao i eventualno uočene slučajeve koruptivnih radnji, takođe možete prijaviti putem kol-centra i internet stranice PU“, dodaje se u saopštenju.

Sva preduzeća i građani koji obavljaju djelatnost privremeno – sezonski u Crnoj Gori, dužna su da se registruju kod nadležnog poreskog organa, odnosno da izvrše opštu poresku registraciju, na osnovu čega će im se dodijeliti poreski identifikacioni broj (PIB).

Registracija će se obaviti shodno procedurama za registraciju poreskih obveznika i to prema glavnom mjestu poslovanja za preduzeća i prema mjestu prebivališta za građane, odnosno boravišta za strance.

Informator je, kako se dodaje, prvenstveno namijenjen poreskim obveznicima – građanima koji obavljaju samostalnu djelatnost, a oporezuju se u paušalnom iznosu i građanima koji pružaju usluge smještaja u domaćoj radinosti.

“Ponuđeni tekst daje mogućnost poreskim obveznicima da otklone dileme u primjeni poreskih propisa, a sve u cilju blagovremenog ispunjavanja svojih obaveza”, navodi se u Informatoru.

Send this to a friend