Ekonomija

Radulović: Zaštita Tare prioritet u odnosu na rok završetka autoputa

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović poručio je danas da se moraju poštovati ekološki standardi kojim se štiti rijeka Tara, o čemu se stara nadzor nad izvođačem radova na auto-putu i inspekcija.

Zaštita životne sredine i ovog lokaliteta je prioritet čak iako bi to značilo probijanje rokova za završetak auto-puta, a samim tim i više uloženog novca, naglasio je ministar na pres-konferenciji posvećenoj uticaju izgradnje auto-puta na rijeku Taru.

“Mi moramo štititi životnu sredinu i to i činimo, makar to značilo probijanje rokova za završetak auto-puta Bar Boljare“, kazao je Radulović.

Na konferenciji kojoj su prisustvovali i predstavnici nadležnih institucija za kontrolu radova i uticaja na životnu sredinu, predstavnici državnih komisija za reviziju i uporedni tehnički pregled, predstavnici nadzora i CRBC-a, ministar je kazao da se u medijima pojavljuju paušalne informacije i da je zbog česte zamjene teza neophodno da se građanima predstavi šta se dešava tokom izgradnje auto-puta i kakav je zapravo uticaj na Taru.

“Zamjenama teza, prikazivanjima snimaka jednog gradilišta i njihovim potkrepljivanjem dokumentacijom koja se odnosi na potpuno druge objekte, te manipulacijom i miješanjem tehničke i žargonske terminologije stvara se utisak da se na gradilištu auto-puta u mjestu Mateševo, koje sa pravom nazivaju milenijumskim projektom Crne Gore, dešava nešto apokaliptično“, kazao je on.

Radulović

Radulović je rekao da nikada nije pokušao da kaže da gradilište ne postoji i da se na njemu ne odvijaju radovi, te da su sporadični incidenti uredno dokumentovani i protokolisani.

“Reagovalo se i evo kao prvi primjer kadar u kome se prikazuje navodna deponija u koritu rijeke Tare, a onda za njom navodna dozvola Ministarstva kojom je to dopušteno. Zarad građana, kadar prikazuje radove na regulaciji toka rijeke Tare a saglasnost koju ovdje prikazujemo u cjelosti – a ne samo njen iskidani dio – izdala je Agencija za zaštitu životne sredine, koja je u to vrijeme bila samostalni organ, a ne kao danas organ u sastavu Ministarstva. Iz nje ćete jasno vidjeti da se radi o odlagalištima viška iskopa (tehnički nazvanim deponija – jer se radi o deponovanju ovog materijala a ne lokacije za odlaganje bilo kakve vrste otpada) koji su predviđeni glavnim projektom i obrađeni Elaboratom za zaštitu životne sredine“, kazao je ministar.

Ističući da se pomenuti radovi izvode na osnovu saglasnosti Uprave za vode i tiču se regulacije korita, Radulović je kazao da se u neposrednoj blizini izvode radovi na petlji Mateševo odnosno mostu Tara 1 i Tara 2 pa cijelo gradilište izgleda kao jedno jedinstveno i da ima veliki front.

“Istine radi, najbliža od ovih odlagališta za koje je izdata dozvola udaljena je od kadra koji je prikazan preko sedam kilometara“, naveo je Radulović.

Ministar je naglasio da je MORiT zamolilo eksperte UNESCO-a koji su dolazili u monitoring misiju zbog Nacionalnog parka „Durmitor“ da obiđu i dio Tare na kome se trenutno gradi auto-put.

“Danas je svima jasno – tehnički dokazano i potvrđeno da nema nikakvog izmještanja korita Tare te da su radovi koji se trenutno izvode dozvoljeni u tranzitnoj zoni zaštite. Zamolili smo eksperte UNESCO-a, ukoliko na gradilištu primijete bilo šta što bi moglo da ugrozi status zaštićenog prostora na UNESCO listi, da nas o tome kroz Izvještaj koji uskoro očekujemo i obavijeste. Da bismo govorili jezikom činjenica dozvolite da sačekamo Izvještaj“, kazao je ministar.

Radulović je naglasio da se uredno prate i vrše mjerenja koja se tiču kvaliteta vode i biodiverziteta, te da se po njima uredno donose mjere za remedijaciju koje će nakon završetka radova rezultirati kompletnim opravkom čitavog terena.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

Pavle samo gurajte… pusti ti njih sto od tog potoka tuda prave nekakav kolorado a najradje bi minirali i sve to gurnuli u tu potocinu.. izjedose se sto ce se taj autoput zavrsit..

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

nikad mi nece bit jasno kako je ovaj ministar i boskivic vojni jer moguce da za ta 2 ministarstva markovic ne moze da nadje strucnije i ozbiljnije ljude ….mada i ninistarstvo saobracaja je raspad

Milan G.
Gost
Milan G.

Kao onaj vic za most u Mostaru – pravimo stariji!

bandit
Gost
bandit

ko je ovo

Bilja
Gost
Bilja

Kakve su ovo oci? Poslije svega on ovo smije da rece CG javnosti u brk!?

Roro
Gost
Roro

Tara se nakon intervencije Radulovića može samo proljepšati.Ne da će se piti,nego će se za lijek davati.

Selendra
Gost
Selendra

Ima li 10 dana da je ovaj lik drugu pricu pricao? Pa kako se sprdaju s ovim narodom ovako dripacki svaka im cast. Hvala Tari, evo izgovora za kasnjenje i penale. Ovo je sve po dja’olu poslo.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Sva ova prica oko Tare i ekologije je da se nadje izgovor za kasnjenje zavrsetka radova koje nece bit malo.

razocarani
Gost
razocarani

Odakle sada ova prica.Prije desetak dana napadao si ,,NEPRIJATELJE Drzave,po ugledu na tvog Mentora,da je sa Tarom SVE u redu.Cak si pozvao u pomoc i cuvenog BURICA,koji potvrdi tvoje S avove.On radi sve,ali nista djabe.
Sada,kada se javnost zatresla ,mijenjas plocu.i po aCrnogorski za lazi i obmane,ni dlaka da padne sa glave.

Timotijev brat
Gost
Timotijev brat

Zasto komentarisete nesto o cemu pojma nemate? Je li vam zivot toliko dosadan i prazan? Bitno je da pljujete a o kome ili cemu to nije bitno hahaha, carevi. Kid’s stay in school!

Dalmatinka
Gost
Dalmatinka

Bas tuzno da i ti komentiras..A ja iz Splita volim Taru..Kako je lipa mati moja..
Dal ce biti sledecih lita…Eh ..samo Sv.Duje zna

Pravi Rambo
Gost
Pravi Rambo

Sad ti je zastita Tare prioritet a prije si reka da nema potrebe za ikakvom zastitom jer se ne radi nista protiv unistenja Tare … eeeee moj druze pogubili su te , ne znas ko te sto uci da kazes pobro …

Mirko
Gost
Mirko

Sto se njega tice taru mogu zatvorit. Kao i sve ostale ljepote CG sve dok on puni dzepove

BG-PG
Gost
BG-PG

Ako ga vi budete pisali ili falsifikovali onda će izvještaj biti pozitivan,u drugom slučaju nikako jer ovo sto radite od Tare je kriminal kao i sve sto vi radite….Sram vas bilo!!!!!

Daks
Gost
Daks

IiiiP!!!!

Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

Meni je samo zao sto ovaj put ide prema smrdljivoj srbiji.. to treba vidjeti pa da se preko andrijevice okrene na albaniju odnosno ferizaj i nakacit se na onaj njihov.. i zaibilazit srbiju!! a jos malo nece bit tesko.. odvojit ce se vojvodina pa ce bit jos jedna crnogorska drzava a ovamo sandzak i ljepota…

Send this to a friend