Ekonomija

Radiće se na dodatnoj finansijskoj podršci ženskom preduzetništvu

Bilo da se radi o političkim procesima ili socio-ekonomskom položaju žena, Glavni grad će nastojati da isprati ono što budu vaš inicijative i u nama ćete imati pouzdanog partnera za sve vaše ideje i projekte, saopštio je gradonačelnik Ivan Vuković na sastanku sa predstavnicama Ženske političke mreže-Snežanom Jonicom i Marijom Ćatović koordinatorkama Programa za političku participaciju i Marijom Đuričković Gojčević i Jelenom Radenović, koordinatorkama Programa za ekonomsko osnaživanje, koje ove godine ima fokus na ženskom preduzetništvu.

“Kao građanin, prije svega, a onda i kao gradonačelnik veoma se radujem svakoj inicijativi koja ide u pravcu afirmacije i unapređenja položaja žena u našem društvu, na neki način to je i svojevrsni civilizacijski reper, jer što bude više žena u politici, to će crnogorsko društvo biti emancipovanije i bolje”, istao je Vuković.

Snežana Jonica upoznala je gradonačelnika sa modelom podrške ženskom preduzetništvu-sistem podrške biznis planova, što bi za gradsku upravu značilo više konkretnih benifita-smanjenje nezaposlenosti, jer se otvara mogućnost angažovanja žena kako onih koje apliciraju tako i onih koje one zaposle na projektu, ali i povraćaj novca opštini kako kroz smanjenje nezaposlenosti, tako i kroz pokretanje interesantnih biznisa, kroz dobro definisanje prioriteta, zatim kroz poreze i doprinose i kroz poreze na prihod. Ovaj program, kako je istakla, dominantno bi se odnosio na uspostavljanje novih biznisa, a u manjem dijelu na širenje već postojećih.

Predstavnice Ženske političke mreže su upoznale gradonačelnika da će u procesu javne rasprave o budžetu za narednu godinu predati zahtjev za planiranje sredstava namijenjenih podršci ženskog preduzetništva, a gradonačelnik je, kao predlagač budžeta iskazao spremnost da se uvede posebna budžetska linija za žensko preduzetništvo, pri čemu bi iznos bio naknadno definisan. On je, takođe, istakao da će u gradskom Parlamentu inicirati donošenje Odluke kojom se uređuju pitanja raspodjele ovih sredstava.

Sagovornici su se saglasili da je Glavni grad, kada je u pitanju realizacija ovog projekta, u boljoj poziciji u odnosu na druge crnogorske opštine, budući da kroz funkcionisanje Biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici ima iskustva sa izradom biznis planova, projekata, biznis inkubatora.

Neophodno je izgraditi snažan temelj za realizaciju ovog projekta, a u godinama koje dolaze on će se nadograđivati. Osim ponuđenog modela, gradonačelnik Vuković ostavio je mogućnost dodjele sredstava kroz beskamatne kredite, dok bi treći segment saradnje bio, osim već uspostavljenog savjetovališta za žene, kroz opremanje još jednog poslovnog prostora koji će se pretvoriti u biznis inkubator i to može da bude nova šansa za žene početnice u biznisu, a Ženska politička mreža, kao partner, bi trebalo da radi na animiranju međunarodnih organizacija da sprovode kontinuirane obuke, jer je u zajedničkom interesu da taj prostor živi. Takođe, ovi eksperti bi kroz istraživanja identifikovali šta su nedostajući biznisi, realizovali kontinuirane programe, izlagali uporedna iskustva, radili analizu tržišta itd.

Send this to a friend