Ekonomija

Radulović: Energetski sektor da bude u dominantnom vlasništvu države

Radulović

Energetski sektor treba da bude u dominantnom vlasništvu države, dok izgradnju novih velikih izvora električne energije, do tada, treba da realizuje nova energetska kompanija u 100 odsto vlasništvu države, ocijenio je član Predsjedništva Demokratskog fronta (DF), Branko Radulović.

Radulović, koji je i zamjenik predsjednika Pokreta za promjene (PzP), je na konferenciji za novinare na temu “Kako efikasno valorizovati elektro-energetski potencijal i izgraditi održive i ekološke termoelektrane”, kazao da vlast u Crnoj Gori ozbiljno ne shvata odluke i upozorenja međunarodnih institucija u oblasti energetike i ekologije.

„Nastavlja sa nečinjenjem ili pogrešnjim činjenjem, što može imati velike i trajne negativne ekonomske i ekološke posljedice u tom najznačajnijem sektoru“, rekao je Radulović.

On smatra da je u cilju efikasne i dugoročno održive valorizacije elektro-energetskog potencijala u Crnoj Gori, neophodno, prije svega, inovirati Strategiju razvoja energetike do 2030. godine, posebno u dijelu prioriteta izgradnje velikih hidroelektrana na vodotoku Pive i tehničkih uslova izgradnje termoelektrana.

„Valorizacija vodotoka Pive mora biti potpuna i efikasna. Nove hidroelektrane (HE) Komarnica, Piva dva i Kruševo, sa revitalizovanom HE Piva, treba da čine jedinstven sistem, da rade u taktu i reverzibilno i da posjeduju kompezacione bazene. Tehnički, ekonomski i sociološki indikatori ukazuju na superiornost izgradnje tih velikih hidroelektrana“, dodao je Radulović.

Ekonomski indikatori, bilo da je u pitanju visina uloženih sredstava prema dobijenoj snazi ili proizvodnji, prema riječima Radulovića, pokazuju da su HE Komarnica, Piva dva i Kruševo veoma visoko profitabilani projekti.

„Sa uloženih oko 360 miliona eura, imali bi novih oko 700 megavata (MW) snage i godišnju proizvodnju oko hiljadu gigavat sati (GWh), što sa HE Piva iznosilo oko 1,1 hiljadu MW snage i oko 1,9 hiljada GWh proizvodnje, i to vršne energije čija cijena je minimum 40 odsto veća od tekuće“, kazao je Radulović.

On smatra i da je neophodno usaglasiti dugoročno održiv interes valorizacije zajedničkih vodotoka i stajaćih voda sa susjedima.

„Prioritetno mislim sa Republikom Srpskom oko Bilećkog jezera, zatim vodotoka Pive i Tare“, dodao je Radulović.

Prema njegovim riječima, neophodno je zaustaviti svaku dalju aktivnost oko izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja pod sadašnjim uslovima.

„Tajni ugovori sa Škodom Praha ne obezbijeđuju ekološke standarde, posebno ne ‘nultu emisiju gasova’, kao ni dugoročni rad i pozitivne finansijske efekte. Preskupa je to investicija i nosi ogromne rizike“, kazao je Radulović.

Sve to, kako je zaključio, omogućavaju dugoročni održivi razvoj elektro-eneregetskog sektora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
M N
Gost
M N

Kako si postao potpredsjednik skupštine…a Janko poslanik?
Izgleda je Hidajeta najbolje trgovala.

bbb
Gost
bbb

Šta je sad ovo? Propada df pa mijenja metodologiju…

Anominus
Gost
Anominus

Treba zabranit dalju gradnju termoelektrana, samo modernizovat postojecu dok traju zalihe uglja. Hidroelektrane projektovat tako da minimalno uticu na prirodu Crne Gore. Vjetar i Sunce imaju kapacitet za proizvodnju el.energije na duge staze i tome se treba posvetit.

pupo
Gost
pupo

e o tome profesore radulovicu vas je lijepo slusati o ovim temama politika nije za vas

Send this to a friend