Ekonomija

Puškar: Knežević je uzrok propasti Atlas banke

Puškar

Pokušaj Duška Kneževića da prevari kompaniju Kaspia koristeći Atlas banku bio je stvarni uzrok propasti te banke, koja je kao njegov jemac morala da isplati 15 miliona eura, koje joj on nikad nije vratio, izjavio je za Pobjedu Esad Puškar, biznismen, koji je omogućio saradnju Kneževića i vlasnika azerbejdžanske kompanije Kaspia.

On je naglasio da govori u lično ime, a ne u ime bilo koje stranke koja se pominje u slučaju Kaspia.

“Govorim samo u svoje ime i mogu komentarisati samo svoje učešće u toj aferi. Želim iznijeti prave podatke i zaustaviti lažne priče koje je ovaj kreirao. Ako bude potrebno, i uz savjete mojih advokata, u potpunosti ću sarađivati sa vlastima Crne Gore”, rekao je Puškar u intervjuu Pobjedi.

Kako komentarišete činjenicu da je u Crnoj Gori podignuta optužnica u slučaju Kaspia protiv Duška Kneževića, dok se u tom slučaju bivši direktor Atlas banke Đorđe Đurđić izjasnio krivim i potvrdio da je sporne zadatke obavljao po nalogu Kneževića?

PUŠKAR: Ne mogu da komentarišem korake koje su institucije Crne Gore preduzele protiv Duška Kneževića, Atlas banke i Đorđa Đurđića. Znam da je Knežević pokušao da prevari kompaniju Kaspia, jer sam bio svjedok svega toga. Da bi postigao ovu prevaru, regrutovao je Đurđića i Atlas banku, prisilivši Kaspiu da ga tuži i provede godine pokušavajući da vrati svoj novac. Vlasnici Kaspie pružili su značajnu količinu konkretnih dokaza u sudskom postupku, dok Knežević, Atlas i njihovi zaposleni nijesu dali ništa. Samo su pokušali izbjeći odgovornost za svoje prevarne radnje, dok je Knežević i dalje lažno tvrdio da je pošten biznismen, koji je spreman da poštuje svoje obaveze.

Foto: Pobjeda

U njegovom ponašanju, međutim, nije bilo ničeg časnog. Sudovi su presudili na osnovu pruženih dokaza, a prevarne radnje su u potpunosti dokazane. Činjenica da se Đurđić izjasnio krivim, takođe, govori mnogo i nikakve laži iz “sigurnosti” Londona to neće promijeniti.

Želim da naglasim: Kneževićev pokušaj da prevari Kaspiu koristeći Atlas banku nanio je štetu državi Crnoj Gori, ali i njenoj reputaciji kao investicione destinacije. Osim toga, ne vraćajući Atlas banci milione, Knežević je u osnovi uzrokovao njenu propast, a nanio je štetu i deponentima Atlas banke. Kao i ugledu crnogorskog bankarskog sistema!

Ne očekujem da bi crnogorske vlasti mogle da zatvore oči i postanu saučesnici u njegovim prevarantskim radnjama koje su prouzrokovale kolaps banke. Koliko vidim, sada se zakon primjenjuje na nekoga ko je prvo pokušao da prevari potencijalne poslovne partnere, a zatim je prevario Atlas banku i njene štediše radi lične koristi i bogaćenja.

Foto: Pobjeda

Što su zapravo vlasnici Kaspije platili kada su Kneževiću dali 12,2 miliona eura i koji je dogovor bio?

PUŠKAR: Knežević je ponudio da proda Kaspiji hotel Princess u Baru. Kaspia je pristala da plati unaprijed, kako bi se mogla isplatiti hipoteka koja je postojala na hotelu. Kaspia je, što je dokazano na sudu, kao osiguranje za avansno plaćanje tražila bezuslovnu bankarsku garanciju. Knežević je ponudio garanciju Atlas banke, koju je potpisao Đurđić, znajući vrlo dobro da se radi o originalnoj garanciji. Bio sam na sastanku između Kneževića i gospodina Thamera Aidija, koji je u to vrijeme vodio Kaspiu, koji se u međuvremenu razbolio i preminuo. Knežević je želio prodati hotel, Kaspia ga je željela kupiti, a Knežević je molio da više od polovice plaćanja bude u gotovini, ostatak bankovnim prenosom.

Bio sam prisutan i kada je Di Kej uzeo taj novac iz banke u Bakuu. Iz Kaspie su tražili da potpiše ugovor, potvrdu o primanju sredstava i carinsku deklaraciju, što je on i učinio. Kaspia je imala dokaz da je uplaćen novac, a carinska deklaracija mu je omogućila da taj novac legalno izađe iz Azerbejdžana i legalno uđe u Crnu Goru. Dokazano je da je Knežević doista legalno iznio novac iz Azerbejdžana, ali izgleda da ga nije prijavio prilikom ulaska u Crnu Goru, što je bila isključivo njegova obaveza i odgovornost.

Jednostavno je bilo dokazati da je isplaćen 14. januara 2014, kad je napustio Azerbejdžan i ušao u Crnu Goru kasno te večeri, ili rano ujutro sa osam miliona eura.

Kasnije je utvrđeno, međutim, da Knežević nije vlasnik hotela Princess, kao što je tvrdio. Ni Kaspia, ni ja ne znamo što je učinio sa osam miliona eura, ali suština je – nije ga dao Atlas banci kako bi pokrio garanciju koja je izdata za njega, niti je ikada prebacio hotel u Kaspiu. Ni on (ili Đurđić, vjerovatno prema njegovim uputama) nikada nijesu obavijestili Centralnu banku Crne Gore da je Atlas banka izdala bankarsku garanciju, što Kaspia nije saznala prije nego što mu je dala novac.

Foto: Pobjeda

Nažalost, za Altas banku je ovo postao problem, jer su izdali originalnu bankarsku garanciju, pa je u konačnici Di Kej uništio tu banku zbog lične koristi.

Kako su vlasnici Kaspije kontaktirali s Duškom Kneževićem i kada?

PUŠKAR: To je moja greška, posljedica lošeg prosuđivanja i preuzimam punu odgovornost što sam Kneževića upoznao sa timom iz Kaspie. Njega sam upoznao preko zajedničkih poznanika u Crnoj Gori šest godina ranije. Tada me je pitao znam li nekog međunarodnog investitora, a kako sam bio prijatelj sa timom iz Kaspie upoznao sam ih nakon nekoliko sedmica, kad sam sreo Di Keja u Bakuu. Zbog toga žalim i danas.

 Kako komentarišete Kneževićeve navode da je azerbejdžanski ministar Kamaladin Hajdarev donio osam miliona eura iz sporazuma sa Kaspijom u Crnu Goru i da je to dogovoreno sa predsjednikom države Milom Đukanovićem?

PUŠKAR: Ne mogu u ime nijednog ministra da govorim, ali mogu o onome što lično znam. Taj je navod – laž, izmišljotina i kleveta.

On dobro zna istinu. Kao što sam spomenuo, molio je za novac kao dijete. To znam, jer sam bio prisutan kada je uzeo taj novac iz banke u Bakuu. Kako taj novac nije prijavio prilikom ulaska u Crnu Goru, pokušava da to sakrije ovakvim lažima. Mislim da je takva izjava uvredljiva, ali nijesam stručnjak za ovu oblast. Siguran sam da crnogorske vlasti imaju sve ove informacije i mogu provjeriti kad je ušao, odakle je poletio i što jeste, a što nije prijavio.

Stoga mi je jasno da je tvrdnja da je predsjednik Đukanović bio umiješan -Kneževićeva izmišljotina, jer znam da tadašnji premijer nije imao nikakve veze sa sporazumom i transakcijom sa Kaspiom. Nikada nije učestvovao u prodaji hotela Princess u Baru, niti je od toga imao koristi. Sve je to smislio Knežević, koji nema nikakvih moralnih ograda, niti osjeća kajanje kada izmišlja takve laži. On jednostavno ne može da prihvati stvarnost.

Razotkrivena je još jedna obmana: istraga na Malti pokazala je da predstavnici Kaspie nijesu povezanio sa ubistvom novinarke Daphne Caruana Galicia. Hoće li tužiti Duška Kneževića s obzirom na to da je više puta tvrdio da su naručili njeno ubistvo?

PUŠKAR: Nije na meni da to komentarišem. Međutim, uvjerio sam se da Knežević širi laži i stvara svijet mašte u kojem samo on živi. Koliko sam razumio, protiv D. K. se priprema nekoliko tužbi za klevetu i u nekoliko jurisdikcija.

Što mislite, koji je motiv Duška Kneževića bio da vlasnike Kaspije poveže sa zločinom na Malti?

PUŠKAR: Kaspija nije u vlasništvu nijednog ministra. A što se tiče njegovih motiva, ko zna. On je ogorčen čovjek, jer nije uspio njegov plan, pa je razotkrivena ne samo prevara sa Kaspiom, već i godine lažiranja i ilegalnih aktivnosti. Ne zaboravimo da je on bjegunac od pravde, traženi čovjek čije su radnje prouzrokovale gubitak i štetu Atlas banci, koja je pogodila štediše te banke i crnogorske porezne obveznike, normalne dobre ljude, koji teško rade za bolji život njihovih porodica. Knežević treba da se stidi onoga što je učinio svojim sunarodnicima.

Pretpostavljam da pokušava uništiti ugled vlasti, jer nijesu dozvolili da osoba koja je uništila Atlas banku nastavi luksuzno živjeti u Crnoj Gori i na Kipru i ostati nekažnjena za svoje postupke. Istina uvijek izlađe na vidjelo i prije ili kasnije, slika će svima biti jasna, baš kao i meni.

Koje su poslovne dogovore vlasnici Kaspie imali sa Kneževićem, kada i zašto je prekinuta njihova saradnja?

PUŠKAR: Nema poslovne saradnje između Kneževića, Kaspie i mene, jer je D.K. pokušao da prevari moje drage prijatelje.

Da zaključim, očekujem da će D.K. početi napadati mene nakon ovog intervjua. Nadam se samo da mediji koji prenose njegove lažne navode i napade provjeravaju činjenice i barem se potrude da prije objavljivanja tih navoda dobiju izjavu strana koje on lažno optužuje. Moji advokati i ja smo spremni da branimo navode čiji sam svjedok i da se suprotstavimlo izmišljotinama Kneževića i onih koji ih prenose.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Knežević je dio sistema ortačkog kapitalizma i pljačke u Cg, on je to radio sa Milom i družinom

Mila K
Gost
Mila K

Jel neuspješni ckl može ove redove poslati njihovom voljenom guverneru i toj guvernerovoj forenzici, uz zamolnicu da naučno sagledaju ponašanje CB CG od 2014-2018? Tek onda će se uraditi časni novinarski posao za male deponente, odnosno niko neće imati razloga da postavi objektivno pitanje, kako baš nabasaše na ovog gospodina?

X imperium
Gost
X imperium

Di Kej je dao više autogolova i sad su mu drugi krivi što je izgubio meč.

100
Gost
100

Mislim da je moguce da ti je DK dao dio plijena. Sad ti je sigurno DK priprijetio i ti rijesio da se objavis.

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Sve što više blata bacate na DK,to više urušavate ugled CG vlasti,kojoj je bio uzor i mentor.

Send this to a friend