Ekonomija

Puštena u rad bazna stanica Telekoma za stanovnike Bijelih Poljana

Bijele Poljane

Crnogorski Telekom i Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost pustili su u rad novu radio baznu stanicu, koja će mještanima Bijelih Poljana, u Opštini Cetinje omogućiti pristup fiksnoj i mobilnoj telefoniji i bežičnom internetu preko Univerzalnog servisa.

Uređaj preko kojeg je ova usluga dostupna, Crnogorski Telekom će besplatno ustupati, dok će Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost subvencionisati cijene pretplate za konekciju, u cilju podržavanja ove inicijative. Priključak korisnicima omogućava kvalitetne telefonske pozive i brz pristup internetu.

“Ovom uslugom Crnogorski Telekom je, kao operator Univerzalnog servisa, stanovnicima sa područja Bijelih Poljana učinio dostupnim savremene telekomunikacione usluge visokog kvaliteta. Namjera nam je da ruralna područja i slabije povezana mjesta učinimo jednako dostupnim kada je riječ o telefonskim i internet servisima, i omogućimo im usluge istog kvaliteta kao i u urbanim sredinama”, istakao je Nikola Ljušev, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Darko Grgurović je pojasnio da će se preko Univerzalnog servisa građanima na cjelokupnoj teritoriji Crne Gore, bez obzira na to gdje se nalazi mjesto njihovog stanovanja, obezbjeđuju usluge telefonskih poziva i pristupa internetu.

“Agencija će sa Crnogorskim Telekomom i dalje raditi na širenju Univerzalnog servisa, da bi se na taj način doprinijelo poboljšanju uslova za život u selima i slabo naseljenim područjima“, kazao je on.

U Telekomu podsjećaju da je u proteklom periodu, otvoreno je nekoliko baznih stanica, koje su bežičnom tehnologijom preko Univerzalnog servisa omogućile fiksnu i mobilnu telefoniju i internet za stanovnike Meduna u Podgorici, Trešnjeva u Cetinju, Gostilja u Danilovgradu i Nudola u Nikšiću.

Univerzalni servis je u skladu sa EU regulativom definisan i u Crnoj Gori u Zakonu o Elektronskim komunikacijama kao skup osnovnih elektronskih komunikacionih usluga propisanog kvaliteta koje su na teritoriji zemlje dostupne svim krajnjim korisnicima po pristupačnim cijenama, bez obzira na njihov geografski položaj. Crnogorski Telekom pruža usluge Univerzalnog servisa po vrlo povoljnim cijenama, a dodatne povoljnosti definisane su za socijalno ugrožena lica i lica sa invaliditetom.

Send this to a friend