Ekonomija

Rad na crno uvesti u legalne tokove

Panel u Budvi

U borbi protiv sive ekonomije i “rada na crno” neophodne su promjene a težište bi trebalo staviti na smanjenje nelojalne konkurencije, poreske olakšice te češći i praktičan rad inspekcijskih službi. Takođe, neophodno je unapređenje mjera aktivne politike kojima se podstiče zapošljavanje, obučavanje i usavršavanje radne snage, stručno osposobljavanje za rad te sezonsko zapošljavanje. To je, između ostalog, zaključak učesnika regionalne konferencije “Reforma tržišta rada na Zapadnom Balkanu i Turskoj – Povećanje broja i bolja radna mesta za inkluzivan rast i prosperitet”, koja je juče održana u Budvi, a koju je organizovala Evropska komisija.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić, tokom panela “Od prioriteta politike do akcije” kazao je da se i Crna Gora, kao i ostale zemlje u regionu, bore sa “radom na crno”, još visokom stopom nezaposlenosti, migracijama te niskom stopom ucešća žena u radnoj snazi.

“Sve to ukazuje na veliki neiskorišteni potencijal, koji bi mogao podstaći ekonomski rast i prosperitet. Ambijent, podsticajan za rast i zapošljavanje, treba se unapređivati promjenom normi, povoljnijim uslovima za kreditno otvaranje novih radnih mjesta, privlačenjem više stranih investicija, olakšicama privredi, smanjenjem biznis barijera, te preventivnim djelovanjem i nadzorom inspekcijskih službi, odnosno uvodjenjem rada na crno u legalne tokove”, kazao je Mustafić.

Mustafić je saglasan sa ocjenama da su brojni izazovi na putu uspješnog zapošljavanja.

“I ubuduće će prioritetna pitanja biti – šta se može učiniti za konkurentnost na tržištu rada, ravnopravnost u primanjima, smanjenje siromaštva ali i za fiskalnu stabilnost. Zavod će na unapređenju mjera i programa aktivne politike zapošljavanja, raditi uz sagledavanje efektivnosti postojećih. Sagledavajući sve prednosti iz prethodnog perioda, ali i sadašnje slabosti, vjerujem da ćemo, kroz realno sagledavanje stvari, doći do unapređenja naših mjera prvenstveno onih koje se odnose na dugoročno nezapolsene, mlade i marginalizovane grupe”, kazao je Mustafić.

On je dodao da Zavod, kao zasebna institucija, ni u jednoj zemlji ne može sam smanjiti nezaposlenost niti povećati zapošljavanje.

“Ipak, sa zadovoljstvom ističem da posljednju godinu bilježimo pozitivne rezultate u kretanju nezaposlenosti. Registrovana stopa nezaposlenosti trenutno iznosi 17,19 odsto, odnosno na evidenciji ZZZ nalaze se 39.870 nezaposlena lica”, saopštio je direktor.

Zavod za zapošljavanje sprovodi politike Vlade i resornog ministarstva u oblasti zapošljavanja. U toku je, kako je dodao Mustafić, realizacija mjera i programa zapošljavanja usmjerenih na aktivno traženje zaposlenja, razvoj preduzetništva, cjeloživotno učenje, obrazovanje odraslih kao i zapošljavanje teže zapošljivih grupa.

“Saradnja sa poslodavcima, iako ojačana zadnjih godina, nije baš na onom nivou koji je potreban za realne pomake. Posebno se to odnosi na one koji ne iskazuju interes da ulažu u obuku i zadržavanje radnika, mimo perioda trajanja subvencija od Zavoda. Takođe, mislim i na poslodavce koji u sezoni nude loše uslove rada domaćim radnicima, što je najčešći uzrok slabe motivisanosti za sezonski rad”, naveo je Mustafić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
realnost
Gost
realnost

Potrebno je da prvo ispitate inspektore za radne odnose u svakom gradu Crne Gore, da utvrdite koju imovinu imaju u vlasnistvu (njih licno i nihovih porodica) i onda ce vam biti jasno zasto poslodavci nece da prijave radnike

Send this to a friend