Ekonomija

Radovanović: Reforma obrazovanja se sprovodi u skladu sa trendovima EU

Generalni sekretar Privredne komore Pavle Radovanović je istakao da je strateški cilj obrazovnog sistema Crne Gore je da obezbijedi svakom pojedincu kvalitetno obrazovanje, adekvatno potrebama tržišta rada.

“Reforma obrazovanja se sprovodi u skladu sa trendovima u Evropskoj uniji i potrebama privrednog sistema koji se razvojem i svakodnevnim napretkom nauke i tehnologije stalno mijenja. Pored stručnog i visokog obrazovanja sve više značaja dobija i obrazovanje odraslih koje treba da omogući usavršavanje postojećeg znanja i vještina, kao i sticanje novog znanja kako bi se olakšao prelazak na nove tehnologije i obezbijedio bolji položaj pojedinca na tržištu rada”, kazao je on, tokom Trećeg poslovnog foruma privrednih komora Federacije Bosne i Hercegovine.

Radovanović je govorio na panelu „Ljudski resursi – prednost BiH ili njen ozbiljan socijalni problem  – stanje u zemljama okruženja“.

On je istakao da su postignuti brojni benefiti za privredu i ukupan sistem obrazovanja većim uključivanjem poslodavaca u sistem obrazovanja posebno kroz praktično obrazovanje, profesionalnu praksu i dualni sistem obrazovanja.

“S obzirom na to da je utvrđena potreba poslodavaca da imaju kadrove spremne za tržište rada, obezbjeđivanjem fleksibilnijih zakonskih uslova za obavljanje praktičnog obrazovanja zadovoljeni su interesi i privrede i učenika”, kazao je Radovanović.

U cilju unapređenja ovog koncepta obrazovanja, izmjenama odredbi Zakona o stručnom obrazovanju iz 2017. godine, određena rješenja su prilagođena našem sistemu obrazovanja i privrednom ambijentu.

Tokom školske 2017/2018. godine, po dualnom sistemu obrazovanja, edukovano je 270 učenika kod 101 renomiranog poslodavca, kao što su: Franca, Hotel Hilton, Hotel Splendid, Hotel Centre Ville, Toščelik, Adriatic Marinas, Kalamper, Ljepotis Automotive, Alliance, Škoda, Osmanagić Co i mnogi drugi.

U procesu je učestvovalo 17 stručnih škola iz 12 opština, sa 14 obrazovnih programa tj. smjerova. Školske 2018/2019. godine po sistemu dualnog obrazovanja, pored 270 učenika koji su upisani prethodne školske godine, obrazuje se i novih 300 učenika u 19 opština. U dualno obrazovanje uključeno  je 26 škola, sa 19 obrazovnih programa.”

Radovanović je podsjetio da poslodavci koji žele da se uključe u dualni sistem obrazovanja i prihvate učenike na obuku moraju ispunjavati određene materijalne, prostorne i kadrovske uslove.

“Komisije koje su činili predstavnici Centra za stručno obrazovanje i škola, posjetili su poslodavce u cilju utvrđivanja ispunjenosti predviđenih uslova. Broj poslodavaca koji su dobili pozitivno mišljenje za ulazak u dualni sistem obrazovanja u 2017. godini bio je 101, a u 2018. godini 184 poslodavca što ukupno čini 285 poslodavaca kod kojih se školuju učenici koji realizuju nastavu kroz dualni sistem obrazovanja”, naglasio je on.

 

Send this to a friend