Ekonomija

Radulović: Luka Bar važan koridor za distribuciju robe u zemlje regiona, za prevazilaženje krize potrebni kredibilni partneri

Ekonomska diplomatija je u fokusu ove Vlade, zbog čega je Crna Gora posebno zainteresovana za dinamiziranje kontakata u cilju privlačenja investitora, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović u razgovoru sa ambasadorom Kanade Žilom Normanom i Kolumbije u Crnoj Gori Karamensom Haramiljo.

Ministar Radulović je ukazao na potencijal za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, odbrane i investicija. On je u razgovoru sa Haramiljo istakao i da Luka Bar može predstavljati važan koridor za distribuciju roba prema zemljama regiona.

“Ukoliko želimo da prevaziđemo ekonomsku krizu, važno je da imamo i kredibilne investicije. Oblast odbrane takođe veoma značajna, te da u narednom periodu treba razmotriti module za intenziviranje komunikacije na ovom polju”, rekao je Radulović.

U razgovoru sa Normanom, naglasio je  mogućnost potpisivanja Sporazuma o promociji i zaštiti investicija između Crne Gore i Kanade. Šef crnogorske diplomatije je izrazio i zadovoljstvo sadržajnim bilateralnim odnosima dvije zemlje, osnaženim strateškim partnerstvom u okviru NATO alijanse. Posebno je zahvalio na pomoći Vlade Kanade Crnoj Gori u borbi protiv pandemije koronavirusa, kojom su potvrđeni prijateljski odnosi dvije države.

Radulović sa Normanom

Ambasador Norman se saglasio sa Raduloviće po pitanju potrebe za daljim unapređenjem bilateralne saradnje. Poručio je i da će, sa svojim saradnicima, preduzeti sve aktivnosti u cilju upoznavanja kanadske biznis zajednice sa investicionim potencijalima Crne Gore.

“On je posebno pozdravio dosadašnje napore Crne Gore na putu ka EU, te izrazio spremnost kanadske strane za pružanje ekspertske pomoći u okviru reformskih procesa koje sprovodimo”, saopšteno je iz Ministarstva.

Tokom sastanka sa ambasadorkom Kolumbije, ministar Radulović je naglasio da pored dobrih bilateralnih odnosa, dodatni fokus treba staviti na saradnju u oblasti ekonomije. On je naglasio da je trgovinska razmjena od posebnog značaja. Ambasadorka Haramiljo je zahvalila na prijemu, te istakla da dvije zemlje, uprkos geografskoj udaljenosti, mogu blisko sarađivati.

Radulović sa Haramiljo

S tim u vezi, naglasila je mogućnost unapređenja saradnje u oblastima poljoprivrede, turizma, trgovine i IT sektora.

“Građani Kolumbije su sve više zainteresovani za region Zapadnog Balkana, te u tom pogledu možemo preduzeti aktivnosti u cilju snaženja turističke saradnje“, istakla je ambasadorka Haramiljo.

Ministar je pozdravio inicijativu ambasadorke Haramiljo u kontekstu osnaživanja saradnje u IT sektoru kroz razmjenu znanja i povezivanje biznisa, što je komplementarno sa ciljevima Vlade Crne
Gore u domenu digitalizacije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Яйца
Gost
Яйца

Živo me interesuje šta vam je to ispod sakoa?! Djeluje mi kao da ste po kutiju noblica ubacili u unitrašnje džepove.

Bnjj
Gost
Bnjj

Bar je grad gladnih. Niđe investicija ni u Luku ni u tutžrizam, samo prave stanove

Markoni
Gost
Markoni

“Kredibilni partneri” citaj Srbija 😉

delboj
Gost
delboj

Srbija i Madjarska. To im je i cilj, da preuzmu Luku Bar posle i EPCG, tj citavu drzavu… a ova nova vlast su samo njihove marionete.

Send this to a friend