Ekonomija

Radulović: Korito Tare nije izmješteno, uticaj autoputa ograničen

Pavle Radulović

Na pitanje da prokomentariše stavove pojedinih NVO o tome da administracija “ćuti” jer je izvještaj UNESCO-a navodno pokazao da je Tara devastirana, minustar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je kazao da će govoriti jezikom argumenata pozivajući javnost da sačeka 10. jul kada će u Bakuu biti iznijet konačan stav UNESCO-a o Izvještaju.

“Po svjedočenju ljudi koji su ga pisali, Izvještaj je skup informacija i opservacija na osnovu koga će grupe ekperata donijeti zaključke i odluke za par dana. U novembru sam tvrdio i sada tvrdim da korito rijeke Tare nije izmješteno, da Tara nije potpuno ugrožena i da se neće skinuti sa liste MAB (čovjek i biosfera), da nije istina da praktikujemo politiku nekažnjavanja – štaviše. Još jednom, niko nikad nije rekao da izgradnja autoputa nema uticaja na Taru. Tvrdili smo da je taj uticaj ograničen – lokalan, da je velika većina tih uticaja privremena, a da dio uticaja koji ostaju nemaju nikakvog efekta na zaštićene djelove”, kazao je Radulović nakon sjednice Vlade.

Zadovoljan kandidaturom Solane na Ramsar listu

On je izuzetno zadovoljan što je Ministarstvo održivog razvoja i turizma predalo aplikaciju za upis Ulcinjske solane na Ramsar listu međunarodnih močvarnih područja.

Radulović je rekao da se nada da će aplikacija biti uspješna čime će se napraviti jedan značajan korak prema finalnom opredjeljenju kako treba da se tretira Ulcinjska solana. Podsjetio je da je ispunjeno šest od devet uslova za upis na ovu prestižnu listu.

“Ovim smo otprilike stavili tačku na administrativni dio, a sada prelazimo na operativni dio“, kazao je Radulović.

Podsjeća na ukupan proces koji je prethodio proglašenju Solane Parkom prirode i podnošenja zvanične aplikacije za Ramsar listu.

“Bili ste svjedoci da smo usvojili prvo Prostorno urbanistički plan Opštine Ulcinj kojim smo opredijelili ovo područje da bude zaštićeno, odnosno Park prirode, nakon toga Prostorni plan obalnog područja kojim je predviđena ista namjena, završili studiju zaštite uz pomoć Evropske komisije i dijela  NVO sektora i naravno naše Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, zatim usvojili istu tu studiju, poslali Opštini Ulcinj na usvajanje. Dakle, Opština je usvojila i sada je taj prostor zvanično Park prirode, a prekjuče smo predali i zvaničnu aplikaciju za Ramsar“, kazao je Radulović.

Podsjetio je na činjenicu da je 1934. Zogajsko blato isušeno i da je tamo puštena slana voda, kao i da su napravljeni bazeni za slanu vodu.

“Branjem soli tamo je vremenom nastala jedna vještačka ekosistemska struktura koja je danas više nego važna ne samo za Crnu Goru i region, veći za cijelu Evropu. Dakle radi se o ogromnom broju gnjezdarica, ptica koje migrtiraju, odmorišta za mnoge vrste ptica, dom za mnoge vrste ugroženih riba, gmizacava, halofitnih bijaka“, istakao je Radulović.

Ministar je takođe kazao da će Vlada i ove podržati muzički festival Sea dance, koji je postao internacionalni brend Crne Gore.

Za Sea Dance Vlada daje 300.000 eura.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kotor66
Gost
Kotor66

Gledao sam emisiju njega i V.Calovic, zena ga je izula bukvalno. Sve mu je dokazala i objasnila, ali cim on ovako prica, zakle bih se da su potplatili nekog i da je stvar sredjena…Poslusati snimke razgovora Rocen i Deripaska na yutub…

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Najgori ministar

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Може ли тачније смије ли новинар ЦДМ-а поћи и снимит спорни дио Таре? Морамо ли за све чекат извјештаје страних комисија? Има ли ико одговоран у ову државу и да стоји иза својих ријечи и своје функције? Жали Боже што Тара, а и ЦГ нас допадоше. Нека би срећна држава ово знала чувати.

mojsilović
Gost
mojsilović

Pa evo kad On sam veli da “Tara nije potpuno ugrožena” čemu priča onda. Ćuti, dobro je kako je moglo.

Mujo
Gost
Mujo

Fato, vjeruješ li ti više meni ili svojim očima? Ovo je car, ne ministar!

Fucmut
Gost
Fucmut

U pravu je Pajo, gledao sam danas kroz Platije, Tara nije acnula.

Send this to a friend