Ekonomija

Računarska oprema će poskupjeti deset odsto

Radulović

Povećanje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) na računarsku opremu sa sedam na 19 odsto, koje je stupilo na snagu prošlog mjeseca, dovešće do rasta cijena ovih proizvoda od oko deset odsto, smatra Aleksandar Radulović, predsjednik Odbora udruženja ICT Privredne komore.

On je Dnevnim novinama kazao da će se povećanje PDV-a najviše odraziti na građane, a da neće imati veliki uticaj na privredna društva.

“Izvjesno je da će povećanje posebne stope PDV-a dovesti do poskupljenja proizvoda i usluga koji se po njoj oporezuju, kao i personalnih računara i komponenti od kojih se oni sastoje. S obzirom na male marže pri prodaji računarske opreme, povećanje PDV-a se ne može ukalkulisati u postojeće cijene, pa će neminovno doći do njihovog rasta, procjenjujem u iznosu oko 10 odsto”, rekao je Radulović DN.

Kada je riječ o uticaju na kompanije, Radulović ističe da će promjena poreske stope uticati na privredne subjekte koji nijesu obveznici PDV-a ili nemaju pravo na odbitak prethodnog poreza po osnovu nabavke dobara i usluga koji se oporezuju po posebnoj stopi PDV-a.

“Kao i personalnih računara i komponenti od kojih se sastoje personalni računari, koji će se, od početka primjene ovog zakona oporezivati po opštoj stopi PDV, s obzirom da postoji mogućnost da će im stvoriti dodatne troškove u poslovanju”, ukazao je Radulović.

Rast PDV-a, kako je dodao, ne bi trebalo da značajno utiče na tražnju pravnih lica za ovom vrstom opreme, jer je riječ o investicionoj, a ne potrošnoj robi.

Crna Gora je 2008. godine smanjila PDV na računarsku opremu na sedam odsto, kao podsticaj razvoju informacionog društva. Do nedavnog povećanja PDV-a, kako u Crnoj Gori, tako i u većini zemalja regiona, došlo je, između ostalog, i zbog usklađivanja sa evropskim direktivama, koje je obavezno za sve države koje nastoje da budu dio EU.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ime mi je Šime
Gost
Ime mi je Šime

Gosn. Radulović je majstor svog zanata!
A ovo za poreze je smiješno, pakao.

Kosijer
Gost
Kosijer

Ovoliko bi i dijete znalo da zakljuci.
Sto vi gospodo iz Privredne komore radite osim sto sporadicno za medije dajete ovakve suvisne izjave od kojih niko nema nikakve koristi.

Send this to a friend