Ekonomija

Radnici Simon Vojaža: Uvedite stečaj i spasite imovinu preduzeća

FOTO: Dan

Radnici preduzeća za prevoz putnika “Simon vojaž“, koji već nedjelju dana štrajkuju u krugu autobuske stanice u Beranama zbog neizmirenih plata i doprinosa, pozvali su juče nadležne državne institucije da uvedu stečaj u njihovu firmu, prenosi Dan.

Istakli su da je to jedini način da se sačuva raspoloživa imovina preduzeća i da se, nakon uvođenja stečaja, od njene prodaje naplate potraživanja zaposlenih.

“Mislili smo da će se vlasnici preduzeća konačno urazumiti i da će tražiti adekvatno rješenje za prevazilaženje brojnih problema u firmi, koja je uz dobro rukovođenje, mogla sigurno uspješno da radi. Međutim, umjesto toga vlasnici su počeli da rasprodaju raspoloživu imovinu, kako bi preduzeće ostavili bez igdje ičega. Njihova očita namjera je da na taj način prigrabe sve što se može prigrabiti i ostave radnike i druge povjerioce na cjedilu, bez mogućnosti da naplate svoja potraživanja. Zato od Vlade i nadležnih institucija tražimo da se pod hitno uvede stečaj i stopira dalja prodaja i devastacija imovine preduzeća, jer je to jedini način da se spasi što se spasiti može i da se zaposlenima isplati zarađeno”, kazao je predstavnik radnika Nenad Radičević.

Radnici su kaza li da oni nemaju više vremena dačekaju i da su na potezu oni koji su zaduženi da suzbijaju nepoštovanje zakona.

“Ukoliko se ne udovolji našim zahtjevima, kao što smo i najvili, stupićemo u štrajk glađu zajedno sa našim porodicama. Spremni smo da blokiramo i autobusku stanicu i ulice. Još jednom ponavljamo da opravdano sumnjamo da se ovdje pribjegavalo nesavjesnom poslovanju i pranju novca. Zato ponovo insistiramo da tužilaštvo, policija, kao i nadležne inspekcije dođu i utvrde šta se dešava, jer, između ostalog, ovdje je u pitanju egzistencija četrdesetak porodica”, istakli su radnici.

I dok iz menadžmenta „Simon vojaža“ i dalje demantuju navode radnika oko zaostalih potraživanja i finansijskih malverzacija, dotle zaposleni ističu da im preduzeće duguje ogromni novac.

“Nama se u prosjeku duguje preko 20 plata. Uz to, doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje nam nijesu uplaćivani skoro dvije godine. Tu su i neisplaćene dnevnice, regresi i štošta drugo. To je veliki novac”, naveli su okupljeni radnici.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Joo
Gost
Joo

iako smatram da je to sto se desava sramotno…..ali radnici trebaju da shvate da imovina privatne firme NE pripada ni njima ni drzavi vec vlasniku firme…..oni su trebali da TUZE vlasnika i firmu i pravdu traze na SUDU…..a ne da cekaju da im drzava resi problem nad kojim nema ingerenciju…..traze stecaj firme….na osnovu cega?……ljudi trebaju vec jednom da nauce i… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Ovo je kandidat za Eu. Funkcioner Dpsa iznad zakona

Send this to a friend