Ekonomija

Purišić u Luksemburgu: Aktivno sprovodimo reforme socijalne i politike zapošljavanja

U savremenim uslovima, tržišta rada brzo se mijenjaju i razvijaju, a nova digitalna revolucija, promjene u obrascima rada, društvena i demografska kretanja donose nove mogućnosti ali i izazove, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić na prvom ministarskom sastanku EU- Zapadni Balkan posvećenom zapošljavanju i socijalnim politikama, koji se danas i sjutra održava u Luksemburgu.

Purišić je naglasio da su značajni izazovi sa kojima se susreće Crna Gora nezaposlenost mladih, žena i dugotrajna nezaposlenost, prisutni i u državama članicama EU.

“Novi inkluzivni  pristup tržištu rada treba da integriše politiku zapošljavanja i socijalnu politiku, na način da se razviju  novi mehanizami sveobuhvatne podrške pojedincima koji su isključeni sa tržišta rada, posebno mladima, ženama, dugoročno nezaposlenim i drugim osjetljivim kategorijama“, kazao je Purišić.

Ministar je naveo da je u posljednjih par godina Crna Gora postigla značajne rezultate u reformi sistema socijalne zaštite.

“Urađena je reforma zakonskog okvira, uvedeni su normativi i standardi pružanja usluga, sistem licenciranja stručnih radnika i pružaoca usluga, uložena su značajna sredstva u kadrovske, prostorne i tehničke kapacitete“,  istakao je Purišić.

Istovremeno, sprovodi se i sistem mjera i podsticaja za veću uključnost na tržištu rada, posebno osjetljivih  kategorija nezaposlenih lica, kroz aktivnu politiku zapošljavanja.

“U Crnoj Gori se intenzivno  radi na uvođenju novog modela aktivacije korisnika socijalnih davanja kroz individualni pristup svakom korisniku. Indidvidualni pristup nezaposlenom uz individualni plan zapošljavanja postao je pouzdan instrument za određivanje adekvatne usluge koja se pruža tražiocu zaposlenja”, obijasnio je Purišić.

Dodao je i da u ovom trenutku Crna Gora sprovodi sveobuhvatnu reformu tržišta rada  u cilju unapređenje regulative  kojom će se stvoriti prostor za otvaranje novih radnih mjesta, veću fleksibilnost i mobilnost na tržištu rada, zaštitu i sigurnost zaposlenih.

Ministar je govorio i na panelu „Podsticanje razvoja vještina u skladu sa potrebama tržišta rada“ i tom prilikom istakao da neusklađenost tržišta rada i sistema obrazovanja predstavlja jedan od važnih izazova sa kojim se suočavaju sve zemlje Zapadnog Balkana, pa i Crna Gora.

Podsjetio je da na to ukazuje višestruko veći broj oglašenih, a nepopunjenih slobodnih radnih mjesta i veliki broj uposlenih stranaca.

“Unapređenje i sticanje potrebnih znanja i vještina je ključno za razvoj konkurentnih i dinamičnih ekonomija, koje generišu nova i kvalitetna radna mjesta“, kazao je Purišić.

Podsjetio je da su u posljednjih nekoliko godina u Crnoj Gori sprovedeni važni koraci u pogledu reforme na svim nivoima obrazovanja, a posebno stručnog obrazovanja sa ciljem usklađivanja stručnog obrazovanja sa tražnjom na tržištu rada, sa posebnim naglaskom na promovisanje učenja uz rad, tj. dualno obrazovanje.

“Treba da težimo ka stvaranju fleksibilnog i održivog sistema koji će proizvoditi neophodna znanja, kompetencije i vještine, i snažno promovisati koncept cjeloživotnog učenja“, zaključio je Purišić.

Ministar je informisao da Crna Gora preduzima kontinuirane aktivnosti koje se odnose na ispunjavanje uslova koji su dati kroz Zajednicku pregovaračku poziciju Evropske unije za zatvaranje poglavlja 19- Socijalna politika i zaposljavanje.

Ministarski sastanak u Luksemburgu okupio je ministre zemalja Zapadnog Balkana: Crne Gore, Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Kosova, kao i ministre iz Rumunije, Finske i Hrvatske, tri države članice koje predsjedavaju Savjetom Evropske Unije u periodu od 1. januara 2019. do 31. juna 2020. godine.

 

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
cetinjeSefketSmjesakNa minimalcu222Lipovo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
cetinje
Gost
cetinje

Gospodine Purisicu kad ste vec u Luxemburgu,svratite na NEKU BENZINSKU PUMPU i pogledajte cijene GORIVA da bi “prenijeli”podatke na Vladu Crne Gore,da je LITR NAFTE 1,16 eura.Tako da bi nase ministarstvo financija makar VAMA VJEROVALO,i na “usput”recite kakve su tamo ZARADE , PENZIJE i CIJENE HRANE,i koja vozila voze u toj “drzavici”.Sve ovo sto navedoh,znaju nasi strucnjaci,ali se “prave Francuzi”.

Sefket
Gost
Sefket

Fotografijom dominiraju dvije torbe.Crnokosoj kao da je nalijepljena na ruku a plavusa nije mogla nac vecu.

Smjesak
Gost
Smjesak

Za vase uvijek I’ma posla, a ovaj mrcni narod sto radi po ko zna koliko godina sezonski….sramota

Na minimalcu222
Gost
Na minimalcu222

Koja prazna priča,kemale,ali ajd,malo ste prošetali,vidjeli,išli u šoping,fino se smestili u te otele na uštrb praznoglavih poreznika.

Lipovo
Gost
Lipovo

Da ne zzivim u CG, mozzda bih mu i povjerovao!

Send this to a friend