Ekonomija

Račun za vodu u Podgorici u prosjeku veći za 1,45 eura

Računi za vodu u Glavnom gradu trebalo bi u narednoj godini da budu veći u prosjeku za euro i 45 centi, kazao je izvršni direktor podgoričkog Vodovoda Filip Makrid. On je Jutaranjem programu TVCG naveo i da najveće povećanje računa mogu očekivati građani koji žive u zgradama.

“Najveći teret će podnijeti potrošači koji žive u stambenim zgradama, odnosno potrošači koji su priključeni na sistem fekalnih kanalizacija, a imamo oko 97% do 98% priključenosti zgrada na sistem fekalnih kanalizacija. Tu je sigurno da ćemo imati povećanje od 18 do 20 odsto u zavisnosti od visine računa”, naveo je Makrid.

Dodaje da se neki potrošači mogu nadati i manjim računima za vodu.

“Prema analizama koje smo radili ako računi budu ispod prosjeka oni će biti malo veći, ako budu iznad prosjeka oni će biti čak i manji u odnosu na prethodnu cijenu”, naveo je Makrid.

Podsjetio je da su gubici na mreži od 48 do 50 odsto i da je to, kako je kazao veliki procenat. On je saopštio i da je naplata računa za vodu u Podgorici oko 90%.

Podsjetimo u opštinama Podgorica, Danilovgrad, Nikšić, Šavnik, Berane, Mojkovac, Plav, Plužine, Pljevlja, Tivat i Ulcinj u narednoj godini planirano je da za građanima budu uvećani računi za vodu i kanalizaciju, a da pojeftine u Herceg Novom i Kotoru.

To je predlog cjenovnika opštinskih preduzeća na koje je Regulatorna agencija za energetiku (RAE) dala saglasnost, a što treba u konačnom da potvrde opštine.

Rukovoditeljka Službe za regulisane komunalne djelatnosti iz Regulatorne agencije za energetiku Crne Gore Milica Petrović navela je da su cijene vode za privredu bile dosta veće u odnosu za građane, u nekim opštinama i do četiri puta.

“Prvi razlog povećanja cijene za građane je to što u prvoj regulatornoj godini dolazi do izjednačavanja cijene za fizička i pravan lica, a u skladu sa zakonom o komunalnoj djelatnosti”, navela je Petrović.

Kako pojašnjava. trenutna cijena nije opravdavala sve troškove pa su pojedini troškovi pokrivani iz budžeta opština.

“Zbog toga sada dolazi do poskupljenja vode za građane” i dodala da Petrović i podsjetila da je regulacija počela u vremenu kada nije bilo korone i krize.

Navela je da će u Opštinama Pljevlja, Rožaje, Tivat i Kotor, cijene vode biti niže nego što je Agencija propisala.

Pored toga, kako istiže, Opštine Kotor i Tivat su odlučile da oslobode građane u 2021. plaćanja prečićavanja otpadnih voda.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vukoviqi
Gost
Vukoviqi

Evivaaaa

gara
Gost
gara

Nije pitanje nacionalnosti .Tema standarda nije interesantna

Ana
Gost
Ana

Niko se ne buni. Još povećaj

Trojke
Gost
Trojke

Svuda po svijetu olaksice i cuda zbog korone, a ovi dizu cijene…..

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Čim Glavni grad Podgorica povećava račune građanima bilo za vodu ili druge komunalije to je prvi znak da se u glavnom gradu i njegovim društvima ne radi dobro.Jer makar u glavnom gradu stalno se i to značajno povećava broj korisnika u potrošača i samim tim broj onih koji plaćaju račune i po tome bi sve usluge za vodu i komunalije… Više »

Send this to a friend