Ekonomija

Radulović: Cijene vode biće realne

Niko neće “peglati” cijene vode na nivo građana, niti na nivo privrede, već na realnu cijenu, poručio je Skupštini ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, pišu Dnevne novine.

On je istakao da se predlogom izmjena i dopuna Zakona o komunalnim djelatnostima, o kojem je juče završena rasprava, produžava vrijeme za eventualne korekcije.

“Moramo naći način da stabilizujemo sisteme kojima upravljamo. Ovim zakonom koji je u proceduri produžavamo vrijeme koje nam treba da eventualno ispeglamo cijene”, kazao je Radulović.

Izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima, kako su mediji nedavno saopštili, cijene vode i komunalija za domaćinstva će poskupiti, te da će se u narednih pet godina izjednačiti sa cijenama koje plaćaju firme.

“Predlogom zakona daje se rok od pet godina u kojem bi se cijene postepeno izjednačavale. Uticaj izjednačavanja cijena komunalnih usluga za pravna i fizička lica relevantan je samo za djelatnost vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama za koje su korisnici najviše zainteresovani”, kazao je Radulović.

On je objasnio da su se, prilikom predlaganja zakona, rukovodili opštim interesom, težeći da izbjegnu nagli udar na standard stavništva. ”

Zbog toga se predlaže da se disparitet u cijenama u oblasti komunalnih usluga, odnosno proizvoda za pravna i fizička lica, uskladi u periodu od pet godina”, ukazao je Radulović.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović smatra da ne može biti diskriminacije na tržištu.

“Ono u čemu se nećemo složiti je intencija da se cijene izjednačavaju na način što će se građanima cijene povećavati do nivoa usluga koje se fakturišu pravnim licim. Ministarstvo finansija je vama dostavilo mišljenje na ovaj predlog akta u kome vas upozorava da bi višestruko povećanje cijena komunalnih usluga za fizička lica imalo direktan negativan uticaj na standard građana Crne Gore i da se razmotre sve mogućnosti i ulože dodatni napori da se sve to prevaziđe. Izjednačavanje cijena svakako da, ali na način da se sada visoke cijene usluga za pravna lica spuste do nivoa cijena usluga za fizička lica”, rekao je Damjanović.

Ministar je istakao da je prvi razlog zbog kojeg se pristupilo izmjenama i dopunama zakona hitno rješavanje pitanja cijena komunalnih usluga za pravna i fizička lica, odnosno utvrđivanje dodatnog roka za izjednačavanje cijena.

“Drugi razlog je preciziranje uslova za rad Regulatorne agencije za energetiku u dijelu licenciranja i utvrđivanja cijena usluga vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama, kao i preciznije utvrđivanje pravnog osnova za donošenje podzakonskih akata u njihovoj nadležnosti”, kazao je Radulović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ko ovoga uhljebi pravo u Vladu?

Lipovo
Gost
Lipovo

Vjerujte mu na rijech, kao za ,,Taru,,.

Normalno
Gost
Normalno

Kiksali su sa naplatom računa.To jeste puno potraživanja im je zastaralo pa sad hoće poskupljenjem vode da to nadoknade.
Inače ministri u našoj vladi jedino umiju da povećaju cijene svega i svačega da bi nadoknadili svoj nerad.
Nemaju kreativnosti da nekom proizvodnjom popune budžet.Samo pisanjem kazni i dizanjem cijena.

Vlado
Gost
Vlado

Ovaj je zadužen da narod zabavi o jadu. Otkad je ministar on se spreda narodu a realizuje sve želje vlade koja je nezajažljiva.

Nikola
Gost
Nikola

E sad mi je lakše 🙂

Suvozač2
Gost
Suvozač2

Srećno i vazduh naplaćujte, ,nije ste normalni samo da znate,.Dakle sa ovim primanjima revolucija vam ne gine a gde ćeš posle ministre kad ti bude plata kod privatnika 400 e,Aj plaćaj vodu struju prorez razrez stanarinu VAZDUH.

Ja i Ti Adm😊
Gost
Ja i Ti Adm😊

Otkako je ova garnitura dosla ne grijemo se a sad cemo prestat i da se kupamo. Kad bi se sjetili da podignu minimalce i natjeraju poslodavce da placaju doprinose na punu platu i prekovremene…. Je li radna nedjelja 40 sati? Moramo li radit subotom ovako podplaceni?

369
Gost
369

Je li tvoja pozicija nA MJESTU MINISTRA isto tako realna Radulovicu? St aje ovo, moze li se objasniti ovaj cvjek, ovo ponasanje, ovaj rjecnik?

Baranin
Gost
Baranin

Odličan recept ste pronašli.Kad vam hvali para za bahaćenje – udri po narodu….

Ćufta
Gost
Ćufta

Ko je ovaj ?

Kralj
Gost
Kralj

Rece li ista ovaj covek da neslaze

Drago
Gost
Drago

kakvi su nama ministri zajedno sa presjednikom vlade uh i ko je sve kod nas na pozicije pa svajcarska bi propala za pola godine

alo
Gost
alo

Ovo ispada da ce npr. u Podgorici voda da poskupjuje sa 0.40 na 1.33 eura za 5 godina, tj. po 66% godisnje. Mnoogo je kume, ne sprdajte se s ovim narodom. Spustite cijene za pravna lica, posaljite kuci visak ljudi iz vodovoda koji samo sjede tamo i po sopstvenim rijecima, nemaju nikakvog posla. Nadjite jos neki izvor finansiranja za vodovode… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Ako treba da budu realna u odnosu na plate ili u odnosu na kolicinu koliko je ima u CG onda je ok. Ali ako treba da bude realna u odnosu na potrebe budzeta ili plata zaposlenih u vodovodu, e onda smo nagrabusili

free samples
Gost
free samples

Plate ce biti realne…takodje

Fantom
Gost
Fantom

Samo da maknu ovo covjeka sa bilo kakve funkcije dps-u bi skocio rejting minimum 5%…

Roro
Gost
Roro

Puno se navodnjava Sity kvart,kako bi Ministar Radulović uživao u zelenim oazama,pa se mora podići cijena usluge vodovoda.

Śako
Gost
Śako

Kao sto su sve ostale cijene realne za nas standard, vratite se u realnost vi … iz nazovi institucija .

Tanja
Gost
Tanja

Sram Vas bilo.Imate 50 odsto gubitka u mrezi i Vi povecavate cijene

Bnjj
Gost
Bnjj

Strašno samo cijene rastu a plate evo 12god iste

Rasko
Gost
Rasko

Jos malo kako radis na ocuvanju prirode, Crna Gora ce uvoziti vodu jer ce sva biti industriska! Kaja je kvalifikacija ovog covjeka lansirsla da bude ministrar….

Send this to a friend