Ekonomija

Radnici u Plantažama ubraće devet miliona kilograma vranca

ilustracija

U vinogradima Plantaža dnevno se ubere oko 350.000 kilograma ,,vranca“, a u jeku berbe bere se i do 700.000 kilograma, piše Pobjeda.

Trenutno je u berbi angažovano 300 radnika, a za par dana stići će još 200. Uglavnom su sa juga Srbije, iz Makedonije i BiH.

Zamjenik direktora voćarsko-vinogradarske proizvodnje u kompaniji Plantaže Goran Brnović kaže za Pobjedu da se sa berbom ,,vranca“ počelo prošle sedmice, a plan je da do 10. septembra uberemo devet miliona kilograma.

Kako objašnjava, to je osjetljiva sorta koja ne trpi duge berbe, pa zato se bere od 15 do 20 dana. Nalazi se pod zasadima od 1.135 hektara.

“Bere se i mašinski, pomoću tri kombajna”, precizirao je Brnović.

Obzirom da im za branje vinskih sorti treba ukupno oko 800 radnika, Brnović najavljuje da kako berba bude odmicala, tako će angažovati još 200 radnika takođe iz okruženja.

Do sada je vinskog grožđa ubrano 3,7 miliona kilograma, a plan je 18 miliona kilograma.

“Grožđe sorte ,,vranac“ je jako dobro, bobica je zdrava, jedra, nije smežurana, ima dovoljno grožđanog soka. Prema posljednjim analizama, ,,vranac“ koji sada beremo sadrži 20,4 odsto šećera i on se koristi za proizvodnju KV vina. Kako bude vrijeme berbe odmicalo, zrno će da dehidrira, da postaje smežurano i da mu raste šećer. Kada bude prispjelo do 22,5 odsto šećera, koristi se za proizvodnju vrhunskih vin”, objasnio je Brnović, dodajući da će od ubranog proizvesti oko šest miliona litara vina.

Prema njegovim riječima, berba vinskog grožđa sorte ,,šardone“ koja je počela krajem jula privodi se kraju. Trajaće još par dana.

“Šardone“ smo brali uglavnom noću zbog aromatskog kompleksa, svežine, kako visoke temperature ne bi uticale na kvalitet grožđa, a samim tim i vina”, dodaje Brnović.

Osim toga, kako kaže, završili su branje sorti ,,kratošija“ i autohtoni ,,krstač“, a trenutno se bere ,,sirah“.

“Očekujemo analizu šećera za sorte ,,merlo“ i ,,kaberne“, s tim što vjerujem da je ,,merlo“ bliži berbi jer smatram da sadrži oko 22 odsto šećera. Poslije ,,siraha“, beremo ove dvije sorte”, najavio je Brnović.

Kada su u pitanju stone sorte, od 5. jula ubrali su 1,5 miliona kilograma od planiranih dva miliona, a angažovano je 150 radnika.

“Vremenski uslovi su uticali na to da stono grožđe počnemo da beremo znatno ranije nego inače. ,,Kardinal“ još uvijek beremo, kao i ,,viktoriju“, a završili smo sa sortom ,,čauš plemen“. ,,Ribije“ smo počeli da beremo prije dva dana, a to je pored ,,kardinala“ najznačajnija stona sorta koja je druga po veličini zasada u vinogradu. Odličnog je kvaliteta i odlično se prodaje”, ističe Brnović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
obični građanin
Gost
obični građanin

Biće para i da se pije! Kako Verica Maraš napreduje! 🍇🍷🙄

Pjer
Gost
Pjer

Kako odose u minus nijemi jasno

Mr.Bad
Gost
Mr.Bad

Nekima jeste, ako odu u stečaj, pa nadju investitora, pa uloži te pare iz minusa, brzo će postati pozitivni!

AcoBar
Gost
AcoBar

Jeste culi za tonu? 9000 tona umjesto devet miliona kilograma….

gost
Gost
gost

u njihovim glavama milioni ljepse zvuce

Send this to a friend