Ekonomija

Radovanović u Sofiji: Svaka balkanska zemlja da bude članica EU

Svaka balkanska zemlja treba da postane članica Evropske unije kada ispuni sve uslove za članstvo, kazao je generalni sekretar Privredne komore Crne Gore i kopredsjedavajući Zajedničkog ekonomsko-socijalnog komiteta EU i naše države Pavle Radovanović na skupu “Debata o Zapadnom Balkanu na visokom nivou: jasne smjernice za dalji napredak”, održanom u Sofiji.

Kako je saopšteno iz Privredne komore, Radovanović je govorio na panelu posvećenom dijalogu civilnog društva između Evropske unije i Zapadnog Balkana, uz visoke predstavnike EU, Bugarske, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije.

“Proces integracija u EU je preduslov stabilnosti Jugoistočne Evrope, njenog demokratskog i ekonomskog prosperiteta. Evropska unija bez zemalja Jugoistočne Evrope je nekompletna i ranjiva”, ocijenio je.

Smatra da su neotvaranje pregovora, nakon što su Sjeverna Makedonija i Albanija ispunile obaveze, i potencijalna promjena pravila u posljednjoj fazi procesa pregovora sa Crnom Gorom, u najmanju ruku neobični.

Prema njegovim riječima, zaustavljanjem, sprečavanjem i usporavanjem procesa pregovaranja EU pravi geostratešku i istorijsku grešku i dovodi u pitanje svoj kredibilitet i pouzdanost, kako je Evropski ekonomski i socijalni komitet  konstatovao u Rezoluciji od 31. oktobra.

“Sada smo u fazi kada su, bez obzira na izrečeni stav da su vrata otvorena, politika proširenja i integracije zemalja Zapadnog Balkana stavljene u drugi plan. To je pogrešan put i za EU i za naše zemlje”, rekao je Radovanović.

Zastoj u integracijama i daljoj implementaciji evropskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu, upozorio je, iskoristiće treće zemlje poput Rusije, Kine i Turske, koje imaju legitimni interes da promovišu svoju politiku širom svijeta.

“Nadam se da će napor Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta, Evropskog parlamenta, pozivi civilnog društva i vlada svih zemalja Jugoistočne Evrope, uroditi plodom i da će proces integracija biti nastavljen, uvažavajući pojedinačne rezultate zemalja”, zaključio je Radovanović.

Organizator događaja bio je Evropski ekonomski i socijalni komitet, a na skupu su, između ostalih, govorili i komesarka EU za inovacije, istraživanje i kulturu Marija Gabriel i potpredsjednik Skupštine Bugarske Kristian Vigenin.

Send this to a friend