Ekonomija

Radulović: Negativna kampanja nije umanjila broj gostiju

Pavle Radulović

Kao i minulih sezona i ovog ljeta najbrojniji turisti na crnogorskoj obali su Srbi i Rusi, a negativna kampanja nije umanjila broj turista, ocijenio je ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović, u razgovoru za “Novosti”.

Ministar je rekao da su Srbi i Rusi dragi gosti, ali i da je sve više turista iz Zapadne Evrope, ponovio je da očekuje da će ova godina nadmašiti predhodnu i da će Crna Gora prihodovati milijardu eura.

Trenutno je registrovano oko 175.000 gostiju, što je pet odsto više nego prošle godine u istom periodu.

“Turistima iz Srbije i dalje smo jedna od omiljenih destinacija za odmor. Bilježimo i značajno veće interesovanje iz Njemačke, Austrije, Francuske, Poljske i Velike Britanije, ali i Kine i Japana. Više je i velikih svjetskih turoperatora, kao što su TUI, Thomas Cook, FTI, Der Touristik, Thomson i Monarch, koji pretežno dovode goste sa zapadnih tržišta. Prema istraživanju Blumberga, mi smo ove godine deseta destinacija u svijetu po broju megajahti. Iza nas su Australija, Malta, Emirati, Bahami. Kada se uzme u obzir da je njihova prosječna dužina veća od 50 metara – onda smo peti u svijetu”, kaže Radulović.

Na pitanje da li su politički zategnuti odnosi sa Moskvom ugrozili priliv gostiju iz Rusije, odgovara odrično.

“Ne. Prema broju gostiju iz Rusije ove i prethodne godine, kao i prema najavama bukinga, politička situacija ne utiče ni na goste ni na našu ponudu i gostoprimstvo. Prethodne godine, kada je postojala negativna kampanja o Crnoj Gori u ruskim medijima, našu zemlju je posetilo više od 350.000 turista iz Rusije, što je bio rast od preko 10,6 odsto u odnosu na 2016. godinu”, rekao je ministar.

Prema riječima Radulovića, i u prvih pet mjeseci ove godine trend je sličan. U kolektivnom smještaju raste broj ruskih turista za više od šest odsto. On je istakao da cijene diktira tržište.

“Kada govorio o regionu, naša ponuda je po cijenama konkurentna, pogotovo u odnosu na Hrvatsku, koja se takođe bazira na suncu i moru. Mi nudimo ponešto za svakog, i krećemo ka strateškom cilju, a to je ponuda za visokoplatežne turiste”, dodao je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pg-ct
Gost
Pg-ct

Pa nije umanjila,prepolovila je…..danas od Bara preko Budve,Cetinja do PG za sat i petnaest minuta toliko o sezoni….

Ve$a
Gost
Ve$a

Sezona je kao sto je ovaj Radulovic…mračna

Kanjos
Gost
Kanjos

Ti bi trebalo da podneses ostavku….i ona radak kukavicic zbog uspjesne sezone

Puz Demon
Gost
Puz Demon

Crna ti pamet.a kako na crno jedva cekamo da dodju…nidje niko.Kada je rat u Srbiji bio sezona je bila super

Crni
Gost
Crni

Bilo bi i vise para kad pola ne bi radilo na crno

svetozar marovi
Gost
svetozar marovi

herceg novi je poluprazan

Komentator
Gost
Komentator

Taman polu…posla je polovina u Brselonu da navija za ove sto su se prepisali u drugi tim, pa nije ima ko da doceka…

Sezonac
Gost
Sezonac

Morate li uvijek da budete pesimisti?Kad tako komentarišemo se..mo sami po sebi.Ima gosti Budva je prepuna nađite smještaj,ima ga samo u najgorim sobama.Kažu da se kroz Bar i Ulcinj ne može proći.Šta vam je uvijek sve crno…

Srbin katolik
Gost
Srbin katolik

Nisi ti obrta put primorja ovog ljeta. Vidi se.

Baranin
Gost
Baranin

Nikad gore sezone u posljednjih da ne kažem vise ali 10 god. sigurno….Sve je poluprazno sto se vidi,samo mi nije jasno iz kojeg izvora informacija je ovaj stručnjak obaviješten?????

Medovina
Gost
Medovina

Uvozni Baranin je oslijepio od mržnje prema svemu crnogorskom, da ništa ne vidi i ne čuje.

Komentator
Gost
Komentator

A mozda ima veze s tim sto se izgradilo ponesto mozgu… to sto je vise turista ukupno ne mora da znaci da su mjesta koja su ranije bila puna i dalje puna. Ima novije, ljepse, bolje…

Komšo
Gost
Komšo

Iz Japana je bilo 16 turista prosle sezone,a ove godine ih je 28, sto je veliki procenat I jasan rast nama bliskog japanskog trzista!

Mr. Bad
Gost
Mr. Bad

28:16=1,75 To je povećanj od 75% u odnosu na prošlu godinu. Tako SD obavljuje porast članova 75%, 80%, 120%?

Plus
Gost
Plus

Nije bilo negativne kampanje !!

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Ah kakav je ovo strucnjak sa zulufima

Ispravka
Gost
Ispravka

Za zulufe!

Send this to a friend