Ekonomija

Radnici CEDIS-a na obuci u Austriji: Novim iskustvima do boljeg lociranja problema

Kompleksan sistem kakav je elektrodistributivni, zbog svoje dinamike se mijenja i po nekoliko puta dnevno. Na njega utiču razni faktori: od spoljašnjih, na koje malo možemo uticati, do onih unutrašnjih, koje kontrolišemo dobrim održavanjem i upravljanjem. A rad i upravljanje elektrodistributivnim sistemom zahtijeva iskustvo, spremnost, prilagođavanje i praćenje novih trendova koje razvoj mreže zahtijeva, pišu Dnevne novine.

Kako bi se zadovoljili savremeni načini rada i poslovanje, kao i sve zahtjevnije potrebe korisnika, moraju se pratiti dostignuća iz oblasti elektroenergetike. Tehničari i inženjeri Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS česti su učesnici seminara i skupova, putem kojih prate promjene iz te oblasti kao i mogućnosti primjene u našim uslovima.

Jedna takva edukacija održana je u decembru 2018. godine. U austrijskom gradu Sulcu, boravili su zaposleni u Sektora za održavanje Marko Mugoša i Miroslav Krkeljić. Lociranje kvara na podzemnom kablu je veoma važan dio procesa opravke mreže, a u centru za obuku ispitnog centra firme BAUR u Austriji, imalo se što naučiti i unaprijediti znanje iz te oblasti. Predstavnici CEDIS-a su prošli obuku tog renomiranog proizvođača instrumenata za lokaciju grešaka na kablovima i njihovog preventivnog ispitivanja.

“Obuka se sastojala iz teoretskog i praktičnog dijela. Obrađene su teme o testiranju kablovskih vodova kao posljedica kvara, lokaciji kvara na kablovskom vodu na planu makrolokacije kroz upotrebu reflektometra, lokaciji kvara na kablovskom vodu na planu mikrolokacije akustičnom metodom, trasiranju i identifikaciji kablova, pri čemu smo detaljno upoznati sa softverskim i hardverskim mogućnostima prezentovane opreme”, kazao je glavni inženjer za ispitivanje u Služba za ispitivanje i relejnu zaštitu Marko Mugoša.

On je dodao da je drugi dio obuke obuhvatio teme koje se odnose na preventivna ispitivanja, kako kablovskih vodova, tako i ostale elektroenergetske opreme u postrojenjima.

“U konkretnom slučaju, radi se o uređajima za dijagnostiku stanja izolacije na vodovima i postrojenjima. Detaljno je prezentovan način rada instrumenata za mjerenje ‘tanges-delta’ gubitaka na vodovima i mjerenje parcijalnih pražnjenja na vodovima i postrojenjima, a koji su veoma bitni za procjenu stanja izolacije konkretnog kablovskog voda ili postrojenja. Skup svih navedenih uređaja nalazi se u vozilu, koje tako čini jedan ispitno-mjerni sistem, a polaznici obuke detaljno su upoznati sa radom tog sistema”, naveo je Mugoša.

Na kraju obuke, predstavnicima CEDIS-a uručeni su sertifikati za poznavanje i rad sa opremom ovog renomiranog proizvođača.

Obavezne edukacije

Mnogo toga se već koristi u elektrodistributivnom sistemu Crne Gore, naročito ona dostignuća koja se odnose na praćenje trendova u primjeni nove opreme. Svaki proizvođač ima različitu opremu koja se ugrađuje u sistem. Tom opremom neophodno je znati dobro rukovati, da bi se iz nje izvukao maksimum. Zato se i organizuju edukacije i obuke za korišćenje nove opreme. Putem tih edukacija, stečena teorijska znanja se bolje primjenjuju u praksi.

Ispitno vozilo CEDIS-a

CEDIS je sredinom 2017. godine investirao u novo ispitno vozilo koje predstavlja posljednju generaciju ovakve opreme na evropskom tržištu. Ono je u mnogome osavremenilo i olakšalo ovaj izuzetno odgovoran i važan posao u održavanju mreže.

Novom ispitnom opremom upravlja se pomoću računara koji automatizuje značajan dio posla. To je ujedno znatno pojednostavilo, olakšalo i ubrzalo sam proces ispitivanja kablova i ostale opreme. Njime je omogućena pouzdana procjena stanja izolacije ispitivanog kabla, kao i stanja plašta. Dobijaju se važne informacije o samom kablovskom vodu, što znatno povećava njegov eksploatacioni vijek i povoljno utiče na kvalitet cijele mreže.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kitaubila
Gost
Kitaubila

Cedis me

xyz
Gost
xyz

Odlicno su radnici Cedisa primijenili svoja znanja predhodnih dana,znaju to dobro gradjani Bara i Ulcinja.

Opa
Gost
Opa

Xyz, nije sve na klik, visa sila igra ulugu jos uvijek kod dalekovoda, pa kad bude bezicni prenos energije onda nece snijeg igrati ulogu.
Radi dva dana bez struje frka, svuda u evropi nevrijeme pravi probleme samo u cg je to izaziva bijes jer gradjani moraju placati steuju i gase ih ako ne plate…

Opa
Gost
Opa

Fino sve dalekovode zamijeniti kablovskim vodovima i snijeg nece smetati, naravno toliku investiciju bi pratilo i odgovarajuce povecanje cijene elektricne energije, i naravno nova problematika kao u pg, naravno ne visa sila nego ljudski faktor koji voli da okopava kablove

Send this to a friend