Ekonomija

Radulović: Otpustićemo između 130 i 170 zaposlenih, ostalima povećavamo plate

Žarko Radulović

Suvlasnik hotelske grupe Montenegrostars, Žarko Radulović, za CdM kaže da je u toku optimizacija radnih mjesta u toj kompaniji, kojom je predviđeno da se smanji broj onih koji rade u zimskom periodu. Prema njegovim riječima to znači da će biti raskinuti ugovori, odnosno da će biti otpušteno između 130 i 170 radnika. Ipak, Radulović tvrdi da će onima koji ostaju da rade, plate biti povećane do 20 odsto.

“Pokrenuli smo proces optimizacije. Od 2014. godine smo imali višak od 130 do 170 radnika. Želimo da sprovedemo optimizaciju i povećamo plate onima koji budu ostali. Manji broj izvršilaca, a veće plate. Moramo da to uradimo. Zadnjih pola godine smo pripremali ovaj projekat čija je realizacija već počela. Pokušavamo da optimizacijom radne snage i troškova dođemo do toga da se to prelije u lični dohodak”, naglašava Radulović u razgovoru za CdM.

On poručuje da će onima koji ostanu da rade u kompaniji plate biti veće od 15 do 20 odsto.

“Kompanija radi odlično, prihodi su sve bolji. Od 700 hiljada do milion eura imamo veći promet svake godine. Imamo i stambeni fond, koji je jako važan, jer četiri-pet naših radnika svake godine kupe stanove. Kupuju stan po cijeni od oko 650 eura po kvadratnom metru. Taj fond će da se poveća, a povećaćemo i primanja”, poručio je Radulović.

Posebno ističe da 35 odsto od bruto prometa ide na troškove rada.

“Fond za plate se povećava izmedu 300000 i 450000 eura svake godine. To je jedan izvor od kojih će plate zaposlenika da rastu. Drugi je od optimizacije. Prvi u fokusu za povećanje zarada su oni sa najnižim primanjima. U zimskom periodu mi smo do sada imali oko 590 zaposlenih, a dovešćemo taj broj do 430-440”, jasan je Radulović.

On dodaje da u kompaniji imaju sjajne ljude koji hoće da rade.

“Kako nijesmo željeli da zaposlene otpuštano, u proteklih 4-5 godina smo u kompaniji tokom zimskog perioda imali od 130 do 170 ljudi viška. Da bi ih sačuvali tokom tog zimskog perioda i da bi ih sačuvali do ljeta, mi smo u dogovoru sa radnicima uveli sistem, da tokom tih četiri do pet mjeseci, 15 dana rada, a 15 dana budu na neplaćenom. Za sve to vrijeme im je išao radni staž, penziono i socijalno osiguranje cijeli mjesec. Plaćali smo im stan, a i u danima kad nije radnik radio, imao je pravo na tri obroka u hotelu”, tvrdi on.

Međutim, dodaje da su u posljednje vrijeme uvidjeli da to nije dobro rješenje, te da su svi nezadovoljni.

“Počelo je prozivanje zašto imaju 15 dana neplaćeno, i druge stvari. Kada smo napravili analizu, vidjeli smo da nijesmo ni njima ni sebi napravili nikakvu korist, a zakinuti su bili oni koji rade tokom cijele godine. Zbog toga smo se na kraju odlučili za proces koji sada sprovodimo”, zaključio je za CdM Radulović.

Miraš Dušević

149

avatar
1000
84
65
0
 
127
BožoRealnosBob RockZabrinutVojin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realnos
Gost
Realnos

Vec je osnovicu smanjijo a ne poveca ta firma je na rub kao kvin kad je odpustio radnike i proda se ….

Bob Rock
Gost
Bob Rock

@$:)-?.-& (cenzurisano) od čovjeka

Vojin
Gost
Vojin

Pozivajući se na informacije “iz teksta – FOND ZA PLATE”, onda se prosječne plate kreću u intervalu 508,47 – 761,71 €. Računajući da je menadžmentu uvijek “daleko veća zarada” – što G-din nije pojasnio koliki je taj “lični dohodak/zarada NEZADOVOLJNIH”… Tada bi sve bilo jasno. Ovako je sve presipanje u šupljeg u prazno i dosana priča, koja je konstantna u… Više »

Nikola
Gost
Nikola

Nije ni cudo sto svi idu u Hrvatsku da rade. Tek ce biti problema sledece sezone sa radnom snagom. Na raspolaganju ce biti samo djeca koja završe srednju skolu, iz srednjeg i sjvernog dijela zemlje, bez dana iskustva u gotelijerstvu, a onda ponovo slijedi prica doticnog kako nemamo strucni kadar…

Bnjj
Gost
Bnjj

Da, prosto je nevjerovatno da je razlika u plati dupla između Hr i CG koliko granica zna razdvojiti ljude i civilizacije svega desetak km a tolika razlika

Gigo
Gost
Gigo

E nikad nemao

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Zasto ih optpusta ? Da li je u pitanju neka nova tehnoloska revolucija, naprimjer uvodjenje robota – konobara ?

Gonzo
Gost
Gonzo

Čuš Splendid 😂😂😂

Božo
Gost
Božo

SpleDnid se kaže

Glava
Gost
Glava

Zejlan svega

Smjesak
Gost
Smjesak

Fino “zbori” nema sto!! Trebalo bi pitati te njegove radnike jesu li zadoboljno

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Šampion! Sta sve covjek može reći i ostati živ.
“Kompanija radi odlično, prihodi su sve bolji”. U skladu sa tim, hajde da otpustimo cca 200 radnika.

Boris
Gost
Boris

bjeste odavde omladino!!!! pod hitno!

marius
Gost
marius

E cujes li mu sad pricu . Zar nije ovo oni, te je citave sezone kuka kako nema radne snage, i da je tio da uvozi Filipince i Indonezance. Okle sadb visak ? Ostani pametan, majcin sine .

Eto tako
Gost
Eto tako

Komentar u metu. Bravo!

Sefket
Gost
Sefket

Japanci su odusevljeni ponudom Zara Cara.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

podrska gosn radulovic

djuradj
Gost
djuradj

…da li biste u vasoj kuci dozvolili da drugi komanduje…njegov hotel, njegova pravila…zakon trzista…umanji rashod i vec ima prihod…ko ima bolje, siroko mu polje…moze ako mu je milo i kljuc u hotel da stavi…ne znam sto se pojedini busaju sa nekim radnickim pravima..

nego!
Gost
nego!

Zaradio ga je na žuljeve, pardon, od tate mu je ostao, moj đurađu.

djuradj
Gost
djuradj

…to je nebitno…vlasnicka struktura je jasna…njegovo je…ne branim nikoga…ni meni nije draga ova tema ali budimo realni…

Gigo
Gost
Gigo

Pa ako je njegov hotel to ne znaci da smije da radi sta hoce od zaposlenih? Nije robovlasnik. Jesi ti cuo za Zakon o radu???

Dragan
Gost
Dragan

njegov otel mozda,ali radnici ne bi trebali biti aa?

Zabrinut
Gost
Zabrinut

Upravu si njegovo je i moze sta hoce ali nemora da prica da nema radne snage svake godine a ovamo otpusta ljude

Send this to a friend