Ekonomija

Radi se idejno rješenje za Sutomore

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore iniciralo je izmjenu modela raspodjele prihoda od naknade za korišćenje morskog dobra da bi, kako se ističe, primorske opštine kvalitetnije ispunjavale ugovorene obaveze.

Kako je Pobjedi kazao direktor ovog preduzeća Predrag Jelušić, u skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave Javno preduzeće svoj prihod dijeli sa šest primorskih opština na čijoj se teritoriji ostvaruje prihod.

“Podaci nam govore da je od 2012. godine, direktno u kase primorskih opština ukupno prenešeno 16,7 miliona eura, sa namjenom održavanja komunalnog reda, hortikulturalnog uređenja i javne rasvjete u zoni morskog dobra. I pored značajnih sredstava koje se slivaju u opštinske kase neke od njih nijesu u stanju da obavljaju navedene ugovorne obaveze”,  kazao je Jelušić.

Jelušić

Upravo zbog toga, kako ističe, Morsko dobro je pokrenulo postupak izmjene zakonskih rješenja sa predlogom da se od 50 odsto sredstava koja se prenose lokalnim upravama Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve, Bara i Ulcinja, 20 odsto prenesu direktno komunalnim preduzećima u tim opštinama.

“Cilj je da se efikasnije obavljaju poslovi održavanja čistoće, zelenih površina i bujičnih kanala u zoni morskog dobra”,  naveo je Jelušić.

Prema njegovim riječima, do kraja prošle godine Morsko dobro zaključilo je 1.349 ugovora i ostvarilo prihod od naknade za korišćenje morskog dobra od 6.646.140 eura. Kako dodaje, Upravni odbor Morskog dobra na sjednici u novembru prošle godine usvojio je Plan korišćenja sredstava za ovu godinu kojim se planira prihod u iznosu od 7.050.000 eura, a od čega će, nakon usmjeravanja 50 odsto prihoda primorskim opštinama, Javno preduzeće raspolagati prihodom u iznosu od 3.500.000 eura.

Planovi

Jedan od važnijih projekata koje Morsko dobro realizuje u saradnji sa opštinom Bar i Ministarstvom održivog razvoja i turizma je izgradnja saobraćajnice, šetališta i trga u Sutomoru.

Uskoro se dobija idejno rješenje, nakon čega Jelušić kaže da ih očekuje izrada glavnog projekta i početak realizacije uređenja obalne zone u Sutomoru. On je dodao da Morsko dobro učestvuje u finansiranju izgradnje 420 metara dugog šetališta u Krašićima kao i uređenju šetališta na tivatskoj plaži Belane. Trenutno je u toku tenderski postupak koji je raspisala opština Tivat kao nosilac.

Kroz saradnju sa opštinom Herceg Novi, ističe, započeta je izgradnja druge faze šetališta Pet Danica na potezu od “Galeba” do ,,Mimoze. Ovaj projekat većim dijelom finansira Morsko dobro, dok je opština Herceg Novi nosilac poslova.

“U opštini Kotor smo početkom ljetnje turističke sezone završili drugu fazu pješačke i biciklističke staze na potezu od Risna do Perasta, sada nas očekuje postavljanje javne rasvjete duž novoizgrađene pješačke staze. Projekat šetališta Javno preduzeće finansira u cjelosti”,  kazao je Jelušić.

U ovoj godini, ističe Pobjedin  sagovornik, očekuju i izgradnju pristaništa u Kamenarima.
“Razlog i osnovni cilj izgradnje pristaništa je bezbjednije, funkcionalnije i brže odvijanje saobraćaja na trajektnoj liniji Lepetane Kamenari Lepetane”,  kazao je on.

U prvoj polovini ove godine očekuju i početak sanacije obalne pomorske infrastrukture pristaništa Zanjice, pristaništa i mandraća u Baošićima, mula u Baošićima, pristaništa i lokalnog mandraća u Kumboru.

Sidrišta

“Krajem prošle godine završena je Studija prirodnih uslova za formiranje nautičkih sidrišta u zoni tivatskog i budvanskog zaliva, koj a nam je ponudila modele za postavljanje vezova na sedam lokacija u Tivtu i dvije lokacije u Budvanskom zalivu. Plan Javnog preduzeća je da naredne godine započne proceduru za realizaciju ovog posla, koje će za rezultat imati uvođenje reda kada je riječ o sidrenju i vezivanju malih i srednjih plovila na pomenutim lokacijama”,  kazao je Jelušić.

Morsko dobro je prvi put ove godine objavilo tendere za sezonsko ustupanje pristaništa i privezišta na Primorju, a kako ističe Jelušić, cilj ovih postupaka je da se obezbijede preduslovi za regularno funkcionisanje privezišta i pristaništa što čini osnov za odvijanje priobalnog pomorskog saobraćaja, samom tim i razvoj nautičkog turizma.

Kako dodaje, evidentan je problem funkcionisanja nekoliko pristaništa i naročito privezišta, za koje ne postoje ugovori o korišćenju niti jasni pravni osnov korišćenja, tj. obavljanja djelatnosti.

“Takve slučajeve smo uredno prijavljivali nadležnim institucijama na dalje postupanje naglašava Jelušić dodajući da su učinjeni značajni napori da se uvede red u upravljanju, radu i nadzoru nad ovim objektima, da je stanje osjetno bolje, ali da treba dodatno raditi na unapređenju ove oblasti. Ovim povodom Javno preduzeće uputilo je inicijativu za izmjenu Zakona o lukama radi stvaranja zakonskih okvira za njen dalji razvoj. U tom smislu predložili smo širu akciju na unapređenju regulatornog okvira, organizacionog modela upravljanja i pojačane kontrole”,  kazao je Jelušić.

Bojana

Prema njegovim riječima, od početka 2016. godine za područje Bojane postignut je napredak u regulisanju odnosa sa zakupcima objekata na obalama rijeke gdje je prvi put raspisan tender.

“Cilj nam je da na taj način doprinesemo transparentnijem obavljanju djelatnosti na toj lokaciji, kao i da našim daljim aktivnostima doprinesemo stvaranju bolje infrastrukurne uređenosti tog prostora”,  kaže Jelušić.

Trenutno su, kako dodaje, u toku izmjene i dopune Kataloga (evidencije) objekata na obalama Bojane, koje se odnose na preciziranje površina privremenih objekata i, kada Vlada bude dala saglasnost, Javno preduzeće sprovešće tenderski postupak za one lokacije koje do sada nijesu obuhvaćene tenderskim postupkom. je kaže Jelušić.

Urediće 20 novih kupališta u Boki

Kako ističe Jelušić, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom kroz model privatno-javnog partnerstva realizuje izgradnju i uređenje više od 20 novih kupališta u Bokokotorskom zalivu.

“U proceduri su pripreme za objavljivanje javnog poziva za zakup morskog dobra za izgradnju novih kupališta kojim bi povećali plažni prostor i unaprijedili turističku ponudu na crnogorskoj obali”,  kazao je Jelušić.

Pizana bez obaveze postavljanja mobilijara

Početkom prošlog mjeseca Morsko dobro je iniciralo kod Ministarstva održivog razvoja i turizma Izmjenu plana objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra za period 2016-2018. godine za prenamjenu korišćenja budvanske plaže Pizana.

“Nova izmjena plana definisala je Pizanu kao javnu plažu bez obaveze postavljanja plažnog mobilijara. Naš cilj je bio da se pored dvije postojeće gradske plaže (Slovenska plaža ispod hotela ,,Park i dio Petrovačke plaže), obezbijedi još jedno gradsko kupalište u kontakt zoni budvanskog Starog grada”, istakao je Jelušić.

Novim zakonom bolje upravljanje plažama

Novi Zakon o turizmu, smatra Jelušić, trebalo bi da doprinese napretku podizanja kvaliteta i standarda privremenih objekata u zoni morskog dobra, ali će i stvoriti preduslove za redukovanje njihovog broja.

“Značajan napredak kroz ovo zakonsko rješenje očekujemo i u upravljanju sidrištima za plovila na mehanički i motorni pogon i u oblasti nautičkog turizma. Jedan od mogućih benefita zakona je propisivanje osnova za donošenje podzakonskih akata (pravilnika, uredbi) koji će nam omogućiti primjenu rješenja Strategije održivog upravljanja plažama odnosno propisivanje vrsta i tipova kupališta”, kazao je Jelušić.

Obezbijeđen parking za stanovnike Starog grada

Jelušić ističe da je Morsko dobro raspisalo krajem prošle godine tender za davanje u zakup privremene lokacije sa namjenom obavljanja djelatnosti parking usluga na dijelu Stare autobuske stanice u površini od 1.500 metara kvadratnih i da je na tom tenderu pristigla samo jedna ponuda od preduzeća “Parking servis d.o.o. Budva.

“Naš cilj je bio da se kroz tendersku dokumentaciju definišu posebni uslovi koji će obavezati korisnika prostora da 50 odsto parking mjesta rezerviše za stanovnike budvanskog Starog grada i privrednike koji djelatnost obavljaju u blizini, čime će se dijelom riješiti dugogodišnji problem parkiranja. Jedan od uslova koji će biti sastavni dio ugovora sa budućim korisnikom odnosi se na obavezu rješavanja problema otpada i kontejnera koji se nalaze na toj lokaciji tik uz ugostiteljske objekte i šetalište”,  kazao je Jelušić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
3x82 milijar🌎
Gost
3x82 milijar🌎

Srdjane moraš nešto radit za tebe. Mi možemo poć zorom ako uzmem stan u porto montenegro i do herceg novog da prošetamo da pijemo kafu i da doručkujemo zorom odemo u herceg novi pa onda svratimo u porto montenegro idemo bez svadje zorom opušteno kolima. Ali zbog nje moraš imati posao svoj za tebe. 🤘👍🤘👍🤘👍🤘👍🤘👍🤘🤘👍🤘

3x82 milijar🌎
Gost
3x82 milijar🌎

Za 5 do 6 godina stavi joj milion eura na račun da ima od kamate da su njene da ona trguje po crnoj gori. Nije jos razvijena Albanija neće još sto godina zato što je velika a jes lijepa. 👍🤘👍🤘👍🤘👍🤘👍🤘👍🤘👍🤘👍🤘🤘👍

3x82 milijar🌎
Gost
3x82 milijar🌎

Bila je lira tad ima sam vazda 400 000 lira u džep u notes mali vojnički u džep od košulje. 🤘👍🤘👍🤘👍🤘👍😂😂😂😂😂😂😂😂

3x82 milijar🌎
Gost
3x82 milijar🌎

Vesko nema kome na fer ne bih izašao za nju pa i acu tako se desilo ona može slobodno da šeta po crnoj gori u herceg novi bih udario ako treba na niksicana ali oni su pitomi može samo ljubovi sinovi da probaju i ljubo ako su ludi u vojsku sam je upoznao kalasnjikov ima ga srdjan nikcevic iz niksica.… Više »

3x82 milijar🌎
Gost
3x82 milijar🌎

Vesko djed mi je italijan rekao da je platim do kraja života ne bi me mogla majka zaistavit. 🤘👍

3x82 milijar🌎
Gost
3x82 milijar🌎

Drago je mene sutomore i ja bih uložio u sutomore da oce država napraviti biser obale od njega što sutomore i jeste.

3x82 milijar🌎
Gost
3x82 milijar🌎

Bujicu nema kome na fer ne bih izašao za nju ljubav tako se desilo. 👍🤘

Migo
Gost
Migo

Zaključat i bačit ključ!

3x82 milijar🌎
Gost
3x82 milijar🌎

Najviše volim bokeljku. Ona će se oparit pa će počet da trguje po crnoj gori.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Sutomore nema parking broj 1 .ni besplatan ni onaj koji se placa tako da ne moze privuci bogate goste kao ni marinu da ljudi dje doci sa jahtom gliserom skuterom ….a da ne pricamo o buci o izgledu kafancina sa strane ulice ka plazi o seljackoj muzici itd..u sutomoru nemas na setalistu 3 4 lokala od 50 u kojem mozes… Više »

Zvijuk
Gost
Zvijuk

Trg u Sutomore se najavljuje evo 10 godina i nista od toga. Bolje da ga makar od smeca ociste no sto mlate praznu slamu. Zatvorili su sve zive parkinge pored obale, nemoguce je ljeti parkirat auto

Ulqinak
Gost
Ulqinak

I prije su ovo isto radili na razglednicama ulcinja pisalo je budva

Ulqinak
Gost
Ulqinak

E tako treba sad je sutomore

Milos
Gost
Milos

Radi,radi kao i pred svake izbore.Idejnih resenja ne fali no nikako da se nesto uradi.

Send this to a friend