Ekonomija

PU: Od kazni naplatili 1,37 miliona

Ilustracija

Poreska inspekcija je od početka sezone obavila 3,3 hiljade provjera, od čega je u 565 slučajeva zabilježen prekršaj, što je budžetu donijelo 1,37 miliona eura.

Poreski inspektori i ove sezone posebno nadziru turistički promet. Bez najave provjeravaju registar kase, izdavanje fiskalnih računa, dokumentaciju zaposlenih i ostalo.

Portal RTCG prenosi da iako su uobičajene provjere, od 606 kontrolisanih u prvoj polovini avgusta, čak 178 nije radilo po zakonu.

Predstavni Poreske uprave Milica Vuletić, kazala je da je najviše nepravilnosti u oblasti izdavanja fiskalnih računa i evidentiranje prometa preko kasa, a zabrana rada se izriče kod onih kod kojih se utvrdi ponovljeni prekršaj.

Od avgustovskih prekršajnih naloga u budžet se slilo više od 400 hiljada eura, dok je privremenim zatvaranjem kažnjeno 15 objekata. Do kraja sezone, kako su kazali u PU, neće stati sa kontrolama.

Za razliku od Tivta, gdje je najviše poreske discipline, Ulcinj bilježi najviše prestupa. U PU smatraju da, osim budžetu, kontrole doprinose i poreskoj disciplini.

“U toku prethodne sezone to je rezultiralo naplatom od čak devet miliona iznad rezultata iz 2015. godine, tako da očekujem da će i ova godina biti uspješna i da će rast naplate biti nastavljen”, kazala je Vuletić.

U PU su zadovoljni i ukupnom naplatom prihoda. Samo u junu i julu ona je bila deset miliona eura viša nego u istom periodu prošle godine.

Send this to a friend