Ekonomija

Rabrenović: Montenegro Airlines ima višestruki značaj za državu i njen imidž

Jovo Rabrenović

Država mora zaštitit i sačuvati Montenegro Airlinesa MA i u tom pravcu najavljeno obezbjeđivanje budežetskih sredstava za narednu godinu kojim se predviđaju izdvajanja za konsolidaciju te kompanije je potez koji podržavamo i za koji ćemo dati svoj glas u Skupštiti Crne Gore. Nacionalna avio kompanija ne bi trebala biti ocjenjivana isklučivo po visini profita ili gubitka, već po značaju koji ima za Crnu Goru njenu ekonomiju, turizam i imidž, smatra Jovo Rabrenović, potpredsjednik Liberalne partije.

On naglašava da flota aviona Montenegro Airlines nije samo niz aviona već je simbol postojanja jedne države koji ima nacionalno značenje i pokazatelj je snage te zemlje.

“Dakle, nacionalni prevoznici, poput Montenegro airlines, bez sumnje su predstavnici zemlje porijekla i oni nijesu samo avio-kompanija, već je i zemlja. A kao prijevoznik Montenegro Airlines je vjerovatno zaradio više za Crnu Goru nego bilo koja reklamna kampanja. Koliko su isprepletene aviokompanije i nacionalne brendovi najbolje se vidi kroz to da većina prevoznika i dalje u vazduhoplovstvu prikazuje nacionalnu zastavu zemlje ili njene nacionalne boje. Iz tih razloga aviokompanija Montenegro Airlines je predstavnik nacionalne kulture, vrijednosti i karaktera Crne Gore”, istakao je on.

Prema njegovim riječima Montenegro Airlines ima višestruki značaj za državu i njen imidž i to ne samo kao preduzeće koje obavlja avionski putnički prevoz već prevashodno kao neko ko promoviše jednu državu i njenu otvorenost prema svijetu i težnju da uspostvi dobre međunarodne odnose.

“Ne treba zaboraviti koliko je sjajnih vijesti stiglo upravo na krilima Montenegro Airlinesa i koliko su naših sportisa prevezli a mi ih dočekali slaveći naše zajedničke sportske uspjehe. Treba značaj ove kompanije mjeriti i nekih drugim instrumentima i postignućima koji danas u razvijenom svijetu znače mnogo više od budžetskih rashoda i za neku aktivnsot opredijeljenih sredstava. Za imidž države je značajnije postojanje flote Montenegro Airlinesa i njihova prisutnost na aerodromima širom Evrope nego mnoge druge planirane aktivnosti koje se spovode i u koje se ulažu budžetska sredstva”, istakao je on.

Rabrenović poručuje da Montenegro Airlinesa mora postojati i promovisati Crnu Goru kao jedan od simbola po kojima se nacija prepoznaje van njenih granica.

“Ako bi se prihvatio scenario onih koji zagovaraju uvođenje stečaja ili gašenja Montenegro Airlinesa onda bi Crna Gora ostala bez jedinog avio prevoznika, a zatim bi mogli po istom principu ugasiti i željezniki prevoz jer i on posluje sa gubicima, a na kraju možda i prekinuti izgradnju samog autoputa jer neko smatra da je neisplativ. Znači Crna Gora bi trebala da izgubi saobraćajne veze i infrastrukturu i da se vrati u tamni srednji vijek, iz kojeg protivnici kompanije i svega što ima predznak cnogorskog, tako često pribavljaju argumente o svojoj prošlosti. Onda bi građani morali da plaćaju inostranim kompanijama i prevoznicima i da zavise od njihovih prioriteta i poslovnih politika da li će i pod kojim uslovima letjeti avioni u i iz Crne Gore”, rekao je on.

Rabrenović ističe da je puno razloga zbog kojih se nacionalni avio prevoznik mora sačuvati bez obzira na postojeće probleme koje ima i upravo zbog toga treba dati šansu da se u narednom periodu pronađe odgovarajući model koji će obezbijediti trajniju sigurnost ne samo kompaniji već i putnicima koji koriste usluge našeg nacionalnog prevoznika.

“Uz neophodnu racionalizaciju broja zaposlenih do nivoa optimizacije svih radnih mjesta značajno bi se rasteretila troškovna strana budžeta i stvorio prostor za investicije u nabavku novih aviona i proširenja kapaciteta pratećih poslova u segmentu turističke odnosno destinacijske ponud”, zaključio je Rabrenović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lipovo
Gost
Lipovo

Mnogo reče a osta nedorečen. Slučajno ili nemaš argumenata. Uostalom, i Tvoja partija liči na MA.

minja
Gost
minja

Katastrofa.

Pelikan
Gost
Pelikan

Propala firma kao i sve sto su dotakli.

Laki
Gost
Laki

Ko si ti drug?

Send this to a friend