Ekonomija

Radnici Brodogradilišta ostaju bez posla: Remontuju veliki i mali dok

Pri kraju je remont, odnosno priprema za odlazak velikog doka iz Jadranskog brodogradilišta Bijela u stečaju.

Njega je litvanska kompanija AB Vakaru Laivu Gamykla kupila početkom juna prošle godine za 11 miliona eura, a isplovljenje iz Brodogradilišta očekuje se 30. jula, saznaje Radio Jadran.

Naime, 29. jula trebalo bi da stigne brod kojim će veliki dok otploviti za Litvaniju, a dan kasnije da napusti Bijelu.

Remont velikog doka obavljaju dvije kooperantske firme iz Bijele. Zaposleno je i oko 70 radnika Brodogradilišta, za minimalac od 193 eura, ili više u zavisnosti od angažovanosti.

Podsjetimo da je veliki dok izgrađen i kupljen za 44 miliona maraka u Njemačkoj. Pušten je u rad početkom 1976. godine. To je bio najveći plutajući dok u bivšoj Jugoslaviji, sa kapacitetom dizanja od 33.000 tona.

Paralelno sa velikim, radnici ove nekada jedine izvozne  kompanije Crne Gore, sada u stečaju, remontuju i mali dok. On je dug 148 metara, kapaciteta podizanja 10.000 tona, a kapaciteta dizalica 2,7 tona. Krajem aprila ove godine prodat je jedinom ponuđaču, Ozata Trasnaclika Sanayi ve Ticaret Limited iz Turske, za 2,1 milion  eura. Brodogradilište bi trebalo da napusti početkom avgusta, a za razliku od velikog doka, mali će biti tegljen remorkerima do Turske.

Po odlasku dokova, veliki dio radnika koji su trenutno angažovani ostaće bez zaposlenja. Ostaće Služba zaštite i stražara, kao i stečajna uprava.

Takođe, izvor Radija Jadran navodi i da bi šesti tender za prodaju imovine mogao biti raspisan početkom sljedećeg mjeseca, a od ukupne imovine ostale su još hale, mašine i dizalice.

Na petom Javnom pozivu za prodaju imovine Brodogradilišta, između ostalog, bili posebni djelovi poslovne zgrade u privredi, posebni djelovi zgrade brodogradnje, pomoćne zgrade, dizalice, oprema, mašine, vozni park, za nešto više od 8 miliona eura.

Stečajni upravnik Jadranskog brodogradilišta, Žarko Ostojić, podnio je početkom juna Privrednom sudu i Odboru povjerilaca nacrt rješenja druge djelimične diobe od 3,7 miliona eura, kojom bi se sa namirenjem povjerilaca trećeg reda stiglo do 67,29 odsto.

Prvom djelimičnom diobom, prije godinu, u potpunosti su namireni povjerioci prvog isplatnog reda u iznosu od 4,4 miliona eura, kao i drugog u iznosu od 1,7 miliona eura. Tada je namireno i 4,2 miliona eura, odnosno 47,19 odsto potraživanja povjerilaca trećeg isplatnog reda.

Takođe, krajem jula ili početkom avgusta očekuje se raspisivanje novog ažuriranog tendera za odvoženje grita i kontaminiranog zemljišta.

Stečaj je u Jadranskom brodogradilištu otvoren prije dvije godine na predlog Poreske uprave, zbog duga od šest miliona eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Toni
Gost
Toni

Ne slažem se sa prodajom, ali se slažem sa uklanjanjem iz zaliva. Brodogradilište je veliki zagađivač i tu mu nije bilo mjesto.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ništa manje, a možda i više zagađuju jahte u Porto Montenegru no to nikome ne smeta. Sve se moglo i moralo riješit drugačije ali onima gore nije bio interes.

tschugo
Gost
tschugo

e,sjecam se pedesetih i sezdesetih godina kada je brodogradiliste bio tada izvor radnih mjesta i bolji zivot,jer sam tada i bio mjestanin bijele,zao mi je naroda koji sada ostaje bez svojih prihoda ,ali tada je bilo radnickog samoupravljanja, pa je i drzava mislila o svojim radnicima,familiji itd. zao mi je stió je to danas tako

FERRARA ITALIJA
Gost
FERRARA ITALIJA

Piromani su iz aluminijskog niste im dali otpremnine. ……a na mjestu brodogradilista odmah hoteli. ……….

Celtic
Gost
Celtic

Nevjerovatno sta nam uradise, sve su zivo unistili… ovo mogu da urade samo ljudi koji zaista preziru i Boku i Crnu Goru, izdajnici!!!

jasarko
Gost
jasarko

Tuzno…ostasmo da budemo konobari i sobarice…

Jokan
Gost
Jokan

Ne znam sta se planira na mjestu brodogradilista. Nadam se neka proizvodnja ili dva dobra hotela.
Bijela vec ima Delfin i Park pa bi sa jos dva hotela bila jaca od mnogih vecih primorskih mjesta.

MirkoPG
Gost
MirkoPG

I što ćemo dobiti…svešćemo se na nivo Salvadora. Banana država koja opslužuje goste i u kojoj niko ništa ne zna da radi već za sve treba da se dovodi sa strane.Bijedno!

Vuko
Gost
Vuko

Odose mali i veliki dok, ode svo zeljezo za zeljezaru NK /1000 tona/, ode Stanko Zlokovic bez otpremnine u PG Privrednu komoru, odose radnici svojim kucama….ostade samo kancerogeni GRIT Bijeljanima. I sto cemo sad.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Hvala vladi CG!

Mne
Gost
Mne

Tako je, PRODAJTE SVE ! I onako nam ne treba kad smo takvi kakvi jesmo !

Sova
Gost
Sova

Da je Jadransko brodogradilište tebi dugovalo pare ne bi bio tako bijesan, nego bi pitao “kad će više prodaja?”.

Send this to a friend